× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κόβουν το ρεύμα σε κλειστά λόγω lockdown καταστήματα

Eπιστολή επιχειρηματιών της Εστίασης στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2021

Κόβουν το ρεύμα σε κλειστά λόγω lockdown καταστήματα
' χρόνος ανάγνωσης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι όχι μόνο βλέπουν πλέον καθαρά μπροστά τους τον κίνδυνο του λουκέτου ύστερα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες που παραμένουν κλειστοί λόγω lockdown χωρίς να συνυπολογιστεί η περσινή περίοδος, αλλά ανησυχούν πως ακόμα και όταν αρθούν τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αφού θα αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις πάγιες δαπάνες που έχουν συσσωρευτεί.


Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο η Ενωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με την οποία ζητεί την παρέμβασή του προς τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης στις κλειστές με κυβερνητική εντολή επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι καταγγελίες που λαμβάνει το Σωματείο μας καθημερινά από επιχειρηματίες εστίασης, για διακοπή ηλεκτροδότησης των καταστημάτων τους μέσα στην περίοδο της πανδημίας, είναι πολλές» επισημαίνουν στην επιστολή τους.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν και πηγές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, το οποίο έχει γίνει επίσης αποδέκτης επιστολών συλλόγων για το ίδιο ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιχειρηματίες ανησυχούν, καθώς όπως επισημαίνουν «αν και όταν ανοίξουν τα  καταστήματά μας, οι συνθήκες εργασίας μας, τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν,  αλλά και η καταναλωτική δυνατότητα των πελατών μας, θα συνεχίσουν να  επηρεάζουν αρνητικά την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση» δεδομένου ότι η εστίαση είναι από τους κλάδους που πλήττεται ιδιαίτερα μετρώντας μέχρι στιγμής πολλές επαγγελματικές απώλειες, χρέη και έξαρση της ανεργίας.

Τα χρέη έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται και μια απλή αναστολή πληρωμών δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να βοηθήσει πραγματικά τις επιχειρήσεις να αντέξουν άλλη μία οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι της εστίασης θυσιάζονται για την επιβίωσή τους» τονίζει η Ενωση.

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος να εξετάσεις τις εξής προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σταματήσει ο ΔΕΔΔΗΕ και όλες οι εταιρείες παροχής ενέργειας, τις διακοπές ηλεκτροδότησης και τις απενεργοποιήσεις των μετρητών από τα καταστήματα εστίασης μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

Ιδιαίτερους διακανονισμούς οφειλόμενων λογαριασμών μόνο για τα καταστήματα εστίασης, από όλες τις εταιρείες παροχής ενέργειας.

Αφαίρεση των Δημοτικών Τελών από όλους τους λογαριασμούς και από όλες τις εταιρείες παροχής ενέργειας, για το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης με κυβερνητική εντολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, και το μέτρο που εξαγγέλθηκε για το νεο καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών, δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα εάν δεν επανέλθει η ηλεκτροδότηση στα καταστήματα. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μέτρο αφορά την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.


Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται, αρχικά, στα 500 εκατ. ευρώ.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αντιδράσεις για τις ταφές ζώων στη Λέσβο λόγω αφθώδους πυρετού

Ο Σύλλογος «Ο Χρούσος» εκφράζει ανησυχία για υδροφόρο ορίζοντα, έδαφος και δημόσια υγεία
Αντιδράσεις για τις ταφές ζώων στη Λέσβο λόγω αφθώδους πυρετού
ΑΓΡΟΤΕΣ

2ο πανελλήνιο βραβείο Φυσικής για μαθητές 15ου Δημοτικού της Μυτιλήνης

Μελέτησαν τη θερμική νησίδα στο σχολείο τους και κέρδισαν τη διάκριση
2ο πανελλήνιο βραβείο Φυσικής για μαθητές 15ου Δημοτικού της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα επιστολή επιστημόνων που ζητούν τη διάσωση του προβάτου της Λέσβου

Ζητούν άμεσα μέτρα βιοασφάλειας, προστασία πολύτιμου γενετικού υλικού και εξέταση εμβολιασμών
Νέα επιστολή επιστημόνων που ζητούν τη διάσωση του προβάτου της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κανένα νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο σήμερα

Αρνητικά τα αποτελέσματα από 26 εκτροφές που ελέγχθηκαν την Τρίτη 5 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Κανένα νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο σήμερα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού

Συμφωνία Σχοινά – Παναγιώτου για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην επιτήρηση, τη βιοασφάλεια και τη στήριξη των κτηνοτρόφων
Συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα 76 τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Σε σύνολο 116 εκτροφών, από τις 15 Μαρτίου
Στα 76 τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Λέσβο ο Ρίζος Μαρούδας για συναντήσεις με πληγέντες κτηνοτρόφους

Επίσκεψη στην Κάπη και συμμετοχή στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου στην Καλλονή
Στη Λέσβο ο Ρίζος Μαρούδας για συναντήσεις με πληγέντες κτηνοτρόφους
ΓΕΥΣΗ

3ο ELIA Lesvos Confest: Η Λέσβος στο επίκεντρο της διεθνούς ελαιοκομίας

Τη διοργάνωση του Συνεδρίου υλοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος»
3ο ELIA Lesvos Confest:  Η Λέσβος στο επίκεντρο της διεθνούς ελαιοκομίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευρύτατη καταδίκη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αφθώδη

Καθηγητές, κτηνίατροι, γενετιστές, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζητούν εγκατάλειψη των μαζικών θανατώσεων και στροφή στον εμβολιασμό
Ευρύτατη καταδίκη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αφθώδη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Μας φέρνουν σε σημείο να τα παρατήσουμε, αλλά δεν φεύγουμε από τον τόπο μας»

Ο Νίκος Αψόκαρδος, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Μανταμάδου μίλησε για την αγωνία των κτηνοτρόφων, τις σφαγές, την ανάγκη ιχνηλάτησης και τη δύσκολη θέση των μικρών τυροκομείων
«Μας φέρνουν σε σημείο να τα παρατήσουμε, αλλά δεν φεύγουμε από τον τόπο μας»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αόρατη» η περιβαλλοντική διάσταση της κρίσης του αφθώδους πυρετού

Ο Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Νάσος Στασινάκης στο «Ν» για τις καθυστερήσεις, την ανάγκη καταγραφής των ταφών ζώων και της διάθεσης γάλακτος
«Αόρατη» η περιβαλλοντική διάσταση της κρίσης του αφθώδους πυρετού
ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά πάνω από τα 110 δολάρια το Brent      

Πληροφορίες για επίθεση σε πλοίο ανέτρεψαν τις ελπίδες αποκλιμάκωσης και επανέφεραν ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου
Ξανά πάνω από τα 110 δολάρια το Brent