× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Μυτιληνιός που δεν «χώρεσε» στην Ελλάδα και διαπρέπει στην Ισπανία

Ο Κώστας Γιανικέλλης μιλά για τις πρωτοπόρες μεθόδους προσβασιμότητας ΑμεΑ που έχει αναπτύξει, και η χώρα μας δεν έχει διανοηθεί!

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/4/2021

Ο Μυτιληνιός που δεν «χώρεσε» στην Ελλάδα και διαπρέπει στην Ισπανία

Ένας Μυτιληνιός καθηγητής διαπρέπει στην Ισπανία χάρη στις πρωτοπόρες μεθόδους που αναπτύσσει με την ομάδα του αναφορικά με τη διευκόλυνση πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρίες και συγκεκριμένα τα άτομα με διαφορετικές λειτουργικές ικανότητες. Αλλά η χώρα μας «κατάφερε» να μην τον ενσωματώσει, και δυστυχώς ούτε να υιοθετήσει τη λογική της πρόσβασης όλων των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους, όπου η τεχνολογία που έχουμε υστερεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Του λείπει η Μυτιλήνη, όπως μας είπε και μόλις καταφέρει να επιστρέψει για διακοπές θα επισκεφτεί πρώτα τον Μόλυβο.

Ήταν συγκινητικό που μοιράστηκε μαζί μας ο Κώστας Γιανικέλλης στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» το μεγάλο του ταξίδι από το 1988 με υποτροφία του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και εδώ και 32 χρόνια είναι Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και τα τελευταία 15 χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Extremadura συντονίζει το Εργαστήριο Βιομηχανικής της ανθρώπινης κινητικότητας και της Εργονομίας. Είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης και αφορά τη διευκόλυνση μια σειρά τομέων για τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους. Μας μίλησε από το Κάθερες, αναγεννησιακή πόλη ανακηρυγμένη από την UNESCO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ομάδα του δημιουργεί προϊόντα όπως αμαξίδια και παπούτσια που διευκολύνουν και ηλικιωμένους και ΑμεΑ να αποκτήσουν προσβασιμότητα σε ολοένα και περισσότερους τομείς. Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με όλα αυτά, και όταν εκείνος ορίστηκε επιστημονικός υπεύθυνος στο Εργομετρικό Κέντρο Αθηνών παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, έπειτα από κομματικές διαμάχες.

Ο ίδιος έχει απηυδήσει πολλές φορές στα ταξίδια του στην Ελλάδα, καθώς σε μια σειρά αρχαιολογικούς χώρους, (σ.σ. αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα με την Ακρόπολη) τα ΑμεΑ δεν έχουν καμία πρόσβαση, την ίδια ώρα που όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς θα έπρεπε τα ΑμεΑ να είναι ορατά και να έχουν πρόσβαση παντού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει συμμετάσχει και διευθύνει περισσότερα από 70 ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα, των οποίων το ποσό ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ σε τρεις κύριους τομείς: Βιομηχανική, Εργονομία και Έλεγχος Κινητήρα, που εφαρμόζεται σε σχεδιασμό υποδομών, προϊόντων και διαδικασιών, την προσβασιμότητα, την πρόληψη επαγγελματικού κινδύνου, τις μυοσκελετικές διαταραχές, τη λειτουργική ποικιλομορφία, τεχνολογίες αποκατάστασης και υποβοηθούμενες τεχνολογίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2014 δημιουργήθηκε το DEPATech, ως φορέας τεχνολογικής ανάπτυξης για προϊόντα και υπηρεσίες, με στόχο τον Παραολυμπιακό Αθλητισμό.

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι