× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Συνεχίζεται το παζάρι για τις τιμές του γάλακτος στη Λέσβο

«Τέλος της ντροπής» για τα δικαστήρια της Μυτιλήνης;

Ο Νίκος Σηφουνάκης με επιστολή του στον Περιφερειάρχη γνωστοποιεί σχετική προμελέτη και θέτει θέμα κατασκευής νέων δικαστηρίων για τις ανάγκες του Εφετείου στη θέση των ερειπίων στο πίσω μέρος των σημερινών δικαστηρίων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/8/2021

«Τέλος της ντροπής» για τα δικαστήρια της Μυτιλήνης;

Με επιστολή του στον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο πρώην Υπουργός, βουλευτής και αρχιτέκτονας Νίκος Σηφουνάκης επαναφέρει το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας εγκαταστάσεων του Εφετείου βορείου Αιγαίου το οποίο επί 10 χρόνια παραμένει άστεγο. Κι αυτό αν και είχαν συνταχθεί σχετικές προμελέτες ενώ είχε υπάρξει δέσμευση για ολοκλήρωση σχετικής μελέτης προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του έργου.

Την επιστολή ο κ. Σηφουνάκης απέστειλε με αφορμή σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο Μάρτιο σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στην ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων και στην ανακατασκευή υπαρχόντων χωρίς καμία αναφορά στην περίπτωση της Μυτιλήνης. Το γεγονός οδηγεί στην παγίωση της εύκολης λύσης μεν, πλην όμως απαράδεκτης κατάστασης της λειτουργίας του πολιτιστικού πολυχώρου – απόκτημα για τη Μυτιλήνη στο πίσω μέρος της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ως αίθουσα δικαστηρίων και γραφεία δικαστών και υπηρεσιών. Την ίδια ώρα που μέρος του κυρίως κτηρίου χρησιμοποιείται επίσης ως χώρος γραφείων δικαστών.

Στην επιστολή του προς τον κ. Μουτζούρη ο κ. Σηφουνάκης αναφέρει:

«Μετά από προσπάθειες δεκαετιών, ιδρύθηκε το Εφετείο Β. Αιγαίου με το Προεδρικό Διάταγμα 28/2011, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 80/13/04/2011.
Η επίσημη λειτουργία του ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2011.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της στέγασης  του, σε συνεννόηση με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ Χ. Καστανίδη, με την τότε ιδιότητα μου του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, προκάλεσα συσκέψεις στην έδρα της νυν Γραμματείας Αιγαίου στην Μυτιλήνη στις οποίες συμμετείχαν ο τότε Πρόεδρος της ‘ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ’ Πολιτικός Μηχανικός Β. Χανδακάς, και η τότε προϊσταμένη της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων Β. Αιγαίου Μ. Δανιά.».

Ο κ. Σηφουνάκλης κοινοποιεί στον κ. Μουτζούρη αντίγραφο των επιμέρους αρχιτεκτονικών λύσεων που προτάθηκαν στη συνέχεια από την ‘ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ’, που προβλέπουν την κατασκευή του Εφετείου βορείου Αιγαίου στο περίγραμμα των ερειπίων των παλαιών κτισμάτων, που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης.
«Δε γνωρίζω, συνεχίζει ο κ. Σηφουνάκης, αν η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, κάτι το οποίο είναι εύκολο να ερευνηθεί, όμως η εμπειρία μου λέει ότι ο νυν αρμόδια φορέας ‘ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε΄ - διάδοχο σχήμα της ‘ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ’ -  εφόσον λάβει σχετική εντολή, θα ολοκληρώσει την μελέτη».

Οι δύο προτάσεις της προμελέτης

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό «αφορμή για την επιστολή υπήρξε η ανάρτηση στο διαδίκτυο, ανακοίνωσης - την οποία τυχαίως είδα- όπου γίνεται γνωστό ότι στις 12/03/2021 η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε χρηματοδότηση 310 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων και την Ανακατασκευή Υπαρχόντων.

Δυστυχώς δε συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή του Εφετείου στη Μυτιλήνη, ενώ συμπεριλαμβάνεται ανακατασκευή σε Δικαστικό Μέγαρο που ανεγέρθηκε πριν 30 χρόνια, και αυτό είναι τουλάχιστον ακατανόητο».

Και ο κ. Σηφουνάκης καταλήγει: «Θα έπρεπε μετά από πολλές δεκαετίες το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να χρηματοδοτήσει κάποιο έργο στη Λέσβο και ειδικότερα την κατασκευή του Εφετείου Β. Αιγαίου το οποίο μετά από πολλά χρόνια και πολύ κόπο συστήθηκε και δικαιούται να αποκτήσει μόνιμη στέγη. Θα πρέπει έστω και αν από παράληψη ή λάθος, δεν συμπεριελήφθη στις ανακοινώσεις της προαναφερθείσας Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ να χρηματοδοτηθεί άμεσα το έργο από ιδίους πόρους των αρμοδίων Υπουργείων Υποδομών και Δικαιοσύνης.

Προσωπικά, λέει ο κ. Σηφουνάκης «είμαι στη διάθεση σας και ως αρχιτέκτων να συνεισφέρω προκειμένου να γίνει πράξη ένα αναγκαίο έργο» ενώ όπως αναφέρει προβαίνει σε αυτή την πρόταση στον κ. Μουτζούρη γιατί ο Περιφερειάρχης «αντιλαμβάνεται πως θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο κτηριακό συγκρότημα για τις λειτουργίες της Δικαιοσύνης, κάτι που είναι πολλαπλώς χρήσιμο και αναγκαίο».  

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται το παζάρι για τις τιμές του γάλακτος στη Λέσβο

Τυροκόμοι και γαλακτοπαραγωγικοί συνεταιρισμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κοινή παρέμβαση από 36 ριζοσπαστικές, αριστερές και αντικαπιταλιστικές δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανακαλέστε άμεσα τις συνενώσεις τμημάτων στα σχολεία της Μυτιλήνης»

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού στην υπουργό Παιδείας
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Να απαντήσει άμεσα η δημοτική αρχή Κύτελη»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Μυτιλήνης για το περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης σε βάρος εργαζομένων γυναικών του Δήμου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Αισθανόμαστε ντροπή και αγανάκτηση»

Κοινή δήλωση των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Εριφύλης Γιαννάκα και Βάσως Χοχλάκα για το περιστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Δήμο Μυτιλήνης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Που είναι η πολιτική προστασία;»

Ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις προς τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης από το συνδυασμό «με πυξίδα τον πολίτη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»

Όλη η συνέντευξη σε βίντεο των δύο εργαζόμενων του Δήμου Μυτιλήνης που καταγγέλλουν παραβιαστική και σεξιστική συμπεριφορά από «ανώτερό τους»- Έχουν καταρρεύσει ουκ ολίγες φορές από τον ψυχολογικό πόλεμο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Επιβάλλεται μία πλάκα στη μνήμη της ιστορικής συνάντησης»

Το «Ν» μίλησε με τον τ. Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό εν όψει της έλευσης του Ποντίφικα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η αγρότισσα δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα»

Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου και πρωτογενή τομέα Πανάγου Κουφέλου, για την παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι υποψήφιοι που θα πλαισιώσουν τον Τζιμή στη ΝΟΔΕ

Χωρίς αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές ο σημερινός πρόεδρος
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μιλούν στην κάμερα του «Ν» για την ψυχολογική βία που δέχονται

Εφιάλτης η εργασία τους στον Δήμο, καταγγέλλουν δύο μητέρες εργαζόμενες που ζητούν δικαιοσύνη- Αύριο όλη η συνέντευξη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το 6ο Γυμνάσιο καθαρίζει εθελοντικά

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού των ακτών τα παιδιά μάζεψαν σκουπίδια από την παραλία της Επάνω Σκάλας