× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα δομή και στο βάθος.... εκλογές

Η σύγκρουση Μουτζούρη – Μηταράκη, η σημερινή αντικυβερνητική συγκέντρωση στη Χίο με τη συμμετοχή Μουτζούρη και το «βαρύ πυροβολικό» της στήριξης από τον (και κυβερνητικό) μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 24/4/2021

Νέα δομή και στο βάθος.... εκλογές
' χρόνος ανάγνωσης

Το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας και του κομματικού μηχανισμού της, έριξε στο τραπέζι της ανοιχτής πλέον σύγκρουσης του με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Στη σημερινή συγκέντρωση ενάντια στη νέα δομή στη Χίο στην οποία παρέστη και μίλησε ο Περιφερειάρχης συμμετείχαν κάτοικοι των χωριών της περιοχής Θόλος όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή και κομματικά στελέχη των κομμάτων της Αριστεράς και του ΚΙΝΑΛ. Είχε προηγηθεί η επίσημη στοχοποίηση της συγκέντρωσης ως «αντικυβερνητική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης με δήλωση του αποστασιοποιήθηκε από τη δομή στο Θόλος δηλώνοντας ότι «πρώτος είπα ότι είναι ακατάλληλο το Θόλος». Χαρακτήρισε όμως «αδιέξοδες λαϊκίστικες αντιπολιτεύσεις» τις αντιδράσεις. «Στηρίζω τον αγώνα να μην γίνει η δομή στη συγκεκριμένη θέση, αλλά δεν συμμετέχω σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ζητάνε πάλι τα ανοικτά σύνορα και τις επιλογές του 2015. Δεν θα παίζω το παιχνίδι της αριστεράς» κατέληξε ο Δήμαρχος Χίου αποστασιοποιύμενος με ένταση από τη συγκέντρωση στη Χίο και τις αντιδράσεις.


Ανάλογη και η αντίδραση της ΝΟΔΕ Χίου της Νέας Δημοκρατίας. «Η ΝΔ εφαρμόζει μια ξεκάθαρη πολιτική μείωσης των ροών και αποσυμφόρησης των νησιών. Εφαρμόζουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, φυλάμε τα σύνορα μας. Όσοι αναπολούν την πολιτική ανοικτών συνόρων της αριστεράς, ας το ξεχάσουν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού κόμματος στη Χίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο στόχος είναι προφανής. Να πιεσθούν τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να αποσυρθούν από το πλευρό του κ. Μουτζούρη ο οποίος για να διατηρήσει την πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να στηριχθεί σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Η περίπτωση της αποχώρησης του κ. Χατζηκομνηνού στη Λέσβο δείχνει πώς μπορεί να εξελιχτούν τα πράγματα. Σε μια τέτοια προοπτική όμως έντονες αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις από την Αριστερά αφού στο παρελθόν, μακρινό και πρόσφατο έχουν καταγγείλει τον Κώστα Μουτζούρη για συμπόρευση (έως και ιδιαίτερες σχέσεις) με στελέχη της ακροδεξιάς.

Ο ίδιος ο Υπουργός κ. Μηταράκης σημειώνει πως «η κριτική μου προς τον κ. Μουτζούρη είναι αμιγώς πολιτική. Ο κ. Μουτζούρης, στο μεταναστευτικό, συμπράττει ανοικτά με παρατάξεις της Αριστεράς. Παρότι κάποια στελέχη του προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, συμπράττει με την αριστερά για να διατηρεί την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, όντας δεύτερος στις εκλογές». Για συμπόρευση Μουτζούρη με την Αριστερά και την ακροδεξιά μιλά σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση πως ο Περιφερειάρχης «διαδηλώνει τελικά, μαζί με αυτούς που είτε προτείνουν αδιέξοδες στρατηγικές, είτε ακραίες συμπεριφορές, είτε πολιτικές ανοικτών συνόρων.».


Ξεκαθαρίζει δε πως ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αποστασιοποιείται πλήρως. «Εμφανώς στην Νέα Δημοκρατία συμπλέουμε με την παράταξη «Εμείς για το Αιγαίο». (σ.σ την παράταξη με υποψήφια Περιφερειάρχη της κ. Χριστιάννα Καλογήρου)» σημείωνε μόλις χθες στο εξώδικο προς τον Κώστα Μουτζούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Όσο βέβαια και αν ο κ. Μουτζούρης δηλώνει πως «εκφράζει τη βούληση των κατοίκων των νήσων του Βορείου Αιγαίου» ότι «υπηρετεί το ρόλο μου παραβλέποντας κομματικές ταυτότητες» και «πράττει ανεξάρτητα από κόμματα, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου» το δεύτερο μέρος του έργου που παίχτηκε σήμερα στη Χίο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν θα παιχτεί όπως όλοι πιστεύουν, στη Μυτιλήνη.

Ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου που έχει καταγγελθεί πως υποστήριξε προεκλογικά τον κ. Μουτζούρη και αποτελεί μέχρι και σήμερα σύνδεσμό του με στελέχη της Κυβέρνησης σε συναντήσεις με τα οποία και τον συνοδεύει, θα πιεστεί να πάρει θέση. Τόσο για την ακολουθούμενη πολιτική Μουτζούρη όσο και για τη νέα δομή στη θέση «Βάστρια». Ανάλογα πρέπει να πράξει και η ΝΟΔΕ Λέσβου. Και αυτό είναι κάτι που θα κρίνει πολλά πράγματα στο μέλλον και ιδιαίτερα αυτό των εκλογικών αναμετρήσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η περίοδος που θα ακολουθήσει έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όταν μάλιστα το χρόνο που ακολουθεί «θα φανούν» και οι υποψήφιοι σε περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα αυτοί που θέλουν με αξιώσεις να συμμετέχουν στις εκλογές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

«Ακόμα κι ένα λάθος κάν’ το σωστά»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Αναγνώστου στη Μυτιλήνη

Η «Άστεγοι» και οι Εκδόσεις Reprographics φέρνουν στη σκηνή λογοτεχνία και μουσική
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματικές δράσεις στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές, το Μουσείο στο Σίγρι φέρνει τους μαθητές κοντά στην πρόληψη μέσα από βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα
ΧΩΡΙΑ

Παραβάσεις, αντιδράσεις και ένα ψήφισμα!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης συζήτησε για τις καταγγελίες του Συλλόγου «Αλκαίος» Πλωμαρίου χωρίς όμως να καλέσει τον Σύλλογο να παραστεί -Επιβεβαιώθηκαν παραβάσεις στις διόδους προς τη θάλασσα και διακόπηκαν οι εργασίες στο «τελεφερίκ»
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Η υπερπανσέληνος και το Αγαλμα της Ελευθερίας

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες όπως αποτυπώθηκαν στο φακό του «Ν»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ ο Γιώργος Στρατηγέλλης

Η ΟΝΝΕΔ Λέσβου έδωσε δυναμικό «παρών» στη μεγαλύτερη διοργάνωση στην ιστορία της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας
ΧΩΡΙΑ

Δύο νέες παιδικές χαρές για την Δημοτική Ενότητα Λ. Θερμής

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης η διακήρυξη για το έργο συνολικού προϋπολογισμού 310.000 ευρώ
ΧΩΡΙΑ

Επικίνδυνο σημείο στη στροφή Κάτω Τρίτους – Μυχούς

Πρόχειρη σήμανση εκτρέπει τα οχήματα στη μέση του δρόμου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρέμβαση της Περιφέρειας στον δρόμο Μελίντας – Πλωμαρίου μετά την πτώση βράχου

Οι υπηρεσίες προχώρησαν σε θρυμματισμό του βράχου και σε εργασίες αποκατάστασης, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη βουλή από το ΚΚΕ η υποβάθμιση σχολείων της Λέσβου

Η αιφνιδιαστική αλλαγή προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, καθώς –όπως καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί– γίνεται χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των παιδιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επίκαιρο το μήνυμα της επετείου απελευθέρωσης της Λήμνου»

Μήνυμα του βουλευτή Λέσβου του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για την επέτειο 113 ετών από την απελευθέρωση της Λήμνου
ΧΩΡΙΑ

Νυκτερινή στρατιωτική άσκηση «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ – 25» στο Καμένο Δάσος

Από 24 έως 27 Νοεμβρίου 2025 με πραγματικά πυρά – Επικίνδυνη η πρόσβαση στην περιοχή από το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο έως τη Μεγάλη Λίμνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο της συνάντησης Πιπίνη – Μητσοτάκη τα ζητήματα της Λέσβου

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ανάγκες του νησιού – Έμφαση σε υγεία, υποδομές και αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας