× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Από τον κόλπο Καλλονής παίρνουν μεροκάματο 2.000 άνθρωποι»

Ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου η αλιευτική περίοδος της σαρδέλας Καλλονής, η οποία εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας «ο Μάκαρ» Παναγιώτη Νανίδη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/7/2021

«Από τον κόλπο Καλλονής παίρνουν μεροκάματο 2.000 άνθρωποι»
Φωτο αρχείου

Μία ιδιαίτερα παραγωγική περίοδος για τους παράκτιους αλιείς του κόλπου Καλλονής είναι το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Νανίδη πρόεδρο του Επαγγελματικού Συλλόγου παράκτιας αλιείας  «ο Μάκαρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας ο Παναγιώτης Νανίδης στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», αναφέρθηκε στην έναρξη της αλιευτικής περιόδου για την περίφημη σαρδέλα Καλλονής, η οποία όπως τόνισε φέτος υπάρχει σε αφθονία στον Κόλπο.

«Η αλίευση της σαρδέλας Καλλονής ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση στις 7 Ιουλίου, σημείωσε ο Παναγιώτης Νανίδης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος στα νερά του κόλπου υπάρχει πολύ μεγάλος πληθυσμός από το συγκεκριμένο είδος ψαριού και έτσι η ανάπτυξή του  στο προβλεπόμενο μέγεθος ώστε να μπορέσει να αλιευτεί καθυστέρησε μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αλιευτεί η σαρδέλα θα πρέπει να ξεπερνά τους 11 πόντους.

Ευτυχώς η σεζόν εξελίσσεται ομαλά και έτσι καθημερινά οι αλιείς της περιοχής, ψαρεύουν ικανοποιητικές ποσότητες οι οποίες διοχετεύονται στην αγορά της Μυτιλήνης. Πάντα βέβαια η αλιεία στον Κόλπο Καλλονής, γίνεται με προσοχή, σύνεση και σεβασμό στα αλιευτικά αποθέματα του οικοσυστήματος. Σε καμία περίπτωση οι αλιείς μας δεν προχωρούν σε υπεραλίευση και σέβονται απόλυτα σε όλη  διάρκεια του χρόνου το φυσικό περιβάλλον. Η τιμή της σαρδέλας στα ιχθυοπωλεία φέτος φτάνει τα 6 ευρώ το κιλό. Είναι μια τιμή προσιτή και καλή για τον καταναλωτή ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έχει πληρώσει για τη σαρδέλα Καλλονής πολύ περισσότερα χρήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Νανίδης στις ιδιαιτερότητες και στον πλούτο του Κόλπου Καλλονής, σημείωσε πως είναι ένα μοναδικό και ιδιαίτερο οικοσύστημα, πλούσιο σε φυτοπλαγκτόν το οποίο τρέφει τεράστιες ποσότητες ψαριών και οστράκων, στα οποία όπως τονίζει χαρίζει μοναδικές γευστικές ιδιότητες τις οποίες ανάλογα είδη σε άλλες θάλασσες δεν μπορούν να έχουν.

«Εκτός από τη σαρδέλα, σημειώνει αυτή την περίοδο πολλά σκάφη αλιεύουν κουτσομούρες, κεφαλόπουλα και άλλα είδη ψαριών τα οποία υπάρχουν σε αφθονία. Τους χειμερινούς μήνες πάλι, τα σκάφη μας, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία προχωρούν στην αλίευση θαλασσινών σουπιές, καλαμάρια κ.λπ. και φυσικά στην αλίευση οστρακοειδών».

Ο Παναγιώτης Νανίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τεράστια εξάπλωση τα τελευταία χρόνια των χαβάρων στον κόλπο Καλλονής, τα οποία όπως είπε έχουν περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα και την επιβίωση άλλων οστράκων και θαλάσσιων ειδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα χάβαρα μοιάζουν πολύ με τα αγριόχορτα σε ένα χωράφι. Εξαπλώνονται παντού και περιορίζουν ή εξαφανίζουν άλλα είδη θαλασσινών και αλιευμάτων. Τα προηγούμενα χρόνια στον Κόλπο Καλλονής είχαμε μεγάλη ποικιλία οστράκων όπως χτένια, μύδια κ.λπ. Πλέον τα είδη αυτά έχουν περιοριστεί πάρα πολύ και τα χάβαρα κυριαρχούν. Γενικότερα το οικοσύστημα του κόλπου είναι πολύ ιδιαίτερο και γι΄αυτό απαιτείται σωστή διαχείριση».

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Νανίδης κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης   στη Λέσβο Φωτεινής Αραμπατζή, κατατέθηκαν σειρά προτάσεων από τους αλιείς οι οποίες σχετίζονται με την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων. «Από τον κόλπο Καλλονής ζούνε 2 χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι βγάζουν το μεροκάματό τους, και τρέφουν τις οικογένειές τους όλο το χρόνο.

Εμείς οφείλουμε και πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το μοναδικό φυσικό διαμάντι που είναι ένας αστείρευτος γίγαντας που  προσφέρει απλόχερα τα προϊόντα του. Εξηγήσαμε τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας στην Υφυπουργό ενώ ζητήσαμε και τη δημιουργία μιας σχολής αλιείας για τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Όπως γίνονται ενημερώσεις και μαθήματα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους ανάλογα θα πρέπει να γίνονται και για τους νέους αλιείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν πολλοί νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα, όμως δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση και καθοδήγηση για να το κάνουν. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει αυτά τα παιδιά με κάθε τρόπο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία