Ασκηση «αεροπορικού ατυχήματος» σε εξέλιξη
Στο πλαίσιο της άσκησης Πολιτικής Προστασίας «Αλκαίος Ι και ΙΙ»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2019

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση Πολιτικής Προστασίας «Αλκαίος Ι και ΙΙ», με ευρεία συμμετοχή των φορέων που εμπλέκονται σύμφωνα με την αρμοδιότητά στους που αφορά «αεροπορικό ατύχημα», στο αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης της Μυτιλήνης.
«Αξιολογούμε την ετοιμότητα όλων μας και την πληρότητα των σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων. Εντοπίζουμε τις αδυναμίες, με στόχο να βελτιώνουμε συνεχώς την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στην αντιμετώπιση των καταστάσεων κρίσεων και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις συνέπειές τους» δήλωσε σχετικά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.
Η άσκηση συντονίζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» και αύριο, Πέμπτη 18 Απριλίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων η 98 ΑΔΤΕ Αρχιπελάγους συνδράμει στη διαχείριση των εξής περιστατικών: Εκκένωση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στα Δάφια, αεροπορικό ατύχημα στο αεροδρόμιο, θαλάσσιο ατύχημα στο λιμάνι την Πέμπτη και εκκένωση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, επίσης την Πέμπτη.
Η άσκηση στοχεύει στην αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων που συνοδεύονται από εκδηλώσεις ατυχημάτων ευρείας κλίμακας.
Ειδικότερα, σκοπός της είναι πέρα από τον έλεγχο της πληρότητας των επιχειρησιακών σχεδίων, η διαπίστωση της δυνατότητας ανταπόκρισης, συντονισμού και συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
Επισημαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα ακολουθήσει ανάλυση των αποτελεσμάτων της, ώστε από τα τελικά συμπεράσματα να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις για να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας και ανταπόκρισης όλων των συναρμόδιων φορέων.
Στην άσκηση «ΑΛΚΑΙΟΣ Ι & ΙΙ» θα συμμετέχουν οι φορείς: Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Δήμος Λέσβου (ως παρατηρητής), 98 ΑΑΔΤΕ, Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης, Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης, 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος, Λιμενική Υπηρεσία Μυτιλήνης, Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Μυτιλήνης, Αερολιμένας Μυτιλήνης, ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, Fraport Greece, Attica Group, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Θεατρική Ομάδα «ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ», Κέντρο Μελετών Ασφάλεια (ΚεΜεΑ).