× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπάζωμα αρχαιολογικού χώρου από... άγνωστο!

Έργο «φάντασμα» στο αρχαίο λιμάνι της Μυτιλήνης στου Καλαμάρη προκαλεί παρέμβαση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Αρμόδιοι και «αναρμόδιοι» δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το έργο!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 17/4/2021

Μπάζωμα αρχαιολογικού χώρου από... άγνωστο!
Η επεκταμένη και διαπλατυσμένη με μπάζα προβλήτα του μόλου

Με επείγον σήμα διακοπής εργασιών από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Λέσβου και μετά από αυτοψία ειδικού αρχαιολόγου, διακόπηκε το έργο του μπαζώματος της ακτής αλλά και της διαπλάτυνσης και της επιμήκυνσης της μικρής προβλήτας στο λιμανάκι του εργοστασίου στου Καλαμάρη της Επάνω Σκάλας.
Ένα έργο που είχε σαν αποτέλεσμα όπως η πρώτη αυτοψία έδειξε, το μπάζωμα τμήματος του κρηπιδώματος του βορειοδυτικού λιμενοβραχίονα, του καλύτερα σύμφωνα με τους ειδικούς διατηρημένου, αρχαίου λιμανιού στο Αιγαίο. Ένα μνημείο που αποτελεί κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο ιστορίας 2.500 ετών!

Πως ήταν ο μόλος πριν το μπάζωμα του

Αμαρτίες «αγνώστων»
Η διακοπή των εργασιών και μάλιστα από την πλέον επίσημη πηγή προκάλεσε κύμα άγνοιας από τους αρμόδιους για το ποιος υλοποίησε το συγκεκριμένο έργο! Ο Δήμος Μυτιλήνης δια των υπηρεσιών του και το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου επίσημα αποποιούνται κάθε ευθύνης. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το πληροφορήθηκαν αφ’ ότου έγινε ό,τι έγινε.

Μηχανήματα ιδιωτών στο έργο του μπαζώματος. Η φωτογραφία από ανάρτηση του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη

Πρόγραμμα για να πραγματοποιηθεί το έργο και από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου δεν υπάρχει σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και φυσικά πώς μπορεί να χρηματοδοτηθούν έργα χωρίς χρηματοδότηση και φυσικά χωρίς άδεια; Πράγμα που ο και λιμενολόγος καθηγητής και πάλαι ποτέ Πρύτανης του Μετσόβειο Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης προφανώς.... γνωρίζει.

Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Μετά το σήμα διακοπής εργασιών η ανάρτηση... κατέβηκε!

Ερωτήματα βέβαια γεννά μια ανάρτηση του ίδιου του κ. Μουτζούρη μόλις την Τετάρτη 7 Απριλίου στην προσωπική του σελίδα σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτήν ο κ. Μουτζούρης και κάτω από τη φωτογραφία της διαπλατυσμένης προβλήτας γράφει «Μένει η θωράκιση – Μυτιλήνη 7.4.2021». Προαναγγέλλοντας και άλλα έργα για την.... θωράκιση της καταστροφής ενός μνημείου; Εδώ βέβαια ας σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης δηλώνει πως «δεν έχει καμία σχέση με ότι έγινε».

Αλήθεια όμως. Ποιος χωρίς τον παραμικρό έλεγχο πραγματοποίησε τις εργασίες; Πώς χρηματοδοτήθηκαν; Υπήρχε άδεια για αυτές; Ποιος έκανε μελέτη για το συγκεκριμένο έργο σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό χώρο για την ιστορία της Μυτιλήνης; Στις φωτογραφίες που ανήρτησε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης (η ανάρτηση του «κατέβηκε» όταν διακόπηκαν οι εργασίες) εικονίζονται μηχανήματα ιδιωτών που πραγματοποίησαν τις εργασίες. Το αρμόδιο προς τούτο Λιμενικό Σώμα και φυσικά ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης μπορούν καλώντας αυτούς τους ιδιοκτήτες των μηχανημάτων να διαπιστώσουν με εντολή τίνος εκτελούσαν τις καταστροφικές για το χώρο εργασίες.

Η μπαζωμένη ακτή

Θα μπορούσε αλλιώς;

Εδώ ας σημειωθεί ότι πριν 10 χρόνια περίπου, από το Δήμο Μυτιλήνης είχε ζητηθεί η πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών για τη συντήρηση του παλιού μόλου. Απαραίτητες αφού εξυπηρετεί μικρό μεν αλλά υπαρκτό αριθμό αλιέων που δένουν εκεί τις βάρκες τους.

Ο μπαζωμένος μόλος 

Αποτελεί δε και αυτός (με τη μορφή που είχε έως το καταστροφικό μπάζωμα του) στοιχείο της ιστορίας της περιοχής που συνδέεται με το βιομηχανικό συγκρότημα του Καλαμάρη.

Ο μόλος δεξιά,η ακτή και ο αρχαίος λιμενοβραχίωνας πριν την παρέμβαση...των "αγνώστων"

Στην επιφάνεια τους μάλιστα σωζόταν και οι ράγες πάνω στις οποίες κινούνταν τα βαγονέτα που μετέφεραν προϊόντα για φόρτωση του σε πλοία. Και οι οποίες.... εξαφανίστηκαν!
Τότε με έγγραφο της η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων που υπέγραφε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Αγγελική Σίμωσι είχε δώσε λύση στο θέμα. Λύση μόνιμη, ουσιαστική και τέτοια που θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του μνημείου, των ψαράδων και της περιουσίας τους αλλά και της περιοχής εν γένει.

Ο αρχαίος λιμενοβραχίονας και το συγκρότημα στου Καλαμάρη. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος θα αποτελούσε μοχλό ανάπτυξη και προόδου της περιοχής. Στη Μυτιλήνη ατιμώρητα (μήπως και με κρατικό χρήμα) κατά παράβαση καθήκοντος τον μπαζώνουμε;

Έγραφε τότε η ειδική δείχνοντας το δρόμο που θα μπορούσε να ακολουθηθεί πριν 10 χρόνια: «η υπηρεσία μας προτείνει την επιδιόρθωση όλων των τμημάτων που έχουν ανατραπεί και παρασυρθεί από τον έντονο κυματισμό. Επίσης να αποκατασταθούν χωρίς τη χρήση υλικών που δεν συνάδουν με την κατασκευή του έργου αλλά με τα ίδια υλικά και κατά προτίμηση με τεχνικές που θα αίρουν τις ζημιές με τη μέθοδο της αναστήλωσης. Η προστασία του ήδη επισκευασμένου μόλου από τους έντονους κυματισμούς να γίνει με φυσικούς ογκόλιθους συγκεκριμένου όγκου, που θα υποδειχθεί από τη μελέτη και που θα ανασυρθούν εξ αλιεύσεως αλλά έξω από το κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο».

Αυτά έλεγε η αρμόδια υπηρεσία. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος του κόσμου που σέβεται τον πολιτισμό, σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας που σπεύδει να φτιάξεις θαλάσσια πάρκα 10 χρόνια μετά το έργο θα είχε τελειώσει. Στη Μυτιλήνη 10 χρόνια μετά μπαζώσαμε το χώρο. Κύριε Εισαγγελέα και κύριοι του Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ο λόγος σε εσάς. Αν μη τι άλλο ετούτο το κακό των καταστροφών από επίδοξους σωτήρες «για μια χούφτα ψήφους» να σταματήσει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Μέσα στο καλοκαίρι θ’ αναδειχτούν θέσεις του υπαίθριου μουσείου!

Εφ’ όλης της ύλης για τις ανασκαφές, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιλά ο Νίκος Ζούρος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη νεαρός που σκότωσε γατάκι στο Ίππειος

Το περιστατικό συνέβη στο Ίππειος το περασμένο Σαββατοκύριακο και καταγγέλθηκε από πολίτες στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το ΚΚΕ το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Ερώτηση κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Χωρίς πυροπροστασία ο Κινηματογράφος Ερεσού

Αναφορές από στελέχη της Δυτικής Λέσβου ότι το έργο παραδόθηκε ημιτελές, από τη Μυτιλήνη και δεν μπορεί να λειτουργήσει φέτος. Ανησυχία και για τη μελέτη του έργου Παληός – Άγιος Στέφανος
ΥΓΕΙΑ

Ράπιντ τεστ σε Δημοτικό Θέατρο και Πλατεία Σαπφούς

Τη Δευτέρα 17 και την Τετάρτη 19 Μαΐου, από τις 10 το πρωί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα μουσεία Φυσικής Ιστορίας και το μέλλον του πλανήτη

Διαδικτυακή εκδήλωση την Τετάρτη 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντικός καθαρισμός στα Βατερά την Κυριακή 23 Μαΐου

Σε ξενοδοχεία της περιοχής θα φιλοξενηθούν οι συντελεστές της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Είναι δυνατόν το 2021 «να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε»;

Δεκάδες καταγγελίες για παρενόχληση γυναικών, και οι Αρχές… το «δρομολογούν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τα έργα της ΔΕΥΑΛ και η πεζοδρόμηση στο επίκεντρο

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κοινότητα Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Οικονομική καταστροφή και για τους δικηγόρους το λοκντάουν»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δ. Βασιλούδης για τα μέτρα της πανδημίας και την αξιοποίηση χώρων από τον κλάδο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στα στάδια Μυτιλήνης και Καλλονής»

Επιστολή του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Βαλσαμίδη στον Κώστα Μουτζούρη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακινούσε πλαστά έγγραφα

Σύλληψη στο λιμάνι της Μυτιλήνης