× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Νέες πολυτελείς τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες στο Πλωμάρι

Με την υπογραφή του αρχιτέκτονα, Πάνου Τατάκη άνοιξε το «Daelia Luxury villas»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 14/7/2021

Νέες πολυτελείς τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες στο Πλωμάρι

Νέες πολυτελείς τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου εγκαινιάστηκαν με τους πρώτους επισκέπτες. Το «Daelia Luxury villas» φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα, Πάνου Τατάκη που μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για την εναλλακτική του ματιά, την «ειλικρίνεια» στη σχεδίαση και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναδειχτούν οι τουριστικές κατοικίες και τα καταλύματα στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια φρέσκια αρχιτεκτονική ματιά στο σχεδιασμό τουριστικών κατοικιών στο τόπο μας. Είναι τρεις μεγάλες κατοικίες, μέσα σε ελαιώνα στην περιοχή Αγία Βαρβάρα, πριν από τον Άγιο Ισίδωρο, κοντά στη θάλασσα, με ιδιωτική πισίνα, πρόσβαση στα άτομα μειωμένης κινητικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σχεδιασμός υιοθετεί λιτές, αυστηρές γραμμές, χαρακτηρίζεται από «ειλικρίνεια», «αποφεύγει τη χρήση διακοσμητικών στοιχείων ξένων προς το χαρακτήρα και το σκοπό του κτηρίου και εντέλει διαφοροποιείται από το συνηθισμένο μοτίβο σχεδίασης τουριστικών κατοικιών στο νησί μας. Την ίδια στιγμή εντάσσεται στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και αναβαθμίζει το δομημένο περιβάλλον και το τουριστικό προϊόν» εξηγεί ο κ. Τατάκης, ο οποίος είναι επίσης και μέλος της ομάδας «Open Lesvos».

Οι κατοικίες έχουν αυτοτέλεια με ανεξάρτητη είσοδο, χώρο στάθμευσης, και αύλειο χώρο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην «οπτική» απομόνωση της κάθε κατοικίας ώστε να εξασφαλίζεται ιδιωτικότητα και έτσι χωροθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να «ακολουθούν» και να προσαρμόζονται στο ανάγλυφο του εδάφους, εκμεταλλευόμενες πλήρως  την υψομετρική διαφορά  μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το έργο χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα κατασκευής. Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Πράξις, ενώ έχει γίνει προσπάθεια για εκτενή χρήση τοπικών υλικών (πχ πέτρα) και συνεργείων από το νησί. Να αναφέρω επίσης ότι η στατική μελέτη των κτηρίων έχει εκπονηθεί από τον πολιτικό μηχανικό Μιχαήλ Κονό, ενώ οι μηχανολογικές μελέτες από τον μηχανολόγο μηχανικό Ευστράτιο Χατζόγλου», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή αυτό το έργο και διάφορα άλλα πολύ αξιόλογα έργα που γίνονται αυτό το καιρό στον τομέα του τουρισμού, «πρέπει να ανοίξει η συζήτηση περί αρχιτεκτονικής στον τόπο μας» τόνισε ο κ. Τατάκης.

«Υπάρχουν εξαιρετικοί αρχιτέκτονες στη Λέσβο, αλλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν. Ίσως φταίνε τα διατάγματα και οι μορφολογικοί τους περιορισμοί που κάθε άλλο παρά προστατεύουν τους παραδοσιακούς οικισμούς μας (μεγάλη συζήτηση αυτή, αλλά σίγουρα η απομίμηση παραδοσιακών στοιχείων σε νέα κτήρια δεν αποτελεί προστασία), ίσως φταίνε οι απαιτήσεις του πελάτη για όλο και περισσότερα τετραγωνικά- η έμφαση στην ποσότητα εις βάρος της ποιότητας, ίσως πάλι να είναι το έλλειμμα παιδείας, η απουσία κοινωνικού διαλόγου για το δομημένο περιβάλλον και την αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων  αυτών η απουσία αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για μεγάλα έργα του τόπου μας- κολυμβητήρια, πλατείες, δημαρχεία κτλ- μεγάλη συζήτηση κ αυτή, χρόνια το ζητάει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου.

Για να αλλάξουν όλα τα παραπάνω χρειάζεται συνολική αλλαγή νοοτροπίας (πολιτικών αρχόντων και κατοίκων), χρειάζεται αρχιτεκτονική εκπαίδευση των πολιτών. Αν γίνουν όλα αυτά τότε μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή του τουριστικού προϊόντος, με διαφορετική στόχευση, με έμφαση στην ποιότητα και όχι στη ποσότητα. Το νέο τουριστικό κοινό έχει άλλες απαιτήσεις, θέλει την μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα της Λέσβου, αυτό που λέει το διαφημιστικό σλόγκαν της Περιφέρειάς μας «Τhe other Aegean", αλλα θέλει και υποδομές και μια ανανεωμένη φρέσκια ματιά. Βασικό κομμάτι αυτής της αλλαγής είναι η καλή αρχιτεκτονική, η οποία μπορεί να μην έχει τη δύναμη να ωθήσει κοινωνικές αλλαγές πλέον αλλά μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής. Και αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να γεμίσει το έργο για το οποίο μιλάμε».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη