× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μέσα στο καλοκαίρι θ’ αναδειχτούν θέσεις του υπαίθριου μουσείου!

Εφ’ όλης της ύλης για τις ανασκαφές, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιλά ο Νίκος Ζούρος

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/5/2021

Μέσα στο καλοκαίρι θ’ αναδειχτούν θέσεις του υπαίθριου μουσείου!
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή το άνοιγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Παρασκευή 13 Μαϊου μιλήσαμε εφ’ όλης της ύλης με τον διευθυντή του Μουσείου, Καθηγητή, Νίκο Ζούρο στο ραδιόφωνο του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εργασίες στον οδικό άξονα Καλλονής Σιγρίου προχωρούν ώστε να αναδειχτούν τα ευρήματα εκατομμυρίων ετών και να είναι επισκέψιμα με ασφάλεια αρκετές θέσεις τους, εντός του καλοκαιριού. Ουσιαστικά πρόκειται για το υπαίθριο μουσείο που δημιουργείται μέρα με τη μέρα. «Οι θέσεις έχουν περιφραχτεί, ώστε να γίνονται οι επισκέψεις με ασφάλεια» τόνισε ο κ. Ζούρος, ενώ έχει προβλεφθεί να ξεκινήσουν και ξεναγήσεις. Εκεί θα μαθαίνουν οι επισκέπτες για τα απολιθώματα, τον τρόπο που δημιουργήθηκαν και μέσα από ποιες διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς θεωρούμε ότι το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι ενιαίο, η «ιστορία» μας διαψεύδει, καθώς είχαμε επάλληλα απολιθωμένα δάση, σε διάστημα έως και 200.000 χρόνων του ενός από το επόμενο και όλα μαζί εκτείνονται εντός… 3.000.000 ετών, όπως μας εξήγησε ο κ. Ζούρος.

Οι σωστικές ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου αποτελούν τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Ευρήματα που εντυπωσιάζουν και είναι μάρτυρες του εκτεταμένου υποτροπικού δάσους με κωνοφόρα και αγγειόσπερμα είδη, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες, δάφνες, κανέλλες, καρυδιές κ.ά., θραύσματα της ιστορίας του γεωλογικού παρελθόντος του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο ανοιχτό Μουσείο θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και θα οδηγεί τον επισκέπτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους. Έρχεται σε συνέχεια των μυστικών που κρύβει η Λεσβιακή γη. Εναλλασσόμενα τοπία ιδιαίτερης ομορφιάς, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, σπάνια βιοποικιλότητα και πολιτιστικοί θησαυροί αιώνων συνθέτουν το ψηφιδωτό της Λέσβου, που έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO σε όλη της την έκταση.

Ανακουφισμένος ο διευθυντής του Μουσείου στο Σίγρι για την επαν-υποδοχή επισκεπτών, ανέφερε ότι το Μουσείο θα παραμένει ανοιχτό έως τις 4 το απόγευμα και θα είναι καθημερινά επισκέψιμο πλην Δευτέρας. Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει και η περιήγηση στο πάρκο της Νησιώπης με το σκάφος που διαθέτει γυάλινο πυθμένα.

Οι δράσεις έχουν προγραμματιστεί για τη φυσική παρουσία των επισκεπτών, αλλά όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε ο κ. Ζούρος. Στη συνέχεια σχολίασε και τους εισακτέους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διαπιστώνοντας ότι ο αριθμός που ανακοίνωσε το υπουργείο είναι μεγαλύτερος από εκείνον που ζήτησαν τα τμήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Ανεμώτια ανάβει λουλάδες και ανοίγει τη γιορτή της απόσταξης

Ζεστό ξεκίνημα για την πρώτη μέρα της 5ης Συνάντησης Φιλίας και Επικοινωνίας ενώ σήμερα Κυριακή 16 Νοεμβρίου συνεχίζεται το πρόγραμμα με εργαστήρια και μουσικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Ιππειος υπερασπίζεται το σχολείο του

Ομόφωνη απόφαση για διατήρηση της πλήρους δομής του Γυμνασίου Λυκείου με έμφαση στην αυτοτέλεια και την ποιότητα της εκπαίδευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποχαιρετά τον Χρήστο Πουλέλλη

Θλίψη στον εμπορικό κόσμο της πόλης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέθανε ο Χρήστος Πουλέλλης

Γνωστός έμπορος της αγοράς της Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε έρχεται η πρώτη γεύση χειμώνα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η ήπια περίοδος τελειώνει καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες κατηφορίζουν προς τη χώρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Γιατί τους ανέχεσαι;»

Παρέμβαση της «Κίνησης Μνήμης και Δράσης» στη Μυτιλήνη με αιχμηρά μηνύματα για ακριβά βασικά αγαθά, ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών, αύξηση ορίων ηλικίας και το έργο στη Βάστρια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Τα παιδία παίζει» και οι αλήθειες βγαίνουν στον αέρα!

Όσα αναδείχθηκαν στην εκπομπή από την Ανθή Παζιάνου, Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσο Αβραάμ για τον τουρισμό, τις πλημμύρες και τις ευθύνες που μένουν μετέωρες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ξανά στη Μυτιλήνη

Ο Δήμος μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας του, ζωντανεύει ξανά το πάρκο στον Καρά Τεπέ με σύγχρονο εξοπλισμό για τα παιδιά της Λέσβου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα δύο πρόσωπα του τουρισμού της Λέσβου

Η κρυφή αλήθεια των αριθμών για την τουριστική κίνηση του 2025
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ηχηρή παρέμβαση Μπουρνιά για την εγκατάλειψη των νησιών

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζήτησε ουσιαστική νησιωτική πολιτική και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ερήμωσης σε μικρά και μεγάλα νησιά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση Δουδωνή για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κεραμειών

Ερώτηση στην Βουλή προς την Υπουργού Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Λεσβιακή ύπαιθρος μέσα από τον φακό του Βασίλη Λουλέ

Κινηματογραφικό εργαστήρι στο Παλαιοχώρι 6 και 7 Δεκεμβρίου 2025