× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Από το τραύμα της προσφυγιάς, στην αγάπη για τη μόρφωση

Πολωνοί, Ισπανοί και Αθηναίοι ξεναγούνται αυτές τις μέρες στο νησί μας- Για το πρόγραμμα Erasmus μίλησε η καθηγήτρια Κ. Σελάχα από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 17/6/2021

Από το τραύμα της προσφυγιάς, στην αγάπη για τη μόρφωση

Έχοντας κατακτήσει πλούσια εμπειρία από την εκμάθηση σε πρόσφυγες και μετανάστες της ελληνικής γλώσσας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς από την Ισπανία, την Πολωνία και την Αθήνα μέσω του προγράμματος Erasmus+ για να δημιουργήσουν από κοινού έναν εκπαιδευτικό οδηγό διδασκαλίας σε πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας θα προσφέρει στον εν λόγω Οδηγό ένα πολύ σημαντικό μέρος που αφορά στο ψυχολογικό κομμάτι της αντιμετώπισης του τραύματος των προσφύγων μέσα στην τάξη έτσι ώστε ο εκπαιδευτής να είναι προετοιμασμένος να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, να μάθουν αλλά και να ενδυναμωθούν ψυχικά απ’αυτή.

Από την περασμένη Δευτέρα το προσωπικό του σχολείου επιδίδεται σε 6ωρα σεμινάρια και ξεναγήσεις των επισκεπτών στη Λέσβο από την Πολωνία, την Ισπανία και την Αθήνα. Για τη μοναδική εμπειρία, αλλά και συνεισφορά της ίδιας και του σχολείου μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99», η καθηγήτρια, Κατερίνα Σελάχα. Από τα πρώτα σχόλιά της είναι ότι οι ξένοι επισκέπτες είναι ενθουσιασμένοι από τη Λέσβο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, τον Μόλυβο και την Ερεσό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα που υλοποιεί το σχολείο με επικεφαλής την Πολωνία εντάσσεται στο Erasmus+ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη, στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση, στηρίζει επίσης τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Στο δικό μας πρόγραμμα, του οποίου ηγείται το ίδρυμα  ad meritum της Πολωνίας συμμετέχει το ΣΔΕ Μυτιλήνης, η Συνεργασία Ενεργών Πολίτών από την Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Fue Uji από την Ισπανία» εξηγεί η κ. Σελάχα. Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόταση μιας νέας φόρμουλας  εκπαίδευσης επικεντρωμένη στη διευκόλυνση της άτυπης εκμάθησης ξένων γλωσσών των μεταναστών και προσφύγων για την παροχή πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων που υποστηρίζουν τη διαδικασία ένταξης  στην κοινωνία φιλοξενίας. Είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός εκμάθησης μιας οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής Γλώσσας που παρέχει γνώσεις για τις αξίες, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, ακόμα και τις παθογένειες του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι μέρος της εκπαίδευσης ενηλίκων  και είναι ένα είδος άτυπης εκπαίδευσης που είναι μια προκαθορισμένη και προγραμματισμένη διαδικασία με βασικό χαρακτηριστικό την αλληλεπίδραση.

«Το πρόγραμμά μας ονομάζεται ΤΤΤ-Ι ,αρκτικόλεξο για τις λέξεις τη φράση Train the trainer of Immigrants  και όπως είπα είναι μια πρόταση για άτυπη εκπαίδευση έτσι ώστε να βοηθήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να συμπεριληφθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο ομαλά στην ευρωπαϊκή κοινωνία και έχει πολλές διαφορετικές εκπαιδευτικές ενότητες» προσθέτει.

Είναι ένα διετές πρόγραμμα που ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2019 και ολοκληρώνεται αυτό το Φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χρησιμοποιούμε πολύ  και τις νέες τεχνολογίες κι αυτό το αρχίσαμε πριν από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λογω covid. Στήνουμε ένα cyber café sto οποίο θα ανεβάσουμε όλη τη δουλειά που έχει γίνει αυτά τα δύο χρόνια κι έτσι. Ο σκοπός είναι να εκπαιδεύσουμε όσο καλύτερα γίνεται τους εκπαιδευτές των προσφύγων για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Έτσι ο κάθε οργανισμός έχει αναλάβει ένα ξεχωριστό κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Για παράδειγμα οι Πολώνοί εταίροι έχουν αναλάβει το κομμάτι της γλώσσας, οι Ισπανοί της ένταξης στην Ευρωπαϊκή κοινωνία» ανέφερε.

Για το ψυχολογικό μέρος που έχει αναλάβει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, η κ. Σελάχα μιλώντας και από την εμπειρία της επεσήμανε ότι προϋποθέτει μια σειρά από τακτικές που πρέπει να εφαρμόσει ο δάσκαλος μέσα στην τάξη από την αρχή πριν ακόμη εντοπίσει κάποιο πρόβλημα για να μπορέσει να υποστηρίξει το δέσιμο της τάξης και τη δημιουργία θετικού κλίματος που είναι απαραίτητο για τη μάθηση: «Ο τομέας της θετικής ψυχολογίας έχει να μας βοηθήσει πολύ σ’αυτό».

Παράλληλα όμως ο οδηγός αυτός βοηθάει και τον δάσκαλό να θέσει και όρια, μέχρι πού μπορεί να βοηθήσει κι από ποιο σημείο πρέπει να παραπέμψει ένα μαθητή ή μια μαθήτρια σε ειδικό, επίσης πώς μπορεί να προστατέψει ο δάσκαλος και τον εαυτό του από αυτό που ονομάζουμε δευτερογενές τραύμα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός ξέχασε τις αναπληρώτριες‑μητέρες

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου ζητά να δοθεί 9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Λιθοτριψία και για τα νεφρά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Για τη ρύθμιση βηματοδοτών, τις προσλήψεις, τις εξορμήσεις για τεστ ΠΑΠ, απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία, μιλήσαμε με τον πρόεδρο και διοικητή, Γιώργο Καμπούρη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι ναύτες την Πρωτομαγιά

Η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών ) ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην ανακοίνωση του τονίζει πως η 1η Μάη είναι η ημέρα που οι εργάτες σηκώνουν ψηλά τις γροθιές τους και ενώνουν τις φωνές τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Ισπανία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αστροναύτη θα μιλήσει το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Στον… διαστημικό διαγωνισμό η Γ τάξη και ο όμιλος 3D Printing