× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φυτεύουν ελαιόδεντρα ακόμη και στη Βραζιλία»

Έκρηξη στη ζήτηση του ελαιόλαδου τα επόμενα χρόνια αναμένεται στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τις προβλέψεις καταξιωμένων γευσιγνωστών

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/6/2021

«Φυτεύουν ελαιόδεντρα ακόμη και στη Βραζιλία»

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία οι διεθνείς κριτές του ελαιολάδου, που συμμετείχαν στον 6ο Διαγωνισμό ATHENA, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Λέσβο, κατέθεσαν τις απόψεις και την εμπειρία τους για τις προοπτικές διακίνησης του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τέσσερις διάσημοι γευσιγνώστες, από Ιταλία, Βραζιλία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι το ελαιόλαδο αποτελεί ένα προϊόν που γίνεται ολοένα και πιο γνωστό σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ προωθείται η καλλιέργια ελαιοδέντρων ακόμη και σε χώρες Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, που είναι πολύ μακριά από τη λεκάνη της Μεσογείου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το παράδειγμα της Βραζιλίας, η οποία ξεκίνησε ως χώρα να φυτεύει τα πρώτα της ελαιόδεντρα πριν 13 χρόνια. Σήμερα παράγει μερικές μόνο εκατοντάδες τόνους ελαιόλαδο  το χρόνο, ωστόσο η ζήτηση του στην αγορά είναι πολύ μεγάλη.

Όπως ανέφεραν οι κριτές που κατάγονται από Ιταλία και Ισπανία, το γεγονός ότι νέες χώρες μπαίνουν στη διαδικασία να παράξουν ελαιόλαδο σημαίνει ότι η φήμη του προϊόντος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη Μεσόγειο και την Ευρώπη και πλέον είναι περιζήτητο σε όλη την υφήλιο, ακόμη και σε χώρες που μέχρι πρότινος αποτελούσε άγνωστο προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσαν δε, ότι αυτό θα ανοίξει νέες αγορές και θα αυξήσει τη ζήτηση. Προέβλεψαν μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια παραγωγή δεν θα επαρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της Αμερικανίδας γευσιγνώστριας η οποία σημείωσε ότι το ελαιόλαδο είναι αξιόλογο πολύτιμο διατροφικό αγαθό το οποίο όμως θα πρέπει να μάθουμε στους καταναλωτές ότι δεν το χρησιμοποιούμε με φειδώ, σταγόνα σταγόνα, αλλά το βάζουμε άφθονο σε όλα τα φαγητά και τις παρασκευές μας, χωρίς να φοβόμαστε. «Αν θέλουμε να κατακτήσουμε την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε, θα πρέπει να εξηγήσουμε τους Αμερικανούς, ότι το ελαιόλαδο χρησιμοποείται άφοβα σε μεγάλες ποσότητες και όχι με το σταγονόμετρο ως φάρμακο.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση και τις απόψεις των διεθνώς καταξιωμένων κριτών ελαιλάδου στο βίντεο που ακολουθεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές