× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το μυστικό για το ποιοτικό ελαιόλαδο, βρίσκεται στην καλλιέργεια της ελιάς»

Ενθαρρυντικό για το μέλλον του λεσβιακού ελαιολάδου, χαρακτηρίζει η Μαρία Κατσούλη διευθύντρια του διαγωνισμού ATHENA, το γεγονός ότι οι νέοι ασχολούνται με την τυποποίηση του προϊόντος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/6/2021

«Το μυστικό για το ποιοτικό ελαιόλαδο, βρίσκεται στην  καλλιέργεια της ελιάς»

Στη διαφορετικότητα της γεύσης και στην υψηλή ποιότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου το οποίο έχει ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στη λίστα με τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, αναφέρθηκε η Μαρία Κατσούλη Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου Athena και γευσιγνώστρια κρασιού και ελαιολάδου σε παγκόσμιες δράσεις και διαγωνισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη στον 6ο διαγωνισμό ελαιολάδου, το διαγωνιστικό μέρος του οποίου είναι σε εξέλιξη από χθες το πρωί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής, η Μαρία Κατσούλη σημείωσε ότι οι κριτές που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο, είναι ενθουσιασμένοι τόσο με το νησί μας όσο και με τις εγκαταστάσεις του Μουσείου, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι χώρος  γέννησης του αυθεντικού λεσβιακού ελαιολάδου.

«Παρακολουθώ εδώ και χρόνια, αναφέρει η Μαρία Κατσούλη, τα λεσβιακά ελαιόλαδα, τα οποία ως γευσιγνώστρια είχα ξεχωρίσει από πολύ νωρίς για την ιδιαίτερη γεύση τους και τα φρουτώδη αρώματά τους.

Τα Λεσβιακά ελαιόλαδα έχουν μία τρομερή δυναμική στη διεθνή αγορά την οποία δεν ξέρω αν και οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν καταλάβει.  Το Λεσβιακό ελαιόλαδο συγκεντρώνει πολύ δυνατά γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία αρέσουν πολύ όχι μόνο στη νέα γενιά των γευσιγνωστών αλλά και στη νέα γενιά των καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λάδι της ελιάς σιγά σιγά ως προϊόν εντάσσεται στην κουλτούρα και στη συνείδηση των άλλων χωρών. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες δεν γνώριζαν το ελαιόλαδο όμως τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μεγάλο κομμάτι της αγοράς ενώ γνωστές αλυσίδες εστιατορίων βάζουν στην κουζίνα τους αποκλειστικά λάδι ελιάς, και αυτό είναι πολύ σημαντική εξέλιξη».

«Ως χώρα, επισήμανε η Μαρία Κατσούλη, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη διεθνή τάση και στροφή προς την υγιεινή διατροφή και να προβάλουμε δυναμικά τα ελαιόλαδά μας. Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα καλό μονοπάτι, χρειάζεται όμως ακόμη μεγάλη προσπάθεια.

Ίσως θα πρέπει να εστιάσουμε στην πηγή που γεννιέται το λάδι και αναφέρομαι στην καλλιέργεια του ελαιώνα στη φροντίδα του καρπού, στις συνθήκες ελαιοποίησης του στα ελαιοτριβεία όπου πρέπει να συνδυάζονται οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής με τις παραδοσιακές αξίες του λαδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όλα αυτά χρειάζεται εκπαίδευση. Δεν αρκεί πλέον ο ισχυρισμός ''έτσι το έκανα μέχρι σήμερα'' θα πρέπει οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι στους χώρους ελαιοποίησης να μάθουν να ακούν και να αποδέχονται νέες πληροφορίες που αφορούν στη βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος ».

Αναφερόμενη η Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου ATHENA, στην δραστηριοποίηση τα τελευταία χρόνια δεκάδων νέων παραγωγών και τυποποιητών στη Λέσβο, σημειώνει ότι παρακολουθεί με ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη  η οποία όπως τόνισε αφορά κυρίως νέους ανθρώπους που επιστρέφουν συνειδητά με αγάπη και όραμα στον ελαιώνα και προσφέρουν ένα ποιοτικό αξιόλογο προϊόν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία