× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποιο «συμφέρον του τέκνου;» Καμία διευκόλυνση για τη διατροφή

Τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο που προωθεί η κυβέρνηση σχολιάζουν οι δικηγόροι Νίκη Τσιριγώτη και Μιράντα Γκανέτσου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 18/4/2021

Ποιο «συμφέρον του τέκνου;» Καμία διευκόλυνση για τη διατροφή

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε πρωτοβουλία να μεταρρυθμίσει το οικογενειακό δίκαιο, με κύριο συνομιλητή του μία «φεησμπουκική ομάδα», όπως λένε οι επικριτές του, τους «Ενεργούς Μπαμπάδες», και όχι το «συμφέρον του τέκνου» όπως λένε ακαδημαϊκοί και οργανώσεις.

Το νομοθετικό πλαίσιο του 1983 για τις σχέσεις των γονέων με το παιδί μετά το διαζύγιο, αν και ήταν πολύ προοδευτικό, κρίθηκε πως έχει εν μέρει καταστεί παρωχημένο εξαιτίας των κοινωνικών μεταβολών που έχουν συντελεστεί έκτοτε. Ωστόσο όπως παρατηρούν πολλοί και πολλές νομικοί, αντί το σχέδιο νόμου να απαντά στις πραγματικές ανάγκες, όπως προκύπτουν και από τα δικαστήρια μεταξύ διαζευγμένων γονέων όπου στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται η διατροφή, είναι «πιο πίσω» και από το 1983!

Κι αυτό γιατί σε περίπτωση κακοποίησης του τέκνου από έναν γονέα, θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση, ούτε καν τελεσίδικη (Εφετείου) για να περιοριστεί ή να αποκλειστεί ο χρόνος του παιδιού με… τον κακοποιητή του. Δεδομένου ότι μια αμετάκλητη απόφαση (σ.σ. δηλαδή απόφαση του Αρείου Πάγου) από την πρώτη μήνυση- καταγγελία μπορεί να διαρκέσει και 10 χρόνια, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το παιδί θα εξακολουθεί να βλέπει… τον κακοποιητή του! 

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τους υπερασπιστές του, ροτάσσει την ισότητα των γονέων, εισάγει τον θεσμό της διαμεσολάβησης, προβλέπει διευρυμένη επικοινωνία με τον γονέα που δεν ζει μαζί με το παιδί και προαναγγέλλει άμεση επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών. Στη Διαύγεια που έχει τεθεί σε διαβούλευση έχει αποσπάσει σχεδόν 28.000 σχόλια.

Για όλα τα παραπάνω μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» με τη δικηγόρο, Νίκη Τσιριγώτη και τη δικηγόρο από το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Διοτίμα, Μιράντα Γκανέτσου και την παρέμβαση που κάνει εδώ η οργάνωση.

Για τη Νίκη Τσιριγώτη, μέχρι να τεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο, «δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα», ωστόσο διαπιστώνει ότι αντί να λειτουργήσει προς το «συμφέρον του παιδιού» όπως το επικαλούνται οι εισηγητές του, συμβάλλει σε μία κόντρα μεταξύ των δύο φύλων. Σε σχέση δε με το αρχικό προσχέδιο, επισημαίνει ότι «η νέα πρόβλεψη για την αμετάκλητη καταδίκη είναι ακόμα πιο άσχημη δεδομένου ότι προσδιορίζει συγκεκριμένα εγκλήματα και όχι γενικά την παραβίαση του νόμου πχ για την ενδοοικογενειακή βία»!

 

 Από την πλευρά της η κ. Γκανέτσου, τόνισε ότι ενώ η κυβέρνηση συνομιλεί με τους «Ενεργούς Μπαμπάδες» δεν έδωσε καμία σημασία στις γυναικείες οργανώσεις, όπως στη Διοτίμα που από το 1989 παρέχει επιστημονικές και αξιόπιστες μελέτες για θέματα οικογένειας, έμφυλης βίας κ. ά.

Είναι εντυπωσιακό ότι παρά τη μαθηματική προσέγγιση και την ποσοτικοποίηση του χρόνου επικοινωνίας, απουσιάζει μία εξίσου μαθηματική προσέγγιση του ύψους της διατροφής, δηλαδή ένα τεκμήριο διατροφής υπέρ του γονέα που ασκεί την επιμέλεια του τέκνου, «το οποίο θα αναμέναμε να συμπεριληφθεί, μετά την εξειδίκευση που επιχειρείται για άλλα δικαιώματα και νομικές έννοιες» τόνισε.

 

Εξήγησε ότι η προϋπόθεση της αμετάκλητης καταδίκης του γονέα για ενδοοικογενειακή βία κλπ. για να περιοριστεί ή αποκλειστεί το δικαίωμα επικοινωνίας του ή για να τεκμαίρεται η κακή άσκηση της γονικής μέριμνας τελεί σε ευθεία σύγκρουση με τον Ν. 3500/2006 και τον Ν. 4135/2018 (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης), που προβλέπουν τη δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων μη επικοινωνίας (μη προσέγγισης της κατοικίας των σχολείων και των εκπαιδευτηρίων των τέκνων κλπ.) ήδη από το αρχικό στάδιο της υποβολής της καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία κατά του κακοποιητικού γονέα.

Η υποχρεωτική συν-απόφαση των γονέων, που με διάφορους τρόπους ιδρύεται μέσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου για πολλά θέματα τα οποία μέχρι πρότινος επιλύονταν από τον/την γονέα που έχει την επιμέλεια, σε περιπτώσεις συγκρουσιακής σχέσης των γονέων θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα αυξήσει την συχνότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη,  εξαντλώντας  οικονομικά  και καταβάλλοντας ψυχικά τον/την γονέα που έχει την επιμέλεια, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δύναμη να αναθρέψει το παιδί του/της, αλλά και με πιθανό αποτέλεσμα την αποτροπή εκ των προτέρων από ένα μελλοντικό διαζύγιο προς αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, πρόσθεσε.

 

Η συνθήκη αυτή θα επηρεάσει κυρίως τις μητέρες, οι οποίες στην προσπάθεια ανατροφής των τέκνων τους ως εργαζόμενες ή άνεργες με τις πενιχρές διατροφές που επιδικάζονται από τα δικαστήρια, την έλλειψη υποστήριξης από το Κράτος στις μονογονείς και τη δύσκολη (σε πολλές περιπτώσεις) σχέση με τον πρώην σύντροφό τους και σε άλλες περιπτώσεις ακόμη και τη βίαιη σχέση με αυτόν, θα κληθούν να αντεπεξέρχονται στις αυξημένες δικαστικές δικλείδες που παρέχει το παρόν νομοσχέδιο στον άλλο γονέα καθώς και στην ισορρόπηση της ζωής τους και της ζωής των παιδιών τους πάνω στο λεπτό σκοινί του «1/3 χρόνου επικοινωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αναφανδόν υπέρ της νέας δομής ο Κύτελης

Κατά της εναλλακτικής που προτείνει ο Περιφερειάρχης και αποκάλυψε το Ν
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε Γενική Συνέλευση οι καθηγητές της ΕΛΜΕ Λέσβου

Την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

170.360 ευρώ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για έλεγχο covid

Για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων σε φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το κλιμάκιο της Γκμίντερ στη Βάστρια

Συνεργάτες της Διευθύντριας της Γενικής Διευθύνσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό DG HOME και Επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επίμαχη θέση
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Αρεζού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Η αγκαλιά της Σακελλαροπούλου στη 12χρονη μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης από το Αφγανιστάν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίσθηκε πεζή

Σε τροχαίο ατύχημα την Τρίτη στη Μυτιλήνη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ναι στον Καρά Τεπέ, αλλά με φράχτη!»

Τα πάνω κάτω έφερε ο Μουτζούρης στο γεύμα με την Μπ. Γκμίντερ της Task Force, προκειμένου να μη γίνει η νέα δομή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε ο ιδιοκτήτης του πίτμπουλ που δάγκωσε στην κοιλιά εξάχρονο!

Μετά το συμβάν χθες το βράδυ μέσα στην ανοιχτή αγορά της Μυτιλήνης πήρε το ζώο και έφυγε. Αναζητείται από την Αστυνομία στα πλαίσια του αυτοφώρου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δεξιά η δημοσκόπηση, αριστερά το Εργατικό Κέντρο και στη μέση Καρά Τεπές και Βάστρια για την «Task Force»!

Υποδοχή της κ. Γκμίντερ από τον Περιφερειάρχη με στοιχεία-Το ΠΕΚ με συνθήματα, και νωρίτερα η επίσκεψή της στο ΚΥΤ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ποδηλατικός αγώνας Petrified Forest MTB Adventure

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, ώρα στις 11.30 το πρωί στην είσοδο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαφωνούν με τη δημιουργία Κέντρων – Φυλακών τα σωματεία της Λέσβου

Συντάσσονται με το ψήφισμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στη Μυτιλήνη σήμερα η Μπεάτε Γκμίντερ

Η επικεφαλής της Task Force της ΕΕ σε συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς παράγοντες