ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Αναγκαία η δημιουργία Ινστιτούτου προώθησης ελαιολάδου στη Λέσβο»
Ο καθηγητής Νίκος Θωμαϊδης, εν όψει της ομιλίας του το Σάββατο στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου, Athena
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/6/2021
Έχουμε μιλήσει και έχουμε γράψει πολλές φορές για τον καθηγητή στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, που μεγάλωσε στον Σκόπελο της Γέρας μέσα στους ελαιώνες. Από το 1986 που πήγε να σπουδάσει στην Αθήνα ένιωθε ότι «χρωστούσε» στον τόπο του να αναδείξει το προϊόν του, το ελαιόλαδο. Εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει γνωστός στο πανελλήνιο για τη συνεισφορά του εργαστηρίου του στον εντοπισμό του ιικού φορτίου κορονοϊού στα λύματα. Αυτή τη φορά όμως μιλήσαμε ξανά στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm για το ελαιόλαδο και την ομιλία του το Σάββατο στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου, Athena.
Από το 2011 ο κ. Θωμαΐδης επιχειρεί συστηματικά να αναδείξει τη σπουδαιότητα του λεσβιακού ελαιολάδου, αποδεικνύοντας με μελέτες ότι η ποιότητά του είναι πολύ ανώτερη απ’ ό,τι παρουσιάζεται στη μέχρι πρότινος βιβλιογραφία. Η επιστημονική και ερευνητική του ομάδα έχει εστιάσει στις δύο ποικιλίες της Λέσβου, την κολοβή και την αδραμυτιανή, δείχνοντας ότι το λεσβιακό ελαιόλαδο μπορεί να «σταθεί» σε διεθνές επίπεδο.
Με αφορμή και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και την προσπάθεια που κάνουν κατά μόνας ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου φέρνοντας τα προϊόντα του νησιού μας στο προσκήνιο, ο κ. Θωμαϊδης επιμένει: «Είναι αναγκαία η δημιουργία Ινστιτούτο προώθησης ελαιολάδου στη Λέσβο με τη σύμπραξη τυποποιητών αλλά και την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και άλλων φορέων».
Η συνεργασία του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 όταν είχε γίνει γνωστή η έρευνα που είχε εκπονήσει το Τμήμα και κλήθηκε μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ), στο 1ο Εργαστήριο Επιχειρηματικής Ανακάλυψης για να μιλήσει για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα. Καθώς ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι το λάδι της Μυτιλήνης πρέπει να έχει brand name και με αφορμή τον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό που ξεκινά σήμερα, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν και οι ανάλογες συζητήσεις…