× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Από τον κόλπο Καλλονής παίρνουν μεροκάματο 2.000 άνθρωποι»

Ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου η αλιευτική περίοδος της σαρδέλας Καλλονής, η οποία εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας «ο Μάκαρ» Παναγιώτη Νανίδη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/7/2021

«Από τον κόλπο Καλλονής παίρνουν μεροκάματο 2.000 άνθρωποι»
Φωτο αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Μία ιδιαίτερα παραγωγική περίοδος για τους παράκτιους αλιείς του κόλπου Καλλονής είναι το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Νανίδη πρόεδρο του Επαγγελματικού Συλλόγου παράκτιας αλιείας  «ο Μάκαρας».

Μιλώντας ο Παναγιώτης Νανίδης στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», αναφέρθηκε στην έναρξη της αλιευτικής περιόδου για την περίφημη σαρδέλα Καλλονής, η οποία όπως τόνισε φέτος υπάρχει σε αφθονία στον Κόλπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αλίευση της σαρδέλας Καλλονής ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση στις 7 Ιουλίου, σημείωσε ο Παναγιώτης Νανίδης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος στα νερά του κόλπου υπάρχει πολύ μεγάλος πληθυσμός από το συγκεκριμένο είδος ψαριού και έτσι η ανάπτυξή του  στο προβλεπόμενο μέγεθος ώστε να μπορέσει να αλιευτεί καθυστέρησε μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αλιευτεί η σαρδέλα θα πρέπει να ξεπερνά τους 11 πόντους.

Ευτυχώς η σεζόν εξελίσσεται ομαλά και έτσι καθημερινά οι αλιείς της περιοχής, ψαρεύουν ικανοποιητικές ποσότητες οι οποίες διοχετεύονται στην αγορά της Μυτιλήνης. Πάντα βέβαια η αλιεία στον Κόλπο Καλλονής, γίνεται με προσοχή, σύνεση και σεβασμό στα αλιευτικά αποθέματα του οικοσυστήματος. Σε καμία περίπτωση οι αλιείς μας δεν προχωρούν σε υπεραλίευση και σέβονται απόλυτα σε όλη  διάρκεια του χρόνου το φυσικό περιβάλλον. Η τιμή της σαρδέλας στα ιχθυοπωλεία φέτος φτάνει τα 6 ευρώ το κιλό. Είναι μια τιμή προσιτή και καλή για τον καταναλωτή ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έχει πληρώσει για τη σαρδέλα Καλλονής πολύ περισσότερα χρήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Νανίδης στις ιδιαιτερότητες και στον πλούτο του Κόλπου Καλλονής, σημείωσε πως είναι ένα μοναδικό και ιδιαίτερο οικοσύστημα, πλούσιο σε φυτοπλαγκτόν το οποίο τρέφει τεράστιες ποσότητες ψαριών και οστράκων, στα οποία όπως τονίζει χαρίζει μοναδικές γευστικές ιδιότητες τις οποίες ανάλογα είδη σε άλλες θάλασσες δεν μπορούν να έχουν.

«Εκτός από τη σαρδέλα, σημειώνει αυτή την περίοδο πολλά σκάφη αλιεύουν κουτσομούρες, κεφαλόπουλα και άλλα είδη ψαριών τα οποία υπάρχουν σε αφθονία. Τους χειμερινούς μήνες πάλι, τα σκάφη μας, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία προχωρούν στην αλίευση θαλασσινών σουπιές, καλαμάρια κ.λπ. και φυσικά στην αλίευση οστρακοειδών».

Ο Παναγιώτης Νανίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τεράστια εξάπλωση τα τελευταία χρόνια των χαβάρων στον κόλπο Καλλονής, τα οποία όπως είπε έχουν περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα και την επιβίωση άλλων οστράκων και θαλάσσιων ειδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα χάβαρα μοιάζουν πολύ με τα αγριόχορτα σε ένα χωράφι. Εξαπλώνονται παντού και περιορίζουν ή εξαφανίζουν άλλα είδη θαλασσινών και αλιευμάτων. Τα προηγούμενα χρόνια στον Κόλπο Καλλονής είχαμε μεγάλη ποικιλία οστράκων όπως χτένια, μύδια κ.λπ. Πλέον τα είδη αυτά έχουν περιοριστεί πάρα πολύ και τα χάβαρα κυριαρχούν. Γενικότερα το οικοσύστημα του κόλπου είναι πολύ ιδιαίτερο και γι΄αυτό απαιτείται σωστή διαχείριση».

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Νανίδης κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης   στη Λέσβο Φωτεινής Αραμπατζή, κατατέθηκαν σειρά προτάσεων από τους αλιείς οι οποίες σχετίζονται με την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων. «Από τον κόλπο Καλλονής ζούνε 2 χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι βγάζουν το μεροκάματό τους, και τρέφουν τις οικογένειές τους όλο το χρόνο.

Εμείς οφείλουμε και πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το μοναδικό φυσικό διαμάντι που είναι ένας αστείρευτος γίγαντας που  προσφέρει απλόχερα τα προϊόντα του. Εξηγήσαμε τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας στην Υφυπουργό ενώ ζητήσαμε και τη δημιουργία μιας σχολής αλιείας για τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Όπως γίνονται ενημερώσεις και μαθήματα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους ανάλογα θα πρέπει να γίνονται και για τους νέους αλιείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν πολλοί νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα, όμως δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση και καθοδήγηση για να το κάνουν. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει αυτά τα παιδιά με κάθε τρόπο».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τον Μανταμάδο έως το Μόλυβο για βουτιές, εξερεύνηση, διάβασμα, μεζέδες και ύπνο

Βουνό… γιαλό πηγαίνουμε κι όλο ομορφιές γευόμαστε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή κρασιού στον Αγιο Δημήτριο Λήμνου

Την Δευτέρα 18 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 22 Αυγούστου

Θα καταβληθούν 53,68 εκατ. ευρώ σε 67.677 δικαιούχους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σκάλα Ερεσού «εκτός δικτύου» στην καρδιά της τουριστικής σεζόν

Ο Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος ζητά άμεσες παρεμβάσεις από Δήμο, Περιφέρεια, Εισαγγελία και παρόχους – 61 επιχειρήσεις συνυπογράφουν το αίτημα
ΕΛΛΑΔΑ

Τί ισχύει για τις κατασχέσεις μετά από ρύθμιση χρεών

Νέα δεδομένα δημιουργεί η εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυγουστιάτικη ελαφρά ανάκαμψη στις τιμές του ελαιολάδου

Η ανακοίνωση των αποθεμάτων της Ισπανίας δίνει τον τόνο στην αγορά που κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΕΟΣ Σάμου: Πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών στο οινοποιείο Καρλοβάσου

Ο Συνεταιρισμός ζητά από τους παραγωγούς μέλη του να παραδίδουν σταφύλια με βαθμό γλυκύτητας άνω των 14,0 Be (μπομε) για την καλύτερη οινοποίηση των γλυκών οίνων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νησιώτης; Ναι. Δικαιούχος; Μόνο αν δεν πας μακριά!

Καταγγελία του Δημήτρη Μάντζαρη για μη χορήγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Εξομαλύνεται η κατάσταση στα πρατήρια καυσίμων στη Λέσβο

Ξεκινά ο ανεφοδιασμός της αμόλυβδης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ποιες παραλίες της Λέσβου θεωρούνται πολυσύχναστες

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ανακοίνωσε τον κατάλογο παραλιών και τις υποχρεώσεις των Δήμων για το καλοκαίρι του 2026
ΑΓΟΡΑ

Πρατήρια σε Μυτιλήνη, Μόλυβο, Ερεσό και Αναξο χωρίς αμόλυβδη!

Επιλεκτικό ανεφοδιασμό από την εταιρεία καταγγέλλουν οι πρατηριούχοι της Ενωσης Βενζινοπωλών Λέσβου
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πληθωρισμός πτήσεων αλλά ισχνή αύξηση των επιβατών στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Άλλη μια χρονιά η λειτουργία του αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης» στηρίζεται στο επιβατικό κοινό των πτήσεων εσωτερικού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ