× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δικηγόροι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η πανδημία του κορονοϊού, πολλαπλασίασε τα υφιστάμενα προβλήματα στον κλάδο, δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/4/2021

Δικηγόροι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
' χρόνος ανάγνωσης

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαχόμενοι δικηγόροι, τους τελευταίους 12 μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, περιγράφει σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτρης Βασιλούδης.

Όπως σημειώνει ο Δ. Βασιλούδης, η πανδημία τον τελευταίο χρόνο, επιδείνωσε μία ήδη δύσκολη κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια για τους νέους κυρίως δικηγόρους οι οποίοι είναι οι πλέον ευάλωτοι σε αυτή στις αντιξοότητες της περιόδου. «Υπάρχουν δυστυχώς αρκετά προβλήματα στο δικηγορικό λειτούργημα μεταξύ αυτών είναι και ο μεγάλος αριθμός συναδέλφων οι οποίοι ασχολούνται με το αντικείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης έχουμε 180 μέλη και κάθε χρόνο προστίθενται τουλάχιστον 3 έως 6 νέοι συνάδελφοι ασκούμενοι που δίνουν εξετάσεις.

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν φυσικά οι νέοι δικηγόροι καθώς και όσοι είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας και ασχολούνται με το επάγγελμα τα τελευταία 10-15 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν να μην ανοίξουν δικό τους γραφείο, διότι αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κόστος συντήρησης είναι πολύ μεγάλο. Προτιμούν να συνεργαστούν με κάποιον άλλο συνάδελφο ή να εργαστούν ως υπάλληλοι σε κάποιο δικηγορικό γραφείο».

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Δημήτρης Βασιλούδης, στο ζήτημα της στήριξης των δικηγόρων από την πολιτεία  σημείωσε ότι ήταν ελάχιστη και ότι περιορίστηκε σε ένα επίδομα 400 ευρώ το οποίο ωστόσο το έλαβε όπως είπε μόλις το 1/3 όσων  κατέθεσαν αίτηση.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, τα δικαστήρια αυτή την περίοδο λόγω των έκτακτων μέτρων υπολειτουργούν και οι περισσότερες υποθέσεις αν δεν είναι στο όριο της παραγραφής, αναβάλλονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από την πλευρά των πολιτικών υποθέσεων, εκδικάζονται εκείνες που δεν έχουν μάρτυρες και η διαδικασία γίνεται με γραπτά υπομνήματα. Επιπλέον εξετάζονται οικογενειακές υποθέσεις, διατροφές, ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ. καθώς και υποθέσεις με προσημείωση ακινήτων από τις τράπεζες».

Αναφερόμενος στην κινητοποίηση που προγραμματίζει για σήμερα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σημείωσε ότι σε αυτή δεν συμμετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.

«Ουσιαστικά η κινητοποίηση αυτή περιλαμβάνει, συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια και ανάρτηση πανό διαμαρτυρίας. Οι συνάδελφοι του Διοικητικού Συμβουλίου θεώρησαν ότι είναι καλύτερα να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση με δεδομένο ότι αυτή δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα ώστε το Υπουργείο και η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την άποψή μου, το καλύτερο μέσο άσκησης πίεσης στην πολιτεία είναι η απεργία και η αποχή των δικηγόρων από όλες τις διαδικασίες.

Μέσα από την ενέργεια αυτή η Πολιτεία, η οποία έχει και απώλεια εσόδων, αναγκάζεται να δει το πρόβλημα, να ακούσει τα αιτήματα και να δρομολογήσει λύσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτρης Βασιλούδης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου

Ανοιχτή δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με κιάλια και τηλεσκόπια στις Αλυκές Καλλονής για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές της Μυτιλήνης διακρίνονται στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού

Τρεις μαθητές της Σχολής Πληροφορικής Πλάτωνος στη Β Φάση αποδεικνύουν ότι η επιμονή και η γνώση οδηγούν στην κορυφή
Μαθητές της Μυτιλήνης διακρίνονται στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτινή βραδιά και δυνατά μηνύματα ενότητας στη Λουτρόπολη Θερμής

Με μεγάλη συμμετοχή η κοπή της πίτας του Λαογραφικού Συλλόγου
Γιορτινή βραδιά και δυνατά μηνύματα ενότητας στη Λουτρόπολη Θερμής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο

Αγώνες, δράσεις και γιορτινή ατμόσφαιρα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου
Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παραμένει στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ο Κωνσταντίνος Παπάζογλου

Μετά από απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας
Παραμένει στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ο Κωνσταντίνος Παπάζογλου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ευχές και κοπή πίτας για τους Έφεδρους Αξιωματικούς της Λέσβου

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί στη Λέσχη Αξιωματικών της Μυτιλήνης
Ευχές και κοπή πίτας για τους Έφεδρους Αξιωματικούς της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Κοπή βασιλόπιτας από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης

Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
Κοπή βασιλόπιτας από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης