× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το μυστικό για το ποιοτικό ελαιόλαδο, βρίσκεται στην καλλιέργεια της ελιάς»

Ενθαρρυντικό για το μέλλον του λεσβιακού ελαιολάδου, χαρακτηρίζει η Μαρία Κατσούλη διευθύντρια του διαγωνισμού ATHENA, το γεγονός ότι οι νέοι ασχολούνται με την τυποποίηση του προϊόντος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/6/2021

«Το μυστικό για το ποιοτικό ελαιόλαδο, βρίσκεται στην  καλλιέργεια της ελιάς»
' χρόνος ανάγνωσης

Στη διαφορετικότητα της γεύσης και στην υψηλή ποιότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου το οποίο έχει ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στη λίστα με τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, αναφέρθηκε η Μαρία Κατσούλη Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου Athena και γευσιγνώστρια κρασιού και ελαιολάδου σε παγκόσμιες δράσεις και διαγωνισμούς.

Αναφερόμενη στον 6ο διαγωνισμό ελαιολάδου, το διαγωνιστικό μέρος του οποίου είναι σε εξέλιξη από χθες το πρωί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής, η Μαρία Κατσούλη σημείωσε ότι οι κριτές που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο, είναι ενθουσιασμένοι τόσο με το νησί μας όσο και με τις εγκαταστάσεις του Μουσείου, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι χώρος  γέννησης του αυθεντικού λεσβιακού ελαιολάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρακολουθώ εδώ και χρόνια, αναφέρει η Μαρία Κατσούλη, τα λεσβιακά ελαιόλαδα, τα οποία ως γευσιγνώστρια είχα ξεχωρίσει από πολύ νωρίς για την ιδιαίτερη γεύση τους και τα φρουτώδη αρώματά τους.

Τα Λεσβιακά ελαιόλαδα έχουν μία τρομερή δυναμική στη διεθνή αγορά την οποία δεν ξέρω αν και οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν καταλάβει.  Το Λεσβιακό ελαιόλαδο συγκεντρώνει πολύ δυνατά γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία αρέσουν πολύ όχι μόνο στη νέα γενιά των γευσιγνωστών αλλά και στη νέα γενιά των καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λάδι της ελιάς σιγά σιγά ως προϊόν εντάσσεται στην κουλτούρα και στη συνείδηση των άλλων χωρών. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες δεν γνώριζαν το ελαιόλαδο όμως τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μεγάλο κομμάτι της αγοράς ενώ γνωστές αλυσίδες εστιατορίων βάζουν στην κουζίνα τους αποκλειστικά λάδι ελιάς, και αυτό είναι πολύ σημαντική εξέλιξη».

«Ως χώρα, επισήμανε η Μαρία Κατσούλη, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη διεθνή τάση και στροφή προς την υγιεινή διατροφή και να προβάλουμε δυναμικά τα ελαιόλαδά μας. Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα καλό μονοπάτι, χρειάζεται όμως ακόμη μεγάλη προσπάθεια.

Ίσως θα πρέπει να εστιάσουμε στην πηγή που γεννιέται το λάδι και αναφέρομαι στην καλλιέργεια του ελαιώνα στη φροντίδα του καρπού, στις συνθήκες ελαιοποίησης του στα ελαιοτριβεία όπου πρέπει να συνδυάζονται οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής με τις παραδοσιακές αξίες του λαδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όλα αυτά χρειάζεται εκπαίδευση. Δεν αρκεί πλέον ο ισχυρισμός ''έτσι το έκανα μέχρι σήμερα'' θα πρέπει οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι στους χώρους ελαιοποίησης να μάθουν να ακούν και να αποδέχονται νέες πληροφορίες που αφορούν στη βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος ».

Αναφερόμενη η Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου ATHENA, στην δραστηριοποίηση τα τελευταία χρόνια δεκάδων νέων παραγωγών και τυποποιητών στη Λέσβο, σημειώνει ότι παρακολουθεί με ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη  η οποία όπως τόνισε αφορά κυρίως νέους ανθρώπους που επιστρέφουν συνειδητά με αγάπη και όραμα στον ελαιώνα και προσφέρουν ένα ποιοτικό αξιόλογο προϊόν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κίνηση στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης ανεβαίνει παρά την ακρίβεια

Αύξηση 4% στους επιβάτες το 2025 και 11,1% μόνο τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της Fraport
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται με σύμβαση εργασίας διάρκειας έξι μηνών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ