× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι δώδεκα μήνες που άλλαξαν τη ζωή μας»

Στα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης – καφέ και διασκέδασης αναφέρεται ο πρόεδρος της ΑΣΠΙΔΑΣ Νίκος Γιαννάκας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 12/3/2021

«Οι δώδεκα μήνες  που άλλαξαν  τη ζωή μας»
' χρόνος ανάγνωσης

Ένας  χρόνος από το πρώτο λουκέτο των καταστημάτων εστίασης – καφέ και διασκέδασης, συμπληρώνεται την Κυριακή 14 Μαρτίου, με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων του κλάδου να παλεύουν να σταθούν στα πόδια και να  ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας εποχής, τα έξοδα και τα προβλήματα. Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι»  ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασπίδα Νίκος Γιαννάκας αναφέρεται στους τελευταίους 12 μήνες, στο σοκ που υπέστησαν οι επιχειρηματίες το πρώτο διάστημα όταν έκλεισαν τα καταστήματά τους, στις εναλλακτικές λύσεις που βρήκαν για την επιβίωσή τους, μέσω της διανομής κατ’οίκον καθώς και στους φόβους και προβληματισμούς που υπάρχουν για την επόμενη μέρα.

Γίναμε πιο σοφοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Προσπαθούμε πάντα να βλέπουμε την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων και μετά από ένα χρόνο lock down, έχουμε μάθει πολλά καινούργια πράγματα, έχουμε αλλάξει τρόπο ζωής σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και θεωρώ ότι οι εμπειρίες αυτές νομίζω ότι θα μας βοηθήσουν ώστε να κάνουμε κάτι καλύτερο μετά τον κορονοϊό».

Αναφερόμενος ο Νίκος Γιαννάκας στα σενάριο για το άνοιγμα της εστίασης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι γίνονται διάφορες συζητήσεις το τελευταίο διάστημα οι οποίες μιλούν για άνοιγμα λίγες μέρες πριν το Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πότε θα ανοίξουμε;»

«Τα αρχικά σενάρια έκαναν λόγο για άνοιγμα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Τώρα συζητούν το ενδεχόμενο τα καταστήματα να ανοίξουν νωρίτερα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, έως το τέλος Απριλίου. Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή έχει κουράσει τον κόσμο και κυρίως τους επιχειρηματίες του κλάδου μας, οι οποίοι δικαίως αγωνιούν και προβληματίζονται. Εμείς ως Σύλλογος αλλά και ως Ομοσπονδία πανελλαδικά βάζουμε στο τραπέζι διάφορα ζητήματα σχετικά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης.

Το πρώτο ζήτημα σχετίζεται με το να δοθεί  δυνατότητα και επιλογή  σε κάποια καταστήματα να παραμείνουν σε αναστολή, εάν οι επιχειρηματίες κρίνουν ότι δεν μπορούν  να ανοίξουν, είτε επειδή τα υγειονομικά μέτρα είναι απαγορευτικά για τη λειτουργία τους, αν είναι μικρά καταστήματα, είτε επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο ζήτημα είναι η έγκαιρη ενημέρωση του κλάδου, τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα για την επαναλειτουργία του, ώστε να προλάβουμε να φτιάξουμε τα καταστήματά μας και να έρθουμε σε επαφή με το προσωπικό μας.

Που είναι το προσωπικό;

Μετά από τόσους μήνες απραξίας, αν σκεφθεί κανείς ότι καταστήματα είναι κλειστά από το Νοέμβριο, είναι λογικό πολλοί από τους εργαζομένους μας, που είναι νέα παιδιά, φοιτητές, σπουδαστές κ.λπ. να έχουν φύγει από το νησί, να έχουν τελειώσει τις σπουδές τους, ή να απασχολούνται κάπου αλλού. Ο επιχειρηματίας λοιπόν χρειάζεται χρόνο ώστε να μπορέσει να έρθει σε επαφή με το προσωπικό του, να δει ποιοι είναι διαθέσιμοι και να προλάβει νέους εργαζόμενους αν χρειαστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομική δυσπραγία

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νίκος Γιαννάκας, στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες των  καταστημάτων εστίασης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πολλοί συνάδελφοί του που έχουν κλείσει τελείως τα μαγαζιά τους και δεν κάνουν ούτε κατ’ οίκον διανομές, έχουν περιέλθει σε δυσμενή θέση.

«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, να καλύψεις τα έξοδά σου από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, την οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα λάβεις, αλλά ακόμη και αν τη λάβεις δεν επαρκεί για να πληρώσεις εισφορές, λογαριασμούς και ό,τι άλλο. Από εκεί και πέρα όσοι συνάδελφοι επέλεξαν να κάνουν παραδόσεις κατ οίκον είδαν πτώση του τζίρου τους και αυτό είναι απολύτως φυσικό γιατί η πίτα της συγκεκριμένης δραστηριότητας μοιράστηκε σε περισσότερους παίκτες. Επιπλέον τα έξοδα του delivery είναι πολύ περισσότερα από ότι αυτά της λειτουργίας του φυσικού καταστήματος. Διότι απαιτείται το ίδιο προσωπικό για τις παρασκευές των προϊόντων ενώ απαιτείται και προσωπικό επιπλέον για τις διανομές καθώς και έξοδα για μηχανάκια, καύσιμα, φθορές κ.λπ.», σημείωσε ο Νίκος Γιαννάκας .

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου