× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το μυστικό για το ποιοτικό ελαιόλαδο, βρίσκεται στην καλλιέργεια της ελιάς»

Ενθαρρυντικό για το μέλλον του λεσβιακού ελαιολάδου, χαρακτηρίζει η Μαρία Κατσούλη διευθύντρια του διαγωνισμού ATHENA, το γεγονός ότι οι νέοι ασχολούνται με την τυποποίηση του προϊόντος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/6/2021

«Το μυστικό για το ποιοτικό ελαιόλαδο, βρίσκεται στην  καλλιέργεια της ελιάς»
' χρόνος ανάγνωσης

Στη διαφορετικότητα της γεύσης και στην υψηλή ποιότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου το οποίο έχει ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στη λίστα με τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, αναφέρθηκε η Μαρία Κατσούλη Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου Athena και γευσιγνώστρια κρασιού και ελαιολάδου σε παγκόσμιες δράσεις και διαγωνισμούς.

Αναφερόμενη στον 6ο διαγωνισμό ελαιολάδου, το διαγωνιστικό μέρος του οποίου είναι σε εξέλιξη από χθες το πρωί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής, η Μαρία Κατσούλη σημείωσε ότι οι κριτές που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο, είναι ενθουσιασμένοι τόσο με το νησί μας όσο και με τις εγκαταστάσεις του Μουσείου, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι χώρος  γέννησης του αυθεντικού λεσβιακού ελαιολάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρακολουθώ εδώ και χρόνια, αναφέρει η Μαρία Κατσούλη, τα λεσβιακά ελαιόλαδα, τα οποία ως γευσιγνώστρια είχα ξεχωρίσει από πολύ νωρίς για την ιδιαίτερη γεύση τους και τα φρουτώδη αρώματά τους.

Τα Λεσβιακά ελαιόλαδα έχουν μία τρομερή δυναμική στη διεθνή αγορά την οποία δεν ξέρω αν και οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν καταλάβει.  Το Λεσβιακό ελαιόλαδο συγκεντρώνει πολύ δυνατά γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία αρέσουν πολύ όχι μόνο στη νέα γενιά των γευσιγνωστών αλλά και στη νέα γενιά των καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λάδι της ελιάς σιγά σιγά ως προϊόν εντάσσεται στην κουλτούρα και στη συνείδηση των άλλων χωρών. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες δεν γνώριζαν το ελαιόλαδο όμως τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μεγάλο κομμάτι της αγοράς ενώ γνωστές αλυσίδες εστιατορίων βάζουν στην κουζίνα τους αποκλειστικά λάδι ελιάς, και αυτό είναι πολύ σημαντική εξέλιξη».

«Ως χώρα, επισήμανε η Μαρία Κατσούλη, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη διεθνή τάση και στροφή προς την υγιεινή διατροφή και να προβάλουμε δυναμικά τα ελαιόλαδά μας. Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα καλό μονοπάτι, χρειάζεται όμως ακόμη μεγάλη προσπάθεια.

Ίσως θα πρέπει να εστιάσουμε στην πηγή που γεννιέται το λάδι και αναφέρομαι στην καλλιέργεια του ελαιώνα στη φροντίδα του καρπού, στις συνθήκες ελαιοποίησης του στα ελαιοτριβεία όπου πρέπει να συνδυάζονται οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής με τις παραδοσιακές αξίες του λαδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όλα αυτά χρειάζεται εκπαίδευση. Δεν αρκεί πλέον ο ισχυρισμός ''έτσι το έκανα μέχρι σήμερα'' θα πρέπει οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι στους χώρους ελαιοποίησης να μάθουν να ακούν και να αποδέχονται νέες πληροφορίες που αφορούν στη βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος ».

Αναφερόμενη η Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου ATHENA, στην δραστηριοποίηση τα τελευταία χρόνια δεκάδων νέων παραγωγών και τυποποιητών στη Λέσβο, σημειώνει ότι παρακολουθεί με ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη  η οποία όπως τόνισε αφορά κυρίως νέους ανθρώπους που επιστρέφουν συνειδητά με αγάπη και όραμα στον ελαιώνα και προσφέρουν ένα ποιοτικό αξιόλογο προϊόν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπλοκή στις πληρωμές των προγραμμάτων ΟΕΦ

Κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Για ακόμα μία φορά, το πιο οικονομικό καρότσι στα Lidl

Στο πλαίσιο της ενέργειας, πραγματοποιήθηκε αγορά 44 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την εταιρεία ερευνών IWD
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς