× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» στα σχολεία της Λέσβου

Κατά της βίας, της κακοποίησης και του bullying

Δημοσίευση 22/4/2019

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» στα σχολεία της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποίησε «Tο Χαμόγελο του Παιδιού» σε σχολεία της Λέσβου τη Δευτέρα και Τρίτη 8 και 9 Απριλίου σε θεματικές που αναφέρονται στη βία και συγκεκριμένα στους άξονες της  Παιδικής Κακοποίησης – Παραμέλησης και  της Ενδοσχολικής βίας- Εκφοβισμού.

Το σύνολο των παρεμβάσεων έτυχε θερμής υποδοχής από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς των Δημοτικών σχολείων Μήθυμνας, Ταξιαρχών-Καγιάνι, Γέρα-Παπάδος,  10ου Δημοτικού Σχολείου με τις συμμέτοχες να φτάνουν τις 300. Στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση  των δεξιοτήτων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την αποτελεσματικότερη επίλυση και διαχείριση κάθε μορφή Βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, Ψυχολόγος  του Οργανισμού μέσα από  οργανωμένες, βιωματικές δράσεις και τη χρήση μιας κοινωνικής  ιστορίας  βοήθησε τους συμμετέχοντες στην ουσιαστική κατανόηση του φαινόμενου καθώς και στην επισήμανση των βασικών συμπεριφορών / ασπίδα απέναντι στους κινδύνους.  Βασικός  στόχος επίσης των παρεμβάσεων ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές και  η ευρύτερη σχολική κοινότητα την ανάγκη  να νικήσουν τον φόβο και να σπάσουν τη σιωπή.

Σε κλίμα συγκίνησης  πραγματοποιήθηκε επίσης, η εκδήλωση στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης όπου μαθητές, Έλληνες και πρόσφυγες 18 ετών και άνω μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, μίλησαν για το φαινόμενο, εξέφρασαν  και αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι η  δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού βρέθηκε δίπλα στη σχολική κοινότητα του νησιού. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας του Οργανισμού με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2016 λειτουργεί με έδρα τη Μυτιλήνη, Ιατρική Κινητή Μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών, εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα, ενταγμένη στο ΕΚΑΒ και στελεχωμένη με πιστοποιημένους διασώστες εργαζόμενους στον Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έως και τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποίησε 1263 διακομιδές νεογνών και παιδιών καθώς και 494 διακομιδές ενηλίκων, διανύοντας περισσότερα από 49.207 χιλιόμετρα στο νησί. 

Το «Σπίτι της θείας Νέλλης»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον,  διαθέτει το «Σπίτι της θείας Νέλλης» το οποίο θα λειτουργήσει στο πρότυπο των υπόλοιπων Σπιτιών του Οργανισμού ανά την Ελλάδα, όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ενώ προσωρινά στον χώρο φιλοξενείται το Νηπιαγωγείο Βαρειάς.   Ταυτόχρονα λειτουργεί Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις του Οργανισμού παρέχει υπηρεσίες σε κάθε παιδί θύμα Βίας, σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης, σε κάθε παιδί με προβλήματα Υγείας και σε κάθε παιδί και την οικογένειά του που αντιμετωπίζει προβλήματα Φτώχειας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών και κοινωνικών δράσεων σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.  Μια από τις βασικότερες δράσεις αποτελεί η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», η οποία είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο και είναι δωρεάν. Στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, η Γραμμή 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. 

Από το 2010 συστάθηκε και οργανώθηκε το Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών. Στόχος του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για σοβαρά θέματα που την αφορούν. Ψυχολόγοι πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται καθημερινά στις σχολικές κοινότητες πανελλαδικά, υλοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Μόνο το 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε 806 τέτοιες παρεμβάσεις σε σχολικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα σε συνολικά 35.275 μαθητές και μαθήτριες, σε 6.319 γονείς και κηδεμόνες και 969 εκπαιδευτικούς. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλευρό της Χίου μετά τις πυρκαγιές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς συνεχάρη την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη συμβολή της μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα «ταξίδι» στο Βέλγιο στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Ο Βέλγος σκηνοθέτης Pierre Dherte ταξίδεψε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής στη χώρα του μέσα από ένα πρωτότυπο μάθημα Γεωγραφίας, γεμάτο εικόνες, κόμικς και… βελγικές γεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Βέλγιο… αλλιώς! Ένα μάθημα Γεωγραφίας με γεύση, εικόνα και ιστορία

Στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής