× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

12 δαχτυλίδια σε νεογέννητους άσπρους πελαργούς

Όμορφη, ενδιαφέρουσα επιστημονικά, πρωτόγνωρη και πρωτότυπη δράση σε τέσσερις φωλιές πάνω σε στύλους της ΔΕΗ, σε χωριά του κόλπου Καλλονής

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 23/6/2021

12 δαχτυλίδια σε νεογέννητους άσπρους πελαργούς

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή γύρω από τον κόλπο της Καλλονής συντονισμένη δράση δακτυλίωσης νεοσσών άσπρων πελαργών στην περιοχή γύρω από τον Κόλπο της Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συνεργείο δακτυλίωσης «επισκέφθηκε» συνολικά τέσσερις φωλιές, μία στην Καλλονή, μία στα Δάφια, μία στην Αγία Παρασκευή και μία στα Παπιανά. Μετά από μια διαδικασία που διήρκεσε περί τη μισή ώρα για κάθε φωλιά δακτυλιώθηκαν συνολικά 12 νεοσσοί.

Η όλη διαδικασία πρωτόγνωρη για τους κατοίκους των χωριών που έβλεπαν από κοντά τους νεοσσούς ιπτάμενους γείτονες τους. Μεταφέρθηκαν στο έδαφος, πραγματοποιήθηκαν βιομετρικές μετρήσεις, τους τοποθετήθηκε δακτυλίδι με μοναδικό κωδικό στο πόδι και στη συνέχεια επανατοποθετήθηκαν στη φωλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η δράση δακτυλίωσης των λευκών πελαργών  πραγματοποιείται για τη μελέτη της βιολογίας του είδους και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Δακυλίωσης Πουλιών που είχε την εποπτεία της δράσης. Ενώ σύμφωνα με τη  Δρ Ελένη Γαληνού (αδειούχο δακτυλιότρια. «το δαχτυλίδι που τοποθετείται σε νεοσσούς Λευκοπελαργούς είναι πλαστικό (μαύρο με λευκές εγγραφές για την Ελλάδα) και μπορεί να διαβαστεί από μακριά με τη βοήθεια τηλεσκοπίου».

Ας σημειωθεί ότι οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά για 58 έως 64 μέρες ενώ οι νεοσσοί που δακτυλιώθηκαν σήμερα είχαν ηλικία 35 έως 50 ημερών. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν  από τις φωλιές σκουπίδια, όπως πλαστικές σακούλες, σπάγκοι και άλλα τέτοια υλικά που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους νεοσσούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γύρω από τον Κόλπο Καλλονής εντοπίζονται έξη φωλιές Λευκοπελαργών. Δύο στην Αγία Παρασκευή και από μια στα χωριά Καλλονή, Παπιανά, Δάφια και Πολιχνίτος, ενώ απόπειρα φωλιάσματος είχαμε φέτος και στον Μανταμάδο. Όπως τονίσθηκε σε δύο φωλιές που βρίσκονται σε καμινάδες παλιών ελαιοτριβείων (στην Αγία Παρασκευή και στον Πολυχνίτο) δεν ήταν εφικτό να δακτυλιωθούν οι νεοσσοί λόγω μεγάλου ύψους των καμινάδων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής καθώς και ερευνητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου «Σκοπός της δράσης, λέει ο καθηγητής Νίκος Ζούρος Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η παρακολούθηση της μετανάστευσης τους».

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του ΔΕΔΔΗΕ στην Καλλονή, ενώ κατά τη διαδικασία και για σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιούταν διακοπές ρεύματος τόσο για την ασφάλεια των πουλιών όσο και των συμμετεχόντων.

«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν τις δράσεις τους με στόχο την καταγραφή και μελέτη των υγροτοπικών πουλιών που διαβιούν στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου» καταλήγει ο κ. Ζούρος.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση