× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δεν έχει δοθεί βαρύτητα στην προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων»

Στους στόχους και τις δραστηριότητες των επόμενων μηνών αναφέρθηκε ο Γραμματέας του νεοσύστατου Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου Αντώνης Καλδέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/4/2021

«Δεν έχει δοθεί βαρύτητα στην προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων»
' χρόνος ανάγνωσης

Στους λόγους για τους οποίους επαναδραστηριοποιήθηκε ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών της Λέσβου, μετά από 10 χρόνια αδράνειας αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Γενικός Γραμματέως του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου Αντώνης Καλδέλλης.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντ. Καλδέλλης, αυτή τη στιγμή ο κλάδος της κτηνοτροφίας και όλες οι ενέργειες  που περιστρέφονται γύρω από αυτόν , όπως η τυροκομία, αποτελούν τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της Λέσβου, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ακόμη και από την ελαιοκομία ή τον τουρισμού.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή στο νησί μας δραστηριοποιούνται 20 τουλάχιστον τυροκομικές μονάδες οι οποίες στον κύκλο των εργασιών τους, χωρίς να λάβει κανείς υπόψη του τους παραγωγούς, απασχολούν 400 με 500 άτομα.

«Ο λόγος για τον οποίον, σημειώνει ο Αντ. Καλδέλλης θεωρήσαμε αναγκαία την επαναλειτουργία του Συλλόγου σχετίζεται κυρίως με τις αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην αγορά του τυριού και οι οποίες δημιουργούν ένα νέο ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο και περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς οι επιχειρήσεις μας είναι κατά κύριο λόγο μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα, εκτιμούμε όμως πως όλοι μαζί με συντονισμένες ενέργειες και συνέργειες με φορείς της Αυτοδιοίκησης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη».

Αναφερόμενος ο Αντώνης Καλδέλλης στην ποιότητα και στην ιδιαιτερότητα των τυροκομικών προϊόντων της Λέσβου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πράγματι τα τυριά του νησιού μας τα οποία παράγονται αποκλειστικά από γάλα της Λεσβιακής φυλής προβάτου, ξεχωρίζουν σε γεύση και θρεπτική αξία, ωστόσο σημείωσε δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε εμείς ότι τα προϊόντα μας είναι μοναδικά και ποιοτικά αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να γνωστοποιήσουμε την αξία τους και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Γενικότερα δεν έχουν γίνει συστηματικές δράσεις για την προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη, ούτε έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων του νησιού μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο διάστημα όπως σημείωσε ο Αντώνης Καλδέλλης, ο Σύλλογος θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με φορείς όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Διαχειριστική Αρχή, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των τυροκομικών μονάδων και η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Οι κύριοι στόχοι του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι παρακάτω:

Την διαφύλαξη και προστασία των τυροκομικών προϊόντων Π.Ο.Π. που παράγονται στην Λέσβο και Λήμνο, όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το καλαθάκι Λήμνου, η Φέτα κλπ., μέσα από την τήρηση των κανόνων που διέπουν την παραγωγή και τον χαρακτήρα των προϊόντων Π.Ο.Π. αφενός, αλλά και τον έλεγχο του τρόπου διακίνησης του ντόπιου γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή τους αφετέρου, πάντα με στόχο την προστασία του καταναλωτή και αυτών των ίδιων των προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς του νομού, που ως στόχο θα έχουν την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στα δύο νησιά, τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και έξω από αυτόν.

- Την διασφάλιση της γνησιότητας και την προστασία του καταναλωτή που επιλέγει βιολογικά προϊόντα, μέσα από τον εξορθολογισμό των διαδικασιών πιστοποίησης του γάλακτος ως βιολογικού.

- Την ενεργοποίηση και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων μέσα από το Π.Ε.Π. Β. Αιγαίου, που σκοπό θα έχουν την υποβοήθηση των τυροκομικών μονάδων της Λέσβου και Λήμνου, στην προσπάθεια εξέλιξης των προϊόντων τους, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και την στήριξη της προσπάθειας προώθησης των προϊόντων αυτών στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Υπο πίεση η κρίσιμη σύσκεψη στην Αθήνα

Στην Αθήνα μεταφέρεται η κρίση της κτηνοτροφίας της Λέσβου
Υπο πίεση η κρίσιμη σύσκεψη στην Αθήνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πίεση από την Αθήνα για λύσεις στη Λέσβο

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής διαδηλώνει έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενόψει της σύσκεψης για την κρίση του αφθώδους πυρετού
Πίεση από την Αθήνα για λύσεις στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Λέσβου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας

Καταγγέλλει καθυστερήσεις και ζητά άμεσα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Λέσβου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων η Νέα Αριστερά Λέσβου

Ζητά πλήρη αποζημίωση ζωικού κεφαλαίου, προσλήψεις κτηνιάτρων και πάγωμα υποχρεώσεων εν μέσω της κρίσης του αφθώδους πυρετού
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων η Νέα Αριστερά Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται η πίεση των κτηνοτρόφων με το βλέμμα στη σύσκεψη στο Υπουργείο

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ευχαριστεί την κοινωνία για τη στήριξη και αποδίδει την σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό στην πίεση των κινητοποιήσεων
Συνεχίζεται η πίεση των κτηνοτρόφων με το βλέμμα στη σύσκεψη στο Υπουργείο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Παρασκευή 17 Απριλίου

Ο Εμπορικός Σύλλογος τιμά την πολιούχο της πόλης Ζωοδόχο Πηγή
Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Παρασκευή 17 Απριλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επιτέλους εκδόθηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των 8 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση το ποσό αφορά τις αποζημιώσεις των τυροκόμων από 15 Μαρτίου ως 5 Απριλίου
Επιτέλους εκδόθηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των 8 εκατ. ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Λέσβο ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο Πάρκο Βασιλειάδη της Καλλονής η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 20.30 της Τετάρτης 22 Απριλίου
Στη Λέσβο ο Δημήτρης Κουτσούμπας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αντιμέτωπη με μια μεγάλη οικονομική κρίση η Λέσβος

Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μετρά το νησί του ανατολικού Αιγαίου αλλά και συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας ως αποτέλεσμα της επιζωοτίας του αφθώδους πυρετού
Αντιμέτωπη με μια μεγάλη οικονομική κρίση η Λέσβος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Μαρτυρίες από το λιμάνι της Μυτιλήνης, στήριξη από επιχειρηματίες και παρέμβαση Μουτζούρη εν μέσω κινητοποιήσεων
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ

Αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου στις 10.00 το πρωί
Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απεγκλωβίστηκαν οι τουρίστες από Μυτιλήνη και Αϊβαλί

Στη Μυτιλήνη το πλοίο Seda Jale
Απεγκλωβίστηκαν οι τουρίστες από Μυτιλήνη και Αϊβαλί