× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η πανδημία απομάκρυνε τη νεολαία από τα πολιτιστικά δρώμενα»

Σε αγώνα μετ’ εμποδίων εξελίσσεται το έργο της επισκευής – ανάπλασης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κλεάνθης Κορομηλάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/5/2021

«Η πανδημία απομάκρυνε τη νεολαία από τα πολιτιστικά δρώμενα»

Αγώνα δρόμου κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πραγματοποιεί από τον Ιανουάριο του 2017 έως σήμερα η Διοίκηση και τα μέλη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, προκειμένου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου μετά τη ζημιά που υπέστη η στέγη του  εξαιτίας σφοδρής χιονόπτωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για το θέμα αυτό και τη γενικότερη δραστηριότητα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος  του Διοικητικού Συμβουλίου Κλεάνθης Κορομηλάς σημείωσε μεταξύ ότι στη διάρκεια των τεσσάρων ετών από το 2017 έως σήμερα, έχουν γίνει πολλές ενέργειες προς την κατεύθυνση επισκευής του κτιρίου, ωστόσο οι αντιξοότητες της περιόδου, οι δυσκολίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν έχουν επιτρέψει ακόμη την έναρξη των εργασιών.

Το έργο της επισκευής του κτιρίου του Αναγνωστηρίου, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader, με προϋπολογισμό περίπου 550  χιλιάδες ευρώ, στην πορεία ωστόσο ανέκυψαν πολλές δυσκολίες. Ευτυχώς μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΕΤΑΛ, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να ξεκινήσουμε το έργο, στηρίζει την προσπάθειά μας και δεν έχει προχωρήσει σε απένταξη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι εμείς ως Αναγνωστήριο Αγιάσου, δεν έχουμε χρήματα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις διάφορες έκτακτες δαπάνες που προκύπτουν στην πορεία και είτε σχετίζονται με τις οικοδομικές άδειες, είτε με τα θεμέλια του κτιρίου, είτε τώρα με την αύξηση των τιμών στα υλικά.

Ο κορονοϊός και η αναταραχή που προκάλεσε στις οικονομικές δραστηριότητες και συνολικά στην κοινωνία όπως είναι φυσικό έχει επηρεάσει και το δικό μας σχεδιασμό και αυτή τη στιγμή είμαστε εντελώς εκτός του αρχικού μας προγράμματος. Πρόσφατα ο εργολάβος μας ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει τις εργασίες διότι θα χρειαστούν επιπλέον 70 χιλιάδες, λόγω ανατίμησης στα δομικά υλικά και κυρίως στο σίδηρο. Τώρα έχουμε ξεκινήσει έναν νέο αγώνα δρόμου και πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κλεάνθης Κορομηλάς αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας στην πολιτιστική δραστηριότητα του Αναγνωστηρίου. Όπως σημείωσε το χειρότερο όλων είναι η αποστασιοποίηση των νέων παιδιών και των νέων ανθρώπων από τα πολιτιστικά δρώμενα λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε τα τμήματα των παιδιών και των νέων στη μουσική και στο χορό και έως ένα σημείο τα έχουμε καταφέρει. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο ερασιτέχνης, μουσικός, χορευτής και ηθοποιός, ειδικά αν είναι νέος άνθρωπος, θέλει να παρουσιάσει τη δουλειά του, να τον δούνε οι άνθρωποι που αγαπά, οι φίλοι του, η οικογένειά του.

Αν του στερήσεις το κομμάτι της παρουσίασης, χάνει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός του, για την καλλιτεχνική δημιουργία. Η πανδημία ελπίζουμε να περάσει και να φύγει, όμως φοβόμαστε ότι η αποστασιοποίηση των νέων από τα καλλιτεχνικά δρώμενα θα παραμείνει για πολύ καιρό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα άμεσα σχέδια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, όπως αποκάλυψε ο Κλεάνθης Κορομηλάς, είναι η παρουσίαση μίας αξιόλογης θεατρικής παράστασης του συγγραφέα Γιάννη Παπάνη, γραμμένη στην Αγιασώτικη διάλεκτο και η οποία επρόκειτο να παρουσιασθεί το 2019 σε ένα επιστημονικό συνέδριο.

«Το συνέδριο αναβλήθηκε τότε  και σχεδιάζουμε φέτος, αν όλα πάνε καλά, να παρουσιάσουμε το έργο το Φθινόπωρο. Πρόκειται για μια ιλαροτραγωδία η οποία διαδραματίζεται στην Αγιάσο  μετά τον Εμφύλιο.

Είναι ένα αξιόλογο έργο που σκηνοθετούν η Πέγκυ Χατζημιχαήλ και η Μαρία Αϊβαλιώτου. Νομίζω ότι οι φίλοι του θεάτρου και το κοινό της Λέσβου θα ενθουσιαστούν με την παράσταση», επισήμανε ο Κλεάνθης Κορομηλάς.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή