× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος «βαδίζει»…

Όλγα Φιάσκα, Δέσποινα Κελεμένη, Στέλιος Βουγιούκας και και άλλοι ανερχόμενοι αθλητές και αθλήτριες μαζί με τους προπονητές τους δημιουργούν… σχολή βάδην στο νησί

Δημοσίευση 14/4/2019

Η Λέσβος «βαδίζει»…

Λένε ότι ο στίβος συναγωνίζεται το ποδόσφαιρο ως ο βασιλιάς των σπορ. Κι αν το παιχνίδι με την μπάλα στο πράσινο γρασίδι κυριαρχεί σε δημοφιλία στη διάρκεια κάθε χρονιάς, ο κλασικός αθλητισμός είναι αναμφίβολα ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε τέσσερα καλοκαίρια. Fair enough!

Ανέκαθεν η Λέσβος έβγαζε μεγάλα ταλέντα στον αθλητισμό, σε εποχές δύσκολες. Το ότι συνεχίζει να παράγει αξιόλογους, ελπιδοφόρους και ιδιαιτέρως ταλαντούχους αθλητές και αθλήτριες, σε μια περίοδο που βάλλεται από παντού και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας οδηγούν σε ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση της βοήθειας που οφείλει να παράσχει η πολιτεία, αποδεικνύει ότι κάτι γίνεται πολύ καλά, εδώ, στο ακροσύνορο της Ευρώπης. Τόσο καλά, που άρχισε μετά από καιρό να μεγαλώνει ο πίνακας των ελληνικών μεταλλίων από αθλητές του νησιού, που τιμούν το εθνόσημο με τον καλύτερο τρόπο σε όποια αθλητική διοργάνωση κι αν λάβουν μέρος.

Τελευταία προσθήκη στον μακρύ κατάλογο των μεταλλιούχων από τη Λέσβο στις διεθνείς διοργανώσεις του στίβου, αποτελεί η Όλγα Φιάσκα από τα Πάμφιλα, που μέσα στο 2018 πρόσθεσε τρεις σημαντικές διακρίσεις στη σύντομη, αλλά ιδιαιτέρως παραγωγική, καριέρα της. Η 19χρονη βαδίστρια της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης ξεκίνησε εντυπωσιακά πέρυσι με το ασημένιο μετάλλιο στα 5.000μ βάδην του Βαλκανικού Πρωταθλήματος κάτω των 18 ετών, που διεξήχθη στη Σερβία. Στη συνέχεια έβαλε τα δυνατά της στο υψηλότερο επίπεδο της ηλικίας της, καταφέρνοντας αρχικά να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών, στο Γκιορ της Ουγγαρίας και λίγους μήνες αργότερα, να φτάσει στην υψηλότερη επιτυχία της, με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων, που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Η Όλγα πρόσθεσε έτσι το όνομά της πλάι σε εκείνα των Κώστα Κεντέρη, Αγγελικής Τσιολακούδη, Δημήτρη Ρέγα, Γρηγορίας Κεραμιδά, αλλά και της αδερφής της, Μιχαέλας Φιάσκα, που έχει βάλει κι εκείνη το δικό της λιθαράκι με ένα χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δρόμου με την Εθνική ομάδα.

«Θυμίζει Κώστα Κεντέρη»

Οι διακρίσεις της Όλγας Φιάσκα είναι από μόνες τους σημαντικές. Όμως αναμφίβολα, το να σε συγκρίνουν με τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ Κώστα Κεντέρη, αποτελεί ξεχωριστή τιμή. Ειδικότερα όταν η εκτίμηση αυτή προέρχεται από τον επί σειρά ετών προπονητή του «ελαφιού», τον Γρηγόρη Κοντό, ο οποίος είναι και προπονητής της Όλγας από το ξεκίνημά της.

«Ή Όλγα είναι μεγάλη αθλήτρια. Από την εποχή του Κεντέρη, έχω να βρω τέτοιο παιδί. Αν συνεχίσει να προπονείται με τον ίδιο ζήλο και έχει την ίδια στήριξη από την οικογένειά της, θα είναι η νέα Ολυμπιονίκης κάποια στιγμή…», ανέφερε στο αθλητικό ντοκιμαντέρ «Βαδίζοντας προς την κορυφή», που δημιούργησε η αθλητική ιστοσελίδα «SportLesvos.gr». Και η δήλωση αυτή μοιάζει με προάγγελος εξελίξεων, μιας και ο Γρηγόρης Κοντός με την εδώ και 30 χρόνια εμπειρία του στην προπονητική, μπορεί να διακρίνει τις δυνατότητες κάποιου από χιλιόμετρα μακριά.

Η αλλαγή στην απόσταση

Για την Όλγα Φιάσκα η φετινή χρονιά είναι μεταβατική. Κι αυτό γιατί από τα 5 χλμ των κορασίδων, συμμετέχει πλέον στη μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία, βαδίζοντας πια 10 χλμ με τις υπόλοιπες αθλήτριες κάτω των 20 ετών. Τα 10 χλμ για την Όλγα όμως δεν είναι μια άγνωστη απόσταση. Πέρυσι, ευρισκόμενη σε δαιμονιώδη φόρμα το καλοκαίρι, δοκίμασε να αγωνιστεί- παρότι μικρότερη ηλικιακά- στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των νεανίδων. Και όχι μόνο κατάφερε να βγάλει με άνεση τα 10 χλμ βάδην, αλλά κατόρθωσε να κερδίσει θριαμβευτικά τις αντιπάλους της, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Το πιο εντυπωσιακό όλων όμως, ήταν το γεγονός πως η επίδοσή της ήταν η 2η καλύτερη παγκοσμίως στα 10χλμ για αθλήτριες κάτω των 18 ετών, φιγουράροντας στις κορυφαίες θέσεις της σχετικής λίστας που δίνει στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ομοσπονδία του στίβου (IAAF) για το 2018.

Η χρονιά της Όλγας ξεκίνησε με ένα ακόμα μετάλλιο μέσα στο 2019, αυτή τη φορά στον κλειστό στίβο. Συγκεκριμένα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 3.000μ βάδην των γυναικών. Παρότι ήθελε κάτι καλύτερο, δείγμα των υψηλών προσδοκιών που έχει από τον εαυτό της βάσει της προπόνησής της, δεν επηρεάστηκε από το γεγονός ότι αυτό δεν ήρθε στο ΣΕΦ. Συνέχισε υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω του βροχερού φετινού χειμώνα στη Λέσβο, να προπονείται συστηματικά με τον Γρηγόρη Κοντό «καταπίνοντας» δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά.

Το δίδυμο των επιτυχιών έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη και δήλωσε συμμετοχή στο διεθνές βαδιστικό μίτινγκ που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Εκεί βρέθηκαν κορυφαίοι βαδιστές από όλο τον κόσμο με συμμετοχές από την Ευρώπη και την Ασία, ανεβάζοντας το αγωνιστικό επίπεδο στα ύψη. Αυτό ακριβώς που αποζητούσε η Όλγα Φιάσκα, λόγω του ανταγωνισμού, ώστε να πετύχει τον πρώτο της μεγάλο στόχο. Να πιάσει το όριο συμμετοχής για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στη Σουηδία.

Η Όλγα το έκανε πράξη και μάλιστα εντυπωσιακά, τερματίζοντας σχεδόν 40 δευτερόλεπτα κάτω από το όριο πρόκρισης και με την επίδοσή της αυτή «τσέκαρε» τα εισιτήρια της για το αθλητικό ραντεβού του Μπόρας, που αποτελεί την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του καλοκαιριού στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Και μια ακόμα ευκαιρία για διάκριση, γιατί όχι και με ένα μετάλλιο, από την Όλγα Φιάσκα που έχει αποδείξει ότι είναι αθλήτρια γεννημένη για τους μεγάλους αγώνες, καταθέτοντας κάθε φορά υπέρμετρο πάθος, πείσμα, αποφασιστικότητα, βασισμένη στην τακτική της που καταστρώνει με τον προπονητή της, αλλά κυρίως στη δική της υψηλή τεχνική.

Το όνειρο του Τόκιο 2020

Αδιαμφισβήτητα, το μεγάλο όνειρο κάθε αθλητή είναι η συμμετοχή στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για την Ολγα, που έζησε την εμπειρία της αντίστοιχης διοργάνωσης των νέων, η συμμετοχή της στην επερχόμενη Ολυμπιάδα του Τόκιο το 2020, είναι ένα όνειρο ζωής. Όμως δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Μπορεί να είναι μόλις 18 ετών, αλλά η Όλγα διακρίνεται για την ωριμότητα της. Προέχει για εκείνη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2020 στο Ναϊρόμπι της Κένυας, λίγες εβδομάδες πριν το Τόκιο 2020. Το σύστημα πρόκρισης της IAAF αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τα καταφέρει. Ακόμη κι αν δε γίνει στο Τόκιο όμως, όλα δείχνουν ότι στο Παρίσι το 2024 θα πρωταγωνιστήσει, διανύοντας τότε το 23ο έτος της ηλικίας της.

Σχολή στο βάδην η Λέσβος

Για ενα νησί όπως η Λέσβος, το να κυριαρχεί στο βάδην είναι εντυπωσιακό. Πέραν της Όλγας Φιάσκα που έχει ήδη ανέβει σε διεθνή βάθρα, υπάρχει πλειάδα αθλητών και αθλητριών στο νησί μας που διακρίνονται στις Πανελλήνιες διοργανώσεις. Μάλιστα ο Στέλιος Βουγιούκας του Αρισβαίου Καλλονής έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε κάποια βαδιστικά μίτινγκ στην Ευρώπη, ανεβαίνοντας διαρκώς αγωνιστικό επίπεδο.

Πρόσφατα επίσης, η Δέσποινα Κελεμένη της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης έγραψε ιστορία με το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών, αφού έγινε η πρώτη αθλήτρια από τη Λέσβο που ολοκληρώνει τα 20χλμ βάδην, απόσταση που θα μπορεί ηλικιακά από τη νέα χρονιά να βαδίζει και η Όλγα Φιάσκα.

Πολλά είναι ακόμα τα μικρά παιδιά που ασχολούνται με το βάδην, χάρη στη συστηματική δουλειά που γίνεται από τους αθλητικούς συλλόγους του νησιού και τους προπονητές τους. Αν όλα αυτά γίνονται στα φθαρμένα ταρτάν των Σταδίων Μυτιλήνης και Καλλονής, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να πετύχουν οι αθλητές και οι αθλήτριες μας εφόσον είχαν τη δυνατότητα να προπονούνται σε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοπρατηθεί από το Δήμο Λέσβου το έργο ανακατασκευής των ταρτάν σε «Ταρλά» και «Κώστας Κεντέρης», καθώς επίσης και ο εκσυγχρονισμός του Σταδίου Πολιχνίτου, όπου θα τοποθετηθεί κι εκεί ελαστικός τάπητα για τον στίβο. Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, τότε αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινά τις εργασίες του ο εργολάβος. Τα παιδιά του κλασικού αθλητισμού στη Λέσβο ανυπομονούν και ευχή όλων μας είναι οι προσδοκίες τους να δικαιωθούν το συντομότερο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ