× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κάθειρξη 13 χρόνων χωρίς αναστολή σε Μοριανό

«Καμπάνα» από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Χίου σε 79χρονο από την Μόρια που πυροβόλησε 15χρονο Σύρο πρόσφυγα

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 19/4/2019

Κάθειρξη 13 χρόνων χωρίς αναστολή σε Μοριανό
' χρόνος ανάγνωσης

Κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή επέβαλε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Χίου στον 79χρονο από την Μόρια, ο οποίος τον Ιούλιο του 2018 είχε πυροβολήσει 15χρονο τότε Σύρο πρόσφυγα με κυνηγετική καραμπίνα, τραυματίζοντάς τον στο κεφάλι και στα κάτω άκρα.

Το δικαστήριο σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης HIAS Greece, η οποία εκπροσώπησε το θύμα που είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέα και καταδίκασε το δράστη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε άμυνα και ότι το έγκλημα διαπράχθηκε εν βρασμώ ψυχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καταδικασθείς έχει στο παρελθόν καταδικασθεί ξανά σε πολυετή κάθειρξη για το φόνο της γυναίκας του, ποινή την οποία και εξέτισε, ενώ διαμένει σε σπίτι μέσα σε κτήμα πολύ κοντά στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας μετά το συμβάν τον έφερναν να έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές το όπλο του για να απομακρύνει από την ιδιοκτησία του πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ πυροβόλησε το 15χρονο Σύρο μπροστά στα μάτια του ανήλικου αδελφού του και ενος φίλου του. Η οικογένεια του θύματος δε διέμενε εντός του ΚΥΤ Μόριας αλλά στο Olive Grove (ζώνη 7) το οποίο βρίσκεται εκτός του ΚΥΤ Μόριας και εντός του χωραφιού όπου και έγινε η επίθεση. Το θύμα, ο αδελφός του θύματος και ο φίλος τους είχαν βγει στο χωράφι (μερικά μέτρα μακριά από το αντίσκηνό τους)  για να μαζέψουν ξύλα (πασσάλους) για να σταθεροποιήσουν το αντίσκηνό τους, το οποίο είχε υποστεί κάποιες ζημιές την προηγούμενη ημέρα. Μεταξύ του χωραφιού όπου βρισκόταν η σκηνή τους και χώρου όπου έγινε η επίθεση δεν υπήρχε κάποια περίφραξη, δηλαδή ήταν ένα ενιαίο χωράφι. Τα ανωτέρω αποτελούν την  εκδοχή του ιστορικού που έχουν υποστηρίξει το θύμα και η οικογένειά του.  

Με ανακοίνωσης της οργάνωση HIAS Greece, χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου «η οποία στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια σε κάθε είδους αυτοδικία.».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τιμητική βράβευση μαθητών και σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην αίθουσα του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και της αριστείας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενεργή δράση για το περιβάλλον στη Λέσβο από τον Ερυθρό Σταυρό

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εθελοντική δράση για τον καθαρισμό τμήματος του δρόμου από Κεραμειά έως Αγιάσο
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αλληλεγγύη μέσω κινηματογράφου από τη Συνύπαρξη

Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «A State of Passion» στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ανακύκλωση Αιγαίου ταξιδεύει στη Χίο και εμπνέει τους μικρούς μαθητές

Με δίκτυο 350 σημείων συλλογής μπαταριών και 30 για ηλεκτρικές συσκευές, η εταιρεία προωθεί έμπρακτα την περιβαλλοντική συνείδηση, μοιράζοντας στα σχολεία της Χίου το παραμύθι «Η περιπέτεια της Ανακύκλωσης» του Στάθη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «εξωτικές σταδιοδρομίες»

Για να βρεις τον δρόμο σου, «το μυστικό είναι να κινείσαι». Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντολόγους Φένια Καλαχάνη και Κέλλυ Νιτόδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας