ΡΕΠΟΡΤΑΖ
35% αύξηση της ακτοπλοϊκής κίνησης στη Λέσβο το καλοκαίρι
Τα συγκριτικά στοιχεία αφορούν το 2019, την τελευταία χρονιά πριν από τον κορονοϊό
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 31/8/2021

Αύξηση της επιβατικής ακτοπλοϊκής κίνησης στη Λέσβο από το σύνολο των γραμμών που πραγματοποιήθηκαν το φετινό καλοκαίρι, σε σύγκριση με το 2019, καταγράφεται σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αναφέρει μιλώντας στο «Ν» ο τουριστικός πράκτορας και εκπρόσωπος της Attica Group Ηλίας Πίκουλος.
Όπως σημειώνει ο Ηλίας Πίκουλος, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, η επιβατική κίνηση στα πλοία κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, με κορύφωση τον Αύγουστο όπου σε όλα σχεδόν τα δρομολόγια προς τη Λέσβο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου επικρατούσε το αδιαχώρητο.
«Προς το παρόν δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα επίσημα νούμερα, όμως η εικόνα που υπάρχει δείχνει ότι συγκριτικά με την τελευταία φυσιολογική χρονιά, το 2019, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 35% στην επιβατική κίνηση ενώ διακινήθηκαν από όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές προς τη Λέσβο τουλάχιστον 45.000 έως 47.000 επιβάτες.
Η μεγάλη αύξηση άρχισε να εμφανίζεται επί της ουσίας μέσα στον Ιούλιο με κορύφωση τις τρεις εβδομάδες του Αυγούστου, όπου όλα τα πλοία σχεδόν έρχονταν με πληρότητα 100% σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα. Εκτιμούμε ότι οι συμπολίτες μας, από την Ηπειρωτική Ελλάδα, Αττική και Βόρεια Ελλάδα, αξιοποίησαν στο έπακρο όλα τα εκπτωτικά προγράμματα που έδινε η Attica Group και τα οποία έδιναν τη δυνατότητα για οικονομική μετακίνηση καθώς και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, τα οποία προσφέρουν προνομιακές τιμές και δωρεάν μετακίνηση προς τον προορισμό των διακοπών. Αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση φέτος ήταν ότι οι Έλληνες επισκέπτες κινήθηκαν προς τα νησιά και τη Λέσβο φυσικά, μαζί με τα αυτοκίνητά τους, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς οι εκπτώσεις που δόθηκαν στη μετακίνηση οχημάτων αποτέλεσμα κίνητρο για τους ταξιδιώτες».
Η αντίστροφη μέτρηση
«Πλέον επισημαίνει ο Ηλίας Πίκουλος έχει αρχίσει η μεγάλη επιστροφή και η λεγόμενη αντίστροφη μέτρηση. Οι αδειούχοι του Αυγούστου, αποχωρούν κατά εκατοντάδες κάθε μέρα και έως τις 13 Σεπτεμβρίου που ξεκινούν τα σχολεία, πιστεύουμε ότι η επιβατική κίνηση θα επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα με την έναρξη και του χειμερινού προγράμματος των δρομολογίων».
Τέλος το Σίγρι
Αυτό το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, εξάλλου όπως σημειώνει ο Ηλίας Πίκουλος ολοκληρώνεται με το τελευταίο δρομολόγιο για αυτή τη σεζόν και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Σιγρίου.
«Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας, η επιβατική κίνηση ήταν κατώτερη από τις προσδοκίες μας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα πρόσθεσε, για το λιμάνι των Μεστών της Χίου και της Μυκόνου που ήταν στην ίδια σύνδεση υπήρχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συνολικά από τα 13 Σάββατα που πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο δρομολόγιο, μόνο 3 Σάββατα είχαμε αυξημένη κίνηση και σε όλα τα υπόλοιπα δρομολόγια ο αριθμός των επιβατών δεν ξεπέρασε τα 200 άτομα».
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά από την επόμενη εβδομάδα, επιστρέφει στο χειμερινό πρόγραμμα με 6 δρομολόγια καθημερινά δρομολόγια. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, μία φορά από το λιμάνι της Καβάλας και μία φορά από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.