× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για τον αριθμό των πρωτοετών «δεν έχουμε παρά να περιμένουμε»

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την κακόβουλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την ανέγερση φοιτητικών εστιών στον καταυλισμό της Μόριας, η πρυτάνισσα Χ. Βιτσιλάκη στο «Ν»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/5/2021

Για τον αριθμό των πρωτοετών «δεν έχουμε παρά να περιμένουμε»

Τι θα γίνει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Γιατί το υπουργείο όρισε περισσότερους εισακτέους από όσους όρισαν τα Τμήματα, και εν τέλει πόσοι θα είναι εκείνοι και εκείνες που θα εγγραφούν πρωτοετείς με τα νέα δεδομένα; Η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για τους εισακτέους, την κακόβουλη επίθεση που έγινε στο λογισμικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το σχέδιο μετατροπής του καμένου ΚΥΤ Μόριας σε συνεδριακό κέντρο, φοιτητικές εστίες και χώρους άθλησης, την εξέλιξη του έργου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο λόφο Ξενία και τη δωρεά 600.000 δολαρίων που έγινε το 2019 κ. ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εισακτέοι

Τα τελευταία 10 χρόνια το υπουργείο Παιδείας ρωτά τα Τμήματα πόσους εισακτέους μπορούν να έχουν. Φέτος το υπουργείο Παιδείας αύξησε τον αριθμό των εισακτέων σε σχέση με τον αριθμό που ζήτησαν τα Τμήματα, «πιθανά έχοντας εικόνα ότι τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια πλήττονται από το νέο νόμο». Καθώς, πρόσθεσε, η κ. Βιτσιλάκη δημιουργήθηκαν ανάλογα Τμήματα ανά την Ελλάδα, «και είναι λογικό μία οικογένεια να στείλει το παιδί της στην ενδοχώρα για οικονομικούς λόγους».

«Μόνο στατιστικές προβολές μπορούμε να κάνουμε με βάση την περσινή συνθήκη, ενώ οι παράμετροι έχουν αλλάξει. Ως εκ τούτου δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Εμείς καλούμε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο. Αν δημιουργηθούν θέματα, προφανώς θα υπάρξουν αιτήματα» απάντησε σε σχέση με τους εισακτέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δωρεά- μαμούθ

Για τη δωρεά- μαμούθ του 95χρονου Θανάση Παλαιολόγου που προσέφερε 600.000 δολάρια ΗΠΑ για τις ανάγκες βιβλιοθήκης, η πρυτάνισσα απάντησε ότι έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο, και ότι κατατέθηκαν σε σχετικό λογαριασμό για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων.

Η κακόβουλη επίθεση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με το ηλεκτρονικό χακάρισμα, δηλαδή τον αποκλεισμό από την πρόσβαση των λογαριασμών τους, χιλιάδων χρηστών και χρηστριών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην αλληλογραφία τους, η κ. Βιτσιλάκη το χαρακτήρισε κακόβουλη επίθεση. Και ανέφερε ότι περίπου οχτώ ακόμα Ανώτατα Ιδρύματα δέχτηκαν παρόμοια επίθεση στο λογισμικό τους, αλλά ότι σε λιγότερο από τρεις ημέρες επανήλθαν τα email. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν παρουσιάστηκε απώλεια δεδομένων ή διαρροή.

Ανέγερση φοιτητικών εστιών

Σε σχέση με το κληροδότημα Ραπτέλλη, βάσει του οποίου ανεγέρθησαν οι φοιτητικές κατοικίες κοντά στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και τη δωρεά της Μητρόπολης για νέες φοιτητικές κατοικίες, η κ. Βιτσιλάκη απάντησε ότι δεν μπορούν στην περιοχή να ανεγερθούν νέες λόγω του επικλινούς του εδάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό και αναζητώντας χώρους, συζητά με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης και τον πρόεδρο της Μόριας ώστε «το στρατόπεδο της Μόριας, πρώην κολαστήριο να μετατραπεί σε χώρο αναγέννησης». Και στη θέση του καμένου καταυλισμού, και σε χώρο 34 στρεμμάτων να γίνουν φοιτητικές κατοικίες, τεχνολογικό πάρκο, συνεδριακό κέντρο με αμφιθέατρο, αλλά να κρατήσει για αθλητικές εγκαταστάσεις ο Δήμος 20 στρέμματα.

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

9 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη λίστα κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως

Δύο περισσότεροι καθηγητές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου