× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η δομή της Βάστριας δεν θα είναι ευρωπαϊκό έδαφος»

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό και στην οριακή απόφαση που ελήφθη υπέρ της νέας δομής, αναφέρεται η επικεφαλής της Πυξίδας, Εριφύλη Χιωτέλλη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/4/2021

«Η δομή της Βάστριας δεν θα είναι ευρωπαϊκό έδαφος»

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε τη διαδικασία της συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μυτιλήνης την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού, η επικεφαλής της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη, μιλώντας στο ΝΗΣΙ 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εριφύλη Χιωτέλλη μεταξύ άλλων σημείωσε πως τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξής της κλήθηκαν να μελετήσουν δύσκολα κείμενα και νομολογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο θέμα που αφορούσε το Σύμφωνο Μετανάστευσης και τη σύνδεσή του με τη δημιουργία της νέας δομής στην περιοχή Βάστρια.

«Προσπάθεια υποβάθμισης»

Σε πρώτη φάση η επικεφαλής της Πυξίδας ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποβαθμίσει το θέμα, το οποίο όπως σημείωσε έβαλε τελευταίο στην Ημερήσια Διάταξη. «Τελικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι εκτίθεται με αυτή τη διαδικασία, το έβαλε δεύτερο μετά το θέμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας.  Τα τερτίπια της Δημοτικής Αρχής, κούρασαν και καθυστέρησαν σημαντικά τη διαδικασία τόσο την Τετάρτη όσο και την Παρασκευή που συνεχίσθηκε. Ο πρόεδρος στη διάρκεια της ψηφοφορίας έβαλε ισοδύναμη την πρόταση των 11 δημοτικών συμβούλων με το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής, ενώ  κανονικά αυτά θα έπρεπε να μπούνε ξεχωριστά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γκρίζες ζώνες και δομές 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Εριφύλη Χιωτέλλη αναφέρθηκε στην επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, για το ζήτημα των γκρίζων ζωνών, όταν ξεκάθαρα μέσα στους υποφακέλους και στα διευκρινιστικά ψιλά γράμματα του Συμφώνου Μετανάστευσης γίνεται αναφορά σε αυτό το λεπτό και ευαίσθητο για εμάς τους νησιώτες ζήτημα.

«Πολύ συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στα σημεία που δημιουργούνται δομές στα σύνορα και γίνεται ο πρώτος έλεγχος, οι αιτούντες άσυλο δεν δικαιούνται να εισέλθουν στο έδαφος του κράτους μέλους για όσο διαρκεί η εξέταση της αίτησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η περιοχή που θα διαμένουν οι άνθρωποι αυτοί δεν θα θεωρείται ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό δεν γκριζάρει μία περιοχή; «

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ΝΔ στηρίζει την ένταξη των προσφύγων» 

Αναφερόμενη η Εριφύλη Χιωτέλλη στο ζήτημα της ενσωμάτωσης των προσφύγων, κάτι για το οποίο όπως λέει έχει κατηγορηθεί από τη Δημοτική Αρχή σημείωσε μεταξύ άλλων πως η ίδια η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και δήμαρχοι της χώρας μέλη της ΚΕΔΕ που έχουν εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία , μιλούν για ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία, με σεβασμό στην εθνική και πολιτιστική ταυτότητα και διαφορετικότητά τους.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ