× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπροστά στην επαναξιολόγησή της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Δράσεις συνεργασίας για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου και την αναζωογόνηση της υπαίθρου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/4/2019

Μπροστά στην επαναξιολόγησή της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO
' χρόνος ανάγνωσης

Οι δράσεις συνεργασίας για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου και την αναζωογόνηση της υπαίθρου βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης – ενημέρωσης του προγράμματος RURITAGE που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χ. Καλογήρου, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλλίδης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Δ. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Ε. Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Π. Χατζηκυριάκος, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε στους συμμετέχοντες το πρόγραμμα RURITAGE, το οποίο είναι ένα πρωτοποριακό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στόχος του είναι η υλοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων δραστηριοτήτων με στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Αρχικά αναφέρθηκε στις επιτυχημένες συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα με όλους του φορείς της Λέσβου στο πλαίσιο της αξιοποίησης της αναγνώρισης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Στη συνέχεια, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε αναλυτικά στις δράσεις προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς που υλοποιούνται στο Γεωπάρκο Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τις ανασκαφικές εργασίες και τις δράσεις συντήρησης στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και τις νέες επισκέψιμες περιοχές, τις αθλητικές δραστηριότητες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις Πανεπιστημίων και τις δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε προβολή βίντεο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους τα οποία προβάλλουν τις δράσεις προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης απολιθωμάτων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στο πλαίσιο μεγάλων δημόσιων έργων καθώς και τις αθλητικές δράσεις που υλοποιούνται σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της Λέσβου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ομόφωνη απόφαση όλων των συμμετασχόντων για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων της Λέσβου τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών για την από κοινού υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου. Παράλληλα, τονίστηκε η συμφωνία όλων των συμμετασχόντων για την ανάπτυξη συντονισμένων προσπαθειών για την αξιοποίηση της αναγνώρισης της Λέσβου από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και την κατάθεση φακέλου για την επαναξιολόγησή του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης