× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκτός χρηματοδότησης δεκάδες τουριστικά καταλύματα του Β. Αιγαίου

Την αλλαγή των όρων του προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης ζητά με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/6/2021

Εκτός  χρηματοδότησης δεκάδες τουριστικά καταλύματα του Β. Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τον αποκλεισμό μεγάλης μερίδας καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου, στη νέα  δράση, προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις, απέστειλε εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λέσβου ο Πρόεδρος του Βαγγέλης Μυρσινιάς,  ζητώντας αλλαγές στις  προϋποθέσεις του αριθμού των απασχολούμενων στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Το τελευταίο διάστημα, η Ελληνική Οικονομία και η επιχειρηματικότητα, αντιμετωπίζουν την σκληρή πραγματικότητα των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού COVID – 19. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, εν τούτοις θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε πληθώρα παραπόνων μελών μας, του τουριστικού κλάδου, σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου για τη νέα δράση, προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου είναι κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν κατά τη θερινή περίοδο, και για διάστημα 3 έως 4 μηνών. Απασχολούν δε 1 με 2 εργαζόμενους κατά το διάστημα αυτό. Έτσι, για να συγκεντρώσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις 1 (μία)  Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας, θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 4 εργαζομένους για το διάστημα λειτουργίας τους (έως 4 μήνες). Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο όρο που έχει τεθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τον οποίο πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις, ουσιαστικά μένουν εκτός, όλα τα μικρά και κυρίως εποχικά καταλύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπροσθέτως, να ληφθεί υπόψη ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης, από το 2015 και μετά. Επομένως, το 2019, που θεωρείται για το πρόγραμμα έτος βάσης, προφανώς και δεν απεικονίζει πλήρως την πραγματικότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Βόρειο Αιγαίο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, σας παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να τροποποιηθούν οι όροι του προγράμματος και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου, για να μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό και οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων είναι 30 Σεπτεμβρίου 2021, όσο ταχύτερα γίνουν οι προαναφερθείσες αλλαγές τόσο το καλύτερο για τις επιχειρήσεις, ώστε να έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους, και να ενταχθούν και να ωφεληθούν από το εν λόγω πρόγραμμα», καταλήγει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ