× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μέσα στο καλοκαίρι θ’ αναδειχτούν θέσεις του υπαίθριου μουσείου!

Εφ’ όλης της ύλης για τις ανασκαφές, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιλά ο Νίκος Ζούρος

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/5/2021

Μέσα στο καλοκαίρι θ’ αναδειχτούν θέσεις του υπαίθριου μουσείου!
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή το άνοιγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Παρασκευή 13 Μαϊου μιλήσαμε εφ’ όλης της ύλης με τον διευθυντή του Μουσείου, Καθηγητή, Νίκο Ζούρο στο ραδιόφωνο του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εργασίες στον οδικό άξονα Καλλονής Σιγρίου προχωρούν ώστε να αναδειχτούν τα ευρήματα εκατομμυρίων ετών και να είναι επισκέψιμα με ασφάλεια αρκετές θέσεις τους, εντός του καλοκαιριού. Ουσιαστικά πρόκειται για το υπαίθριο μουσείο που δημιουργείται μέρα με τη μέρα. «Οι θέσεις έχουν περιφραχτεί, ώστε να γίνονται οι επισκέψεις με ασφάλεια» τόνισε ο κ. Ζούρος, ενώ έχει προβλεφθεί να ξεκινήσουν και ξεναγήσεις. Εκεί θα μαθαίνουν οι επισκέπτες για τα απολιθώματα, τον τρόπο που δημιουργήθηκαν και μέσα από ποιες διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς θεωρούμε ότι το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι ενιαίο, η «ιστορία» μας διαψεύδει, καθώς είχαμε επάλληλα απολιθωμένα δάση, σε διάστημα έως και 200.000 χρόνων του ενός από το επόμενο και όλα μαζί εκτείνονται εντός… 3.000.000 ετών, όπως μας εξήγησε ο κ. Ζούρος.

Οι σωστικές ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου αποτελούν τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Ευρήματα που εντυπωσιάζουν και είναι μάρτυρες του εκτεταμένου υποτροπικού δάσους με κωνοφόρα και αγγειόσπερμα είδη, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες, δάφνες, κανέλλες, καρυδιές κ.ά., θραύσματα της ιστορίας του γεωλογικού παρελθόντος του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο ανοιχτό Μουσείο θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και θα οδηγεί τον επισκέπτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους. Έρχεται σε συνέχεια των μυστικών που κρύβει η Λεσβιακή γη. Εναλλασσόμενα τοπία ιδιαίτερης ομορφιάς, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, σπάνια βιοποικιλότητα και πολιτιστικοί θησαυροί αιώνων συνθέτουν το ψηφιδωτό της Λέσβου, που έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO σε όλη της την έκταση.

Ανακουφισμένος ο διευθυντής του Μουσείου στο Σίγρι για την επαν-υποδοχή επισκεπτών, ανέφερε ότι το Μουσείο θα παραμένει ανοιχτό έως τις 4 το απόγευμα και θα είναι καθημερινά επισκέψιμο πλην Δευτέρας. Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει και η περιήγηση στο πάρκο της Νησιώπης με το σκάφος που διαθέτει γυάλινο πυθμένα.

Οι δράσεις έχουν προγραμματιστεί για τη φυσική παρουσία των επισκεπτών, αλλά όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε ο κ. Ζούρος. Στη συνέχεια σχολίασε και τους εισακτέους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διαπιστώνοντας ότι ο αριθμός που ανακοίνωσε το υπουργείο είναι μεγαλύτερος από εκείνον που ζήτησαν τα τμήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας στα Μιστεγνά

Με θρησκευτική ευλάβεια ο φετινός εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΚΟΣΜΟΣ

Παραδομένη στις φωτιές και τον καύσωνα η νότια Ευρώπη

Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία συνεχίζουν σήμερα να δίνουν μάχη με τις φλόγες εν μέσω καύσωνα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κάηκαν περισσότερα από 42.000 στρέμματα στη Χίο

Κι ακόμα δεν έχει τιθασευτεί η πύρινη λαίλαπα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πραγματοποιήθηκαν τα «Καραβαγγέλεια 2025»

Επιτυχημένοι ήταν οι αγώνες δρόμου που έγιναν στη Στύψη στις 13 Αυγούστου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ανήμερα του δεκαπενταύγουστου

Έκκληση για αποφυγή επικίνδυνων ενεργειών στην ύπαιθρο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Παναγιούδα γιορτάζει την ιστορία και την παράδοσή της

Βραδιά πολιτισμού, μουσικής και μνήμης στις 23 Αυγούστου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησε η ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής

Παρεμβάσεις και σε άλλα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο «μύθος» της Νυφίδας στον Πολιχνίτο

Ο Οικολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νυφίδας Πολιχνίτου προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες σε μια ξεχωριστή βραδιά σήμερα, Πέμπτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βοήθεια σε παιδιά της Χίου, με πρόσκληση της Περιφέρειας

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ψυχολογικές συνέπειες της πυρκαγιάς στους ανήλικους κατοίκους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νησιώτης; Ναι. Δικαιούχος; Μόνο αν δεν πας μακριά!

Καταγγελία του Δημήτρη Μάντζαρη για μη χορήγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Εξομαλύνεται η κατάσταση στα πρατήρια καυσίμων στη Λέσβο

Ξεκινά ο ανεφοδιασμός της αμόλυβδης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ποιες παραλίες της Λέσβου θεωρούνται πολυσύχναστες

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ανακοίνωσε τον κατάλογο παραλιών και τις υποχρεώσεις των Δήμων για το καλοκαίρι του 2026