× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βόλτα στη «Λίμνη» της Ερεσού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ

Δημοσίευση 10/7/2022

Βόλτα στη «Λίμνη» της Ερεσού

Η Ερεσός μαζί με τη σκάλα Ερεσού είναι ένας ξεχωριστός τόπος προορισμού για ανθρώπους που τον επισκέπτονται από όλα σχεδόν τα μέρη του πλανήτη μας.
Ο χώρος ήταν είδη γνωστός από την αρχαιότητα. Εδώ γεννήθηκε η Σαπφώ η μεγαλύτερη λυρική ποιήτρια του κόσμου που η αρχαίοι την αποκαλούσαν δέκατη μούσα. Το γεγονός της καταγωγής της ποιήτριας Σαπφώς έχει συμβάλει ώστε να έχει γίνει ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς παγκοσμίως για ομοτουρισμό.
Επίσης εδώ γεννήθηκε ο περίφημος Θεόφραστος, μαθητής και διάδοχος του Αριστοτέλη που πολλοί τον θεωρούν ως πατέρα της επιστήμης του περιβάλλοντος και της βοτανικής.
Όμως και η σημερινή Ερεσός έχει να επιλέξει αξιοζήλευτες ομορφιές. Είναι μια περιοχή με ιδιαιτερότητες και με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.
Στη Σκάλα Ερεσού τώρα το καλοκαίρι τα καταστήματα και η πολυχρωμία προσφέρουν μια κοσμοπολίτικη και πολύβουη ζωή που χαρίζει ποικίλες απολαύσεις και εμπειρίες.
Αν όμως κανείς αναζητά την απόλυτη ηρεμία, την περισυλλογή, και την απόλαυση της φύσης, τότε πρέπει να επισκεφτεί το γειτονικό τεχνητό φράγμα που είναι άγνωστο σε πολλούς και που μετά μετέπειτα εξελίχτηκε σε μια απίστευτης ομορφιάς λίμνη.
Είναι ένα έργο που ολοκληρώθηκε το 2002 όταν με την κατασκευή του χωμάτινου φράγματος σε χαράδρα που βρίσκεται ανάμεσα στους λόφους Λευκοχαρρακτης - Μεροβίγλι - Κοφινάς-Γυμνό βουνό. Και στη ροή του χειμάρρου Χαλάντρα γνωστός και με την ονομασία Βεργιά.
Με την δημιουργία του σε μία έκταση περίπου 200 στρέμματα και με την πρόβλεψη το ωφέλιμου όγκου νερού να είναι 2450m3 ώστε το νερό να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς άρδευσης .
Σε συνδυασμό με τη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, γνωστή και ως μονή Πυθαρίου που είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ (πλατεία τεύχος 10) έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο παρόμοιο του που δύσκολα θα βρεις σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.
Η πρόσβαση γίνεται από τον χωματόδρομο που συναντάμε λίγο πριν φτάσουμε στη διασταύρωση Ερεσού - Σκάλας Ερεσού ερχόμενοι από τον Μεσότοπο και ξεκινάει από τη γέφυρα της Χαλάντρας. Διανύοντας τρία χιλιόμετρα βατού δρόμου σε λίγα λεπτά θα συναντήσουμε ένα μαγευτικό τοπίο.

Πολλά είδη της ορνιθοπανίδας θα δούμε στη λίμνη, ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.Οι χουλιαρόπαπιες, οι Καστανόπαπιες και οι πρασινοκέφαλες πάπιες θα μας εντυπωσιάσουν, όπως και τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά όπως οι λευκοτσικνιάδες, οι κορμοράνοι, κρυπτοτσικνιάδες,οι πετροτουρλίδες, οι νυχτοκόρακες, οι νερόκοτες, τα νανοβουτηχτάρια, , οι ποταμοσφυριχτές και οι καστανοκέφαλοι γλάροι.

Καθώς και πολλά αρπακτικά που υπάρχουν στην περιοχή φιδαετοί, γερακίνες, αετογερακίνες, πετρίτες, μαυροπετρίτες.

Τη νύχτα μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε κουκουβάγιες και γκιώνηδες και πολλά άλλα είδη που θα εντυπωσιάσουν τους φίλους της φύσης.
Αυτό όμως που είναι μοναδικό είναι τα χρώματα οι αντικατοπτρισμοί, τα πλατάνια, οι βελανιδιές καθώς και το μοναστήρι που θα δούμε διανύοντας τη λίμνη μας δίνουν μία εικόνα μαγικής σαν βγαλμένη από παραμύθια.


Η λίμνη μας δίνει τη δυνατότητα και πάντα με σεβασμό στη φύση να την περιηγηθούμε με κανό ή με άλλα χειροκίνητα οχήματα θαλάσσης.
Το δειλινό όλα γαληνεύουν και το βραδινό φως παιχνιδίζει με τα νερά της λίμνης. Αν κάνεις λίγο ησυχία ίσως ακούσεις από τη Μονή Πυθαρίου και το «Φως Ιλαρόν» που ψέλνει γλυκά ο Πατέρας Νικόδημος.

Η εικόνες τα χρώματα, η ενέργεια, αλλά και η ηρεμία που θα εισπράξουμε θα μας μείνουν αξέχαστα και με θέληση να επισκεπτόμαστε την περιοχή όλο και συχνότερα.

*Η βόλτα έγινε παρέα με τον Χρήστο Σαμαρά, την Ευτυχία Σουπουρτζή και τον τετράποδο Σωτήρη. Ευχαριστώ τον Αθανάση Ευστράτιο και τον Ουζουνέλλη Δημήτρη για την βοήθεια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ