× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι κομμένες ενισχύσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στόχος να πεισθούν υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ, να δοθεί δυνατότητα ένστασης στους κτηνοτρόφους που έμειναν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/5/2021

Οι κομμένες ενισχύσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ανάστατος είναι ο κτηνοτροφικός κόσμος της Λέσβου μετά την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου  την περασμένη Παρασκευή, όταν και διαπιστώθηκε πως δεκάδες δικαιούχοι, υπολογίζεται πάνω από 300 άτομα, έμειναν εκτός επιδότησης. Αύριο, Τρίτη αναμένεται συνάντηση εκπροσώπων Γραφείων Εξυπηρέτησης Αγροτών και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου με στελέχη του Υπουργείου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση ζωικού κεφαλαίου ή  γάλακτος, όπως λέγεται,  δίνεται στους κτηνοτρόφους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και πλαφόν στην παραγωγή γάλακτος. Τα δύο βασικά κριτήρια που καθορίζουν αυτή την ενίσχυση είναι η παραγωγή 100 κιλών γάλακτος ανά πρόβατο το χρόνο και 3 γαλακτομετρήσεις από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η απόκλιση στην παραγωγή γάλακτος, σύμφωνα με τη νομοθεσία  μπορεί να είναι κατά 20% περίπου δηλαδή αντί για 100 κιλά ανά πρόβατο, να παράγονται 80 κιλά.

Τα προηγούμενα χρόνια, η Υπουργική απόφαση  και οι εγκύκλιοι πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου, δεν προέβλεπαν περικοπές από την επιδότησης σε όσους δεν είχαν πιάσει το πλαφόν των 100 κιλών γάλακτος ανά ζώο. Στην περίπτωση που ο παραγωγός δήλωνε κάτω από 80 κιλά, μείωση δηλαδή μεγαλύτερη του 20%, τότε γινόταν αναπροσαρμογή αυτόματα στον αριθμό των ζώων του και έτσι δεν έμενε εκτός επιδότησης.

Αυτό όπως φαίνεται δεν εφαρμόσθηκε φέτος κι έτσι όσοι παραγωγοί, δήλωσαν λιγότερα κιλά γάλακτος ανά ζώο, δεν είδαν ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους. Το χειρότερο όλων όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι είναι ότι αυτή τη στιγμή η Υπουργική απόφαση δεν δίνει τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το Σάββατο που έγινε γνωστή η ιστορία, οι συνεταιρισμοί, οι αγροτικοί σύλλογοι, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και τα  Κέντρα  Εξυπηρέτησης Αγροτών του νησιού μας, βρίσκονται σε τεράστια αναστάτωση ενώ γίνονται συνεχώς συζητήσεις και επαφές με στελέχη του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως αναφέρει στο «Ν» ο Γιάννης Φλωρίδης  Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών της χώρας μας, αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, που έχει προκύψει.

«Το πλαφόν των 100 κιλών γάλακτος ανά ζώο, υπήρχε στη νομοθεσία, ωστόσο δεν είχε ενεργοποιηθεί με τον τρόπο που έγινε φέτος τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα μέτρο το οποίο βάζει στο ίδιο τσουβάλι όλους τους παραγωγούς χωρίς να εξετάζει τους λόγους για τους οποίους είναι μειωμένη η παραγωγή γάλακτος. Δεν θα αναφερθούμε σε περιπτώσεις που υποκρύπτεται αλλοίωση στοιχείων με ευθύνη του παραγωγού, αλλά σε περιπτώσεις ανθρώπων που στην πορεία της χρονιάς αντιμετώπισαν προβλήματα με τα ζώα τους, αρρώστιες, μαστίτιδες κ.α. και δεν μπόρεσαν να φτάσουν την απαιτούμενη ποσότητα γάλακτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι άδικο γι’ αυτούς να μείνουν εκτός ενίσχυσης και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο όπως είναι αυτή που διανύουμε», σημειώνει ο Γιάννης Φλωρίδης και προσθέτει, πως στόχος είναι στην αυριανή συνάντηση να πεισθεί το Υπουργείο να δώσει τη δυνατότητα ενστάσεων στους παραγωγούς ώστε κάθε περίπτωση να ελεγχθεί  ξεχωριστά.

Σε εγρήγορση από την Παρασκευή βρίσκεται και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Στρατής Κόμβος, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νησιού είναι ανάστατοι και οι παραγωγοί που έμειναν εκτός ενίσχυσης σε απόγνωση. «Περιμένουμε τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Υπουργείο για να πράξουμε τα δέοντα, σημειώνει ο Στρ. Κόμβος και προσθέτει ότι οι κτηνοτρόφοι περίμεναν τα χρήματα αυτά για να ξεχρεώσουν τις ζωοτροφές και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους προμηθευτές τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια