× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μετά το φθινόπωρο η απόφαση για τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Αποκλειστικά στο «Ν» ο νέος Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης για τις ακτοπλοϊκές γραμμές και το μεταφορικό ισοδύναμο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/6/2021

Μετά το φθινόπωρο η απόφαση για τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη
' χρόνος ανάγνωσης

Μετά το φθινόπωρο αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη του Ινστιτούτου Μεταφορών σχετικά με τις επιδοτούμενες γραμμές, μέσα στην οποία θα εξετάζεται και η επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη. Από τη μελέτη και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί και η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας. Ωστόσο θετικός για την επανέναρξη σε μόνιμη βάση του δρομολογίου είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης που μίλησε αποκλειστικά στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

«Αποτελεί για εμένα, ύψιστη τιμή η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη - και τον ευχαριστώ για αυτό - να με εντάξει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την υλοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον ευαίσθητο και εθνικά σημαντικό νησιωτικό χώρο και αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης στους νέους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Κουτουλάκης, ο οποίος μαζί με την προκάτοχό του Χριστιάνα Καλογήρου ανέλαβαν επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του προγράμματος «Νέαρχος» το οποίο αποτελεί εργαλείο «κορωνίδα» για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων και λειτουργιών στο νησιωτικό χώρο. Εξασφαλίζει την ένταξη λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων, έργων αφαλατώσεων και δικτύων διανομής ύδατος κυρίως σε μικρά, άνυδρα και απομακρυσμένα νησιά, καθώς και τη χρηματοδότηση πολυτετών συμβάσεων για την κάλυψη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κουτουλάκης ανέφερε στο «Ν» ότι έγινε και γίνεται σπουδαία δουλειά από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και συχνά αθόρυβη, ενώ μίληση για τη νέα άγονη γραμμή Κύμης, Μεστών και Σιγρίου που γίνεται στο πλαίσιο ανάδειξης των ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενων νέων λιμενικών εγκαταστάσεων. Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν προτιμήθηκε το λιμάνι του Λαυρίου για την εν λόγω γραμμή ο κ. Κουτουλάκης εξήγησε ότι εξετάζεται παράλληλα και ανεξάρτητα από το εν λόγω δρομολόγιο η σύνδεση του Λαυρίου με το Βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα μέσα στη μελέτη στην οποία αναμένεται και η επιχειρηματολογία για τη βιωσιμότητα ή όχι της σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται και η δημιουργία κόμβων για τις ακτινωτές μετακινήσεις μεταξύ των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ο κ. Κουτουλάκης τόνισε ότι εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βελτιώνει συνεχώς ασάφειες, όπως για παράδειγμα στο θέμα των καυσίμων και η Γενική Γραμματεία σχεδιάζει να επωφελούνται και νέες ομάδες επιβατών, ενώ πλέον τίθεται χρονοδιάγραμμα για την καλύτερη καταβολή της ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων. 

Επιπρόσθετα, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σκοπεύει να επιχορηγεί πολιτιστικούς Συλλογους με γνώμονα την ποιότητα, όπως είπε ο κ. Κουτουλάκης, ενώ σκοπεύει να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ψηφιοποίησης μονοπατιών, ένα από τα οποία ανήκει και στη Μυτιλήνη και αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης για τα νέα ναυάγια σε Πλωμάρι και Τσίλια

«Οι θάλασσές μας έγιναν ξανά υγρός τάφος» – Σκληρή ανακοίνωση για την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο βροχερός Οκτώβρης της Λέσβου σε αριθμούς

Κρίσιμο ζήτημα είναι να υπάρξει καλή κατανομή του νερού που δέχεται το νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δείτε εδώ το ύψος της βροχόπτωσης στην πόλη και τα χωριά του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρέμβαση της Ένωσης Γονέων Μυτιλήνης για τις υποβαθμίσεις σχολείων

Η Ένωση σε επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς σημείωνει ότι δεν είναι ανεκτή οιαδήποτε υποβάθμιση ή αλλαγή λειτουργικότητας σχολικών μονάδων στο νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ομιλία για τη συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων στη Μυτιλήνη

Η Δρ. Ευαγγελία Κυριαζή μιλά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης για τη σημασία της συντήρησης και τις συνεργασίες με αρχιτέκτονες και μηχανικούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η Αφρίν στον καιρό της πλημμύρας», στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής

Ειδική προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Κορνάρου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατάρρευση στέγης εγκαταλελειμμένου κτηρίου στα Λαδάδικα

Ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα από την αποκόλληση υλικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Γέρα υποδέχθηκε ξανά τον ποδηλατικό κόσμο

5 συμμετοχές σε έξι κατηγορίες και δύο νέες κατηγορίες για e-bikes
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να πάρουν την Βάστρια και να την πάνε στην Κηφισιά ή το Κολωνάκι»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και προειδοποίησε για σοβαρούς κινδύνους στην εθνική ασφάλεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καθυστερήσεις και κενά στα σχολεία της Λέσβου στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λέσβου κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία και ζητά άμεση κάλυψη των κενών στη Γενική και Ειδική Αγωγή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τρεις ημέρες ανοιχτές πόρτες στο Εργαστήριο Συντήρησης Λέσβου

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται σε μικρά γκρουπ των πέντε ατόμων
ΧΩΡΙΑ

Κατολίσθηση βράχου στον δρόμο Μελίντας – Πλωμαρίου

Συνεργεία της Περιφέρειας πραγματοποιούν εργασίες απομάκρυνσης του βράχου