× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το Σύμφωνο Μετανάστευσης είναι άρρηκτα δεμένο με τις νέες υπερδομές»

Υπάρχει χρόνος οι δημοτικοί σύμβουλοι να αναθεωρήσουν τη θέση τους, στη νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνει η Εριφύλη Χιωτέλλη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 27/3/2021

«Το Σύμφωνο Μετανάστευσης είναι άρρηκτα δεμένο με τις νέες υπερδομές»
' χρόνος ανάγνωσης

Νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης στην οποία θα συζητηθεί αποκλειστικά το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου μετανάστευσης σε συνάρτηση με το ζήτημα της νέας δομής που σχεδιάζεται στη θέση Βάστρια, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά από αίτημα που κατέθεσαν 11 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», η επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη, το αίτημα κατατέθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι από τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων «Επανεκκίνηση», «Με Πυξίδα τον Πολίτη», «Λαϊκή Συσπείρωση» και τους δύο ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Παναγιώτη Ανδριώτη και Βάσω Χοχλάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ζήτημα της νέας δομής είναι άμεσα και στενά συνδεδεμένο με το Σύμφωνο Μετανάστευσης, εξήγησε η Εριφύλη Χιωτέλλη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Σύμφωνο συνοδεύεται από ένα φάκελο παράλληλων σημειώσεων ο οποίος έχει πολλά σκοτεινά σημεία και ασάφειες σχετικά με το καθεστώς που θα λειτουργούν οι δομές στα νησιά μας, τα οποία θα εμπίπτουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς.

«Θα περίμενε κανείς να έρθει προς συζήτηση και έγκριση ένα Σύμφωνο Μετανάστευσης το οποίο θα προάγει την αλληλεγγύη και την ισοκατανομή των αναγνωρισμένων προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντ’ αυτού βλέπουμε ότι και πάλι, το νέο Σύμφωνο αφήνει στην ευθύνη των χωρών πρώτης υποδοχής και των περιοχών πρώτης υποδοχής, όπως είναι τα νησιά μας,  τη διαχείριση του μεταναστευτικού.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα σε όλες τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ψηφισθεί και προβλέπεται η προστασία των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και η ελεύθερη μετακίνησή τους. Αυτές οι συνθήκες λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να καταπατηθούν. Για το λόγο λοιπόν αυτό, προχωρά στη δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος για τις περιοχής πρώτης εισδοχής, στις οποίες δεν θα ισχύουν όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια αυτό δεν αναφέρεται με σαφήνεια, εννοείται όμως αν σκεφθεί κανείς πως θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλοι κανόνες δηλαδή θα ισχύουν, για τις χώρες της Ευρώπης και άλλοι κανόνες για τις περιοχές πρώτης υποδοχής.   

Παράλληλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουν το δικαίωμα να μην αποδεχθούν τη μετακίνηση προσφύγων στις χώρες τους, επικαλούμενες κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή λόγους ανωτέρας βίας. Οι λόγοι τους οποίους θα μπορούν να επικαλεσθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεκαθαρίζονται στο Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Εάν λοιπόν ισχύουν διαφορετικά πράγματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής από ότι στις περιοχές πρώτης υποδοχής, έχουμε ή δεν έχουμε καθεστώς γκρίζων ζωνών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η επικεφαλής της παράταξης Εριφύλη Χιωτέλλη, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους όπως είπε είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση να συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας νέας δομής στη Λέσβο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, όπου πλέον υπάρχει με σαφήνεια γεωγραφικός προσδιορισμός για τη χωροθέτηση σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Όπως σημείωσε στη νέα συνεδρίαση δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη ψήφο του κοινοτάρχη Νέων Κυδωνιών, ενώ πρόσθεσε ότι ίσως οι 16 δημοτικοί σύμβουλοι που πριν μερικές εβδομάδες είχαν πει ναι στη δομή θα πρέπει να σκεφτούν ξανά τη ψήφο τους. «Οι συνάδελφοί μας, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, να μετρήσουν την κρισιμότητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης και να μην διευκολύνουν την Ευρώπη να μετατρέψει τον τόπο μας, σε φυλακή ταλαιπωρημένων ανθρώπων, διευκολύνοντας παράλληλα ορισμένες χώρες να μην σηκώνουν το βάρος  που τους αναλογεί. Θα μας πετούν σαν να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, μερικά εκατομμύρια για να καταστρέφουμε τον τόπο μας. Νομίζω ότι κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους δεν θέλει κάτι τέτοιο και ότι θα πράξουν αναλόγως με τα συμφέροντα του τόπου μας», επισήμανε η επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής