× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τίμησαν των ήρωα Λιμενάρχη Μυτιλήνης Ηλία Καζάκο

Στις 5 Ιουνίου 1942 εκτελέστηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2021

Τίμησαν των ήρωα Λιμενάρχη Μυτιλήνης Ηλία Καζάκο
' χρόνος ανάγνωσης

Eπιμνημόσυνη δέηση για τον εκτελεσμένο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής Λιμενάρχη Μυτιλήνης Πλωτάρχη Ηλία Καζάκο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο χώρο όπου βρίσκεται η προτομή του ήρωα στο παλιό λιμεναρχείο Μυτιλήνης στην προκυμαία της πόλης.
Στην σεμνή τελετή μνήμης παρέστησαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης ενώ ο Δημήτρης Μπουρνούς εκπρόσωπος του Συλλόγου «Φίλοι ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής δημιουργίας» αναφέρθηκε στα ηρωϊκά κατορθώματα του Ηλία Καζάκου.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο Πλωτάρχης Λ.Σ. Ηλίας Καζάκος διετέλεσε Λιμενάρχης Μυτιλήνης το διάστημα από 10-05-1939 έως 31-01-1942. Μετά την κατάρρευση του μετώπου το 1940, αντί να διαφύγει στο εξωτερικό, προτίμησε να παραμείνει στη θέση του, κι απ' αυτή να βοηθήσει τη σκλαβωμένη πατρίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι συγκρότησε και τέθηκε επικεφαλής κλιμακίου μυστικής οργανώσεως η οποία, εκτός των άλλων, σκοπό είχε τη φυγάδευση απ' την κατεχόμενη Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, Αξιωματικών και άλλων σημαινόντων προσώπων.

Περίπου 1000 άτομα, συνολικά, φυγαδεύτηκαν από τον Ηλία Καζάκο στα μικρασιατικά παράλια, μεταξύ των οποίων και Άγγλοι αξιωματικοί και στρατιώτες που είχαν προωθηθεί στη Λέσβο απ' την ηπειρωτική Ελλάδα.Παράλληλα, το κλιμάκιο του Ηλία Καζάκου συγκρότησε ειδική ομάδα που συνεργαζόταν με την Εθνική Οργάνωση «ΟΜΗΡΟΣ» της Αθήνας, με σκοπό τη συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών γύρω απ' τις κινήσεις των στρατευμάτων κατοχής και τη διάταξη των οχυρωματικών έργων στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κλιμάκιο του Ηλία Καζάκου συνδέθηκε απευθείας με Συμμαχική Υπηρεσία κατασκοπείας που είχε την έδρα της στη Σμύρνη, στην οποία και μεταβίβαζε τακτικότατα πληροφορίες.Στα μέσα του 1942 οι Γερμανοί υποψιάζονται τις κινήσεις της ομάδας του και το γεγονός αυτό τον αναγκάζει να διαφύγει στην Αθήνα απ' όπου συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και φυλακίζεται στις φυλακές Αβέρωφ.

Παρά τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε δεν αποκάλυψε τους συνεργάτες του. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στις φυλακές Βουλιαγμένης, όπου του ανακοινώθηκε λίγες μέρες αργότερα ότι κρατείτο ως όμηρος και ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε δολιοφθοράς θα εκτελείτο.

Στις 5 Ιουνίου, αφού είχε πραγματοποιηθεί σαμποτάζ στα Λιόσια, οδηγήθηκε στο σκοπευτήριο Καισαριανής μαζί με άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του φίλου και συνεργάτη του, Γεωργίου Κωτούλα, για να εκτελεστεί. Αρνήθηκε να του καλύψουν τα μάτια κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης.

Μεταθανάτια του απονεμήθηκε ο βαθμός του πλωτάρχη και τιμήθηκε με τον πολεμικό σταυρό Γ΄ τάξης. Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων υπάρχει αναμνηστική πλάκα για να υπενθυμίζει την θυσία του Καζάκου. Επίσης ο δήμος Μυτιλήνης έχει δώσει σε δρόμο της πόλης το ονοματεπώνυμο του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Έτσι βγαίνουν τα τραγούδια μάτια μου»

Μεγάλη συμμετοχή στο αφιέρωμα στην Χάρις Αλεξίου στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το 2ο Achilleus Run τρέχει αυτή τη στιγμή στα Βατερά!

Μικροί και μεγάλοι γεμίζουν ενέργεια και χαμόγελα στις πανέμορφες παραλίες, σε μια γιορτή αθλητισμού, διασκέδασης και θετικής διάθεσης
ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα Μηλένα και Ζωή μας έκαναν υπερήφανους

Ήταν 2 Αυγούστου του 2024 όταν οι δύο Ελληνίδες Κωπηλάτριες ανέβηκαν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κανέλα, μέλι… και παράδοση ζωντανή στο Μανταμάδο

Ο Σύλλογος Γυναικών πρόσφερε λουκουμάδες και αναβίωσε το έθιμο του «Άξτου» σε μια βραδιά που ένωσε γενιές
ΧΩΡΙΑ

Μια βραδιά γνώσης και μνήμης για τις φυσικές καταστροφές της Λέσβου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Σκαμιωτών «Παναγία η Γοργόνα», όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανέδειξαν την ιστορική διαδρομή θεομηνιών που σημάδεψαν το νησί
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 17% υποχώρησαν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο

Οι ημέρες παραμονής και η ημερήσια δαπάνη κρίνουν την θετική ή αρνητική πορεία της χρονιάς. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη των αφίξεων στο σύνολο του έτους.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

«Η έλλειψη νερού δεν λύνεται με ταξίδια στην Αθήνα και ανακοινώσεις στο Facebook»

Σκληρή κριτική από τη Λαϊκή Συσπείρωση για την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Λέσβου και την άρνηση σύγκλησης έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με θέμα το νερό
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η καρδιά της Φίλιας χτυπά στα Καλφάγιαννεια 2025

Αγώνες, δράσεις αθλητισμού, τέχνης, εθελοντισμού και πολιτισμού γεμίζουν το πρόγραμμα των «Καλφαγιαννειων 2025» στη Φίλια Λέσβου, σε μια διοργάνωση αφιερωμένη στη μνήμη του Στυλιανού Καλφάγιανη
ΧΩΡΙΑ

Ο Πολιχνίτος συνεχίζει να διεκδικεί το νερό του

Με ενημερωτική δράση στην πλατεία Πολιχνίτου την Κυριακή και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Δυτικής Λέσβου την Δευτέρα, η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους κατοίκους να στηρίξουν έμπρακτα τη διεκδίκηση για λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια νύχτα γεμάτη μελωδίες στο Μουσείο Βρανά

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη και οι Tales from the Box μάγεψαν το κοινό στον Παππάδο της Γέρας, ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων συνθετών με σύγχρονη μουσική ματιά, σε μια βραδιά γεμάτη νοσταλγία και ανανέωση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με ούζα και κοκτέιλ, μουσική και Ζαμπέτα, έρχεται η 4η Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Τρίτη 5 Αυγούστου από τις 6.30 έως τις 11.30 το βράδυ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η δάδα της «Ελευθερίας» άναψε ξανά στη Μυτιλήνη

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το άγαλμα της Ελευθερίας, όταν φωτίζει τη νύχτα μετά την αντικατάσταση της δάδας. Γίνεται μελέτη για την πλήρη επισκευή του δήλωσε στο «Ν» ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Τάκης Τακτικός