× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Λέσβος ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά»

Εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωση στη Γ.Γ.Αιγαίου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 14/4/2019

«Λέσβος ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά»

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωση η Λαϊκή Συσπείρωση το Σάββατο 13 Απριλίου το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου με θέμα «Λέσβος ελεύθερη από Ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα Ναρκωτικά».

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο και ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον Νάσο Γαλή παθολόγο, τον Δούκα Πρωτόγηρο ψυχολόγο,τη Νίκη Τσιριγώτη υποψήφια Δήμαρχο Μυτιλήνης, την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Αγλαΐα Κυρίτση καθώς και από το κοινό. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ξεκούρδιστο Μήλο».

Ο παθολόγος Νάσος Γαλής στην τοποθέτηση του επεσήμανε ότι μόνο το 2016-2017 στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν 620 νέες ψυχοδραστικές ουσίες και 25 νέα οπιοειδή καθώς η ενέσιμη χρήση των ναρκωτικών ουσιών έχει πλέον περιοριστεί. Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο κ.Γαλής τόνισε ότι είναι ψευδοδιλλήματα τα διλλήματα περί διαχωρισμών καθώς δεν υπάρχουν μαλακά και σκληρά ναρκωτικά. «Όπου εφαρμόστηκε η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς οδήγησε σε άμβλυνση της αντίληψης της νεολαίας για τη χρήση της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Γαλής. Επίσης τάχθηκε ενάντια στους λεγόμενους ελεγχόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών καθώς συντηρούν και δεν λύνουν το πρόβλημα. «Η θεραπεία της εξάρτησης πρέπει να ενταχθεί στην κοινωνία και όχι η συντήρηση της» κατέληξε ο κ.Γαλής.

Στη συνέχεια παίρνοντας τον λόγο ο ψυχολόγος Δούκας Πρωτόγυρος κατέστησε σαφές ότι το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι πρώτα απ όλα κοινωνικό και πρέπει ν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που στρέφουν τους νέους στα ναρκωτικά.Επίσης επεσήμανε ότι η ναρκοκουλτούρα πριμοδοτείται διαρκώς. Παράλληλα τόνισε ότι τα ναρκωτικά είναι ένας τρόπος καταστολής και άσκησης κοινωνικού ελέγχου και ότι η απεξάρτηση είναι μια πράξη ανατρεπτική. Με την σειρά του και ο κ.Πρωτόγυρος τάχθηκε ενάντια στους ελεγχόμενους χώρους χρήσης καθώς μ αυτό τον τρόπο «η κοινωνία θυσιάζει τα παιδιά της και εξαγνίζει της αμαρτίες της». Τέλος κάλεσε τους γονείς να είναι κοντά στα παιδιά που κάνουν χρήση, να μην ντρέπονται και να μην φοβούνται.Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αγλαΐα Κυρίτση στην παρέμβαση της αρχικά έδωσε στοιχεία για τη διακίνηση, χρήση ναρκωτικών και των υποκατάστατων τους, θανάτων από ναρκωτικά, από το worldometers.info. Στη συνέχεια ανέφερε ότι σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, τα στοιχεία για την Ελλάδα, δείχνουν διαρκώς αυξανόμενη τάση από το 2004, σε ένα ευρύ ηλικιακό πεδίο, μεταξύ 18 και 65 ετών.Επίσης τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης κάνναβης είναι τα 16 έτη. «Εννέα χρόνια, μετά την πρώτη χρήση, ζητούν απεξάρτηση από την κάνναβη. Κι αντί να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη, η σημερινή κυβέρνηση νομιμοποίησε τη χρήση της, στον ιατρικό/φαρμακευτικό τομέα όπως υποστηρίζει» τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Κυρίτση.

Τον κύκλο τον τοποθετήσεων στην εκδήλωση και πριν δοθεί ο λόγος στο κοινό έκλεισε η υποψήφια δήμαρχος Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη η οποία στάθηκε στο τι μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία κέντρου απεξάρτησης στη Λέσβο. «Με τη Λαϊκή Συσπείρωση στη δημοτική αρχή ο δήμος θ αναπτύξει ένα πλατύ πλέγμα προστασίας των νέων παιδιών μέσα από την ενίσχυση των αθλητικών συλλόγων, των θεατρικών ομάδων, των συλλόγων γονέων» τόνισε μεταξύ άλλων η κ.Τσιριγώτη. Παράλληλα επεσήμανε ότι όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία όπου υπάρχουν δημοτικές αρχές της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως π.χ. στην Καισαριανή, στην Πετρούπολή , στην Πάτρα.Κλείνοντας την τοποθέτηση της η κ.Τσιριγώτη κατέστησε σαφές ότι το κυριότερο όπλο είναι η πρόληψη και ότι η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά είναι ζήτημα που πρέπει ν αφορά όλη την κοινωνία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ