× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φυτεύουν ελαιόδεντρα ακόμη και στη Βραζιλία»

Έκρηξη στη ζήτηση του ελαιόλαδου τα επόμενα χρόνια αναμένεται στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τις προβλέψεις καταξιωμένων γευσιγνωστών

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/6/2021

«Φυτεύουν ελαιόδεντρα ακόμη και στη Βραζιλία»
' χρόνος ανάγνωσης

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία οι διεθνείς κριτές του ελαιολάδου, που συμμετείχαν στον 6ο Διαγωνισμό ATHENA, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Λέσβο, κατέθεσαν τις απόψεις και την εμπειρία τους για τις προοπτικές διακίνησης του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

Οι τέσσερις διάσημοι γευσιγνώστες, από Ιταλία, Βραζιλία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι το ελαιόλαδο αποτελεί ένα προϊόν που γίνεται ολοένα και πιο γνωστό σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ προωθείται η καλλιέργια ελαιοδέντρων ακόμη και σε χώρες Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, που είναι πολύ μακριά από τη λεκάνη της Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το παράδειγμα της Βραζιλίας, η οποία ξεκίνησε ως χώρα να φυτεύει τα πρώτα της ελαιόδεντρα πριν 13 χρόνια. Σήμερα παράγει μερικές μόνο εκατοντάδες τόνους ελαιόλαδο  το χρόνο, ωστόσο η ζήτηση του στην αγορά είναι πολύ μεγάλη.

Όπως ανέφεραν οι κριτές που κατάγονται από Ιταλία και Ισπανία, το γεγονός ότι νέες χώρες μπαίνουν στη διαδικασία να παράξουν ελαιόλαδο σημαίνει ότι η φήμη του προϊόντος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη Μεσόγειο και την Ευρώπη και πλέον είναι περιζήτητο σε όλη την υφήλιο, ακόμη και σε χώρες που μέχρι πρότινος αποτελούσε άγνωστο προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσαν δε, ότι αυτό θα ανοίξει νέες αγορές και θα αυξήσει τη ζήτηση. Προέβλεψαν μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια παραγωγή δεν θα επαρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της Αμερικανίδας γευσιγνώστριας η οποία σημείωσε ότι το ελαιόλαδο είναι αξιόλογο πολύτιμο διατροφικό αγαθό το οποίο όμως θα πρέπει να μάθουμε στους καταναλωτές ότι δεν το χρησιμοποιούμε με φειδώ, σταγόνα σταγόνα, αλλά το βάζουμε άφθονο σε όλα τα φαγητά και τις παρασκευές μας, χωρίς να φοβόμαστε. «Αν θέλουμε να κατακτήσουμε την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε, θα πρέπει να εξηγήσουμε τους Αμερικανούς, ότι το ελαιόλαδο χρησιμοποείται άφοβα σε μεγάλες ποσότητες και όχι με το σταγονόμετρο ως φάρμακο.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση και τις απόψεις των διεθνώς καταξιωμένων κριτών ελαιλάδου στο βίντεο που ακολουθεί

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Ελληνική Στατιστική ζητά συνεργάτες

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΕΛΣΤΑΤ, από τις 29 Αυγούστου και ώρα 12:00 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου στις 24:00
ΕΡΓΑΣΙΑ

Απεργία στη Λέσβο ενάντια στο νέο πειθαρχικό δίκαιο

Συγκέντρωση απεργών του δημοσίου, έπειτα από κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Λέσβου πραγματοποιήθηκε έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε υποχώρηση η οικοδομική δραστηριότητα

Αρνητική εικόνα στο Βόρειο Αιγαίο και σε όλη τη χώρα λόγω κόστους και μειωμένης ζήτησης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη ο τρύγος στη Σάμο

Περίπου 14.000 στρέμματα ορεινών και ημιορεινών αμπελώνων καλλιεργούνται από τους αμπελουργούς του νησιού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξαγωγές τροφίμων στις ΗΠΑ στη Χίο

Ο Frank Yiannas, πρώην αναπληρωτής Επίτροπος του FDA, μιλά στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας για τις απαιτήσεις συμμόρφωσης που αφορούν τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Του ΑΤΑΚ το κάγκελο γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κατάθεση των αιτήσεων κλείνει στις 29 Αυγούστου αλλά των ΑΤΑΚ στις 30 Σεπτεμβρίου
ΑΓΟΡΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποχαιρετά το καλοκαίρι

Νέο φθινοπωρινό ωράριο από την Τρίτη 2 Σεπετεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χαρτογράφηση των αναβαθμίδων της Λέσβου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η νέα πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης στα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του Μέτρου 2.1 Γεωργικών Συμβούλων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Υπηρεσιακό πρόεδρο αποκτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λήξη του 9ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας

Η Ανεμώτια έγινε τόπος συνάντησης, συμπερίληψης και δημιουργικότητας, με δράσεις που ένωσαν αμπελουργούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες, εθελοντές και επισκέπτες της Λέσβου και πέρα από αυτή