× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το μυστικό για το ποιοτικό ελαιόλαδο, βρίσκεται στην καλλιέργεια της ελιάς»

Ενθαρρυντικό για το μέλλον του λεσβιακού ελαιολάδου, χαρακτηρίζει η Μαρία Κατσούλη διευθύντρια του διαγωνισμού ATHENA, το γεγονός ότι οι νέοι ασχολούνται με την τυποποίηση του προϊόντος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/6/2021

«Το μυστικό για το ποιοτικό ελαιόλαδο, βρίσκεται στην  καλλιέργεια της ελιάς»

Στη διαφορετικότητα της γεύσης και στην υψηλή ποιότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου το οποίο έχει ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στη λίστα με τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, αναφέρθηκε η Μαρία Κατσούλη Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου Athena και γευσιγνώστρια κρασιού και ελαιολάδου σε παγκόσμιες δράσεις και διαγωνισμούς.

Αναφερόμενη στον 6ο διαγωνισμό ελαιολάδου, το διαγωνιστικό μέρος του οποίου είναι σε εξέλιξη από χθες το πρωί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής, η Μαρία Κατσούλη σημείωσε ότι οι κριτές που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο, είναι ενθουσιασμένοι τόσο με το νησί μας όσο και με τις εγκαταστάσεις του Μουσείου, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι χώρος  γέννησης του αυθεντικού λεσβιακού ελαιολάδου.

«Παρακολουθώ εδώ και χρόνια, αναφέρει η Μαρία Κατσούλη, τα λεσβιακά ελαιόλαδα, τα οποία ως γευσιγνώστρια είχα ξεχωρίσει από πολύ νωρίς για την ιδιαίτερη γεύση τους και τα φρουτώδη αρώματά τους.

Τα Λεσβιακά ελαιόλαδα έχουν μία τρομερή δυναμική στη διεθνή αγορά την οποία δεν ξέρω αν και οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν καταλάβει.  Το Λεσβιακό ελαιόλαδο συγκεντρώνει πολύ δυνατά γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία αρέσουν πολύ όχι μόνο στη νέα γενιά των γευσιγνωστών αλλά και στη νέα γενιά των καταναλωτών.

Το λάδι της ελιάς σιγά σιγά ως προϊόν εντάσσεται στην κουλτούρα και στη συνείδηση των άλλων χωρών. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες δεν γνώριζαν το ελαιόλαδο όμως τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μεγάλο κομμάτι της αγοράς ενώ γνωστές αλυσίδες εστιατορίων βάζουν στην κουζίνα τους αποκλειστικά λάδι ελιάς, και αυτό είναι πολύ σημαντική εξέλιξη».

«Ως χώρα, επισήμανε η Μαρία Κατσούλη, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη διεθνή τάση και στροφή προς την υγιεινή διατροφή και να προβάλουμε δυναμικά τα ελαιόλαδά μας. Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα καλό μονοπάτι, χρειάζεται όμως ακόμη μεγάλη προσπάθεια.

Ίσως θα πρέπει να εστιάσουμε στην πηγή που γεννιέται το λάδι και αναφέρομαι στην καλλιέργεια του ελαιώνα στη φροντίδα του καρπού, στις συνθήκες ελαιοποίησης του στα ελαιοτριβεία όπου πρέπει να συνδυάζονται οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής με τις παραδοσιακές αξίες του λαδιού.

Για όλα αυτά χρειάζεται εκπαίδευση. Δεν αρκεί πλέον ο ισχυρισμός ''έτσι το έκανα μέχρι σήμερα'' θα πρέπει οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι στους χώρους ελαιοποίησης να μάθουν να ακούν και να αποδέχονται νέες πληροφορίες που αφορούν στη βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος ».

Αναφερόμενη η Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου ATHENA, στην δραστηριοποίηση τα τελευταία χρόνια δεκάδων νέων παραγωγών και τυποποιητών στη Λέσβο, σημειώνει ότι παρακολουθεί με ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη  η οποία όπως τόνισε αφορά κυρίως νέους ανθρώπους που επιστρέφουν συνειδητά με αγάπη και όραμα στον ελαιώνα και προσφέρουν ένα ποιοτικό αξιόλογο προϊόν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται υπάλληλος στην Κάβα Σάντο

Με δίπλωμα οδήγησης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Αύξηση της επισκεψιμότητας στα Θέρμα του Κόλπου Γέρας

Εκατοντάδες επισκέπτες από Ελλάδα και Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι θέλησαν να δοκιμάσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών της περιοχής
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέος manager στο Eressian Hotel & Hammam Spa

Το ξενοδοχείο συνεχίζει την ανοδική πορεία του, έχοντας στο τιμόνι τον Δρόσο Ταρναρά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέτρια ελαιοπαραγωγική χρονιά για τη Λέσβο η περίοδος `21‑`22

Καλύτερες επιδόσεις αναμένονται στη Βορειοανατολική πλευρά του νησιού και στα ορεινά Γέρας, Πλωμαρίου, Αγιάσου και Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο

Aνοίγει το σύστημα της ΗΔΙΚΑ για ένταξη ευάλωτων νοικοκυριών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κοντά στις 7.000 αφίξεις με τσάρτερ τον Αύγουστο στη Λέσβο

Σημειώθηκε πτώση 51% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 και αύξηση 461% συγκριτικά με το 2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Ανανέωση με άρωμα γυναίκας στον Εμπορικό Σύλλογο;

Παρασκήνιο και συζητήσεις για τις νέες υποψηφιότητες στον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης. Κρίσιμη θητεία αυτή που έρχεται αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Απαξιωμένα τα περίπτερα, κλείνουν ένα προς ένα…»

Το «Ν» μιλά με περιπτερούχους της Μυτιλήνης και την απώλεια του τζίρου τους στο… 50%
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται οδηγός με δίπλωμα τουλάχιστον Β κατηγορίας

Απο εταιρεία της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στην προθεσμία για την αποζημίωση αλιέων

Για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης λόγω covid
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις των νησιών μας

Πληρώνεται η δεύτερη δόση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ήρθε το τέλος της Βιντζότρατας;

Ανένδοτη η κυβέρνηση επιμένει στην απαγόρευση χρήσης του παραδοσιακού αλιευτικού εργαλείου. Στα κάγκελα οι επαγγελματίες αλιείς της χώρας ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ