× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έφυγε η Φιφή Πρωτογερέλλη

Συνιδρύτρια της ΕΠΟΝ, αγωνίστρια της Αριστεράς, υπέρμαχος των κινημάτων της γειτονιάς, σύζυγος του αξέχαστου Φρίξου Πρωτογερέλλη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/3/2021

Έφυγε η Φιφή Πρωτογερέλλη

Στα 96 της χρόνια και μετά από μια βραχεία νοσηλεία στο νοσοκομείο έφυγε σήμερα τα χαράματα από τη ζωή, η Φιφή (Σοφία) Ζηνοπούλου, σύζυγος του Φρίξου Πρωτογερέλλη (έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2020), ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και «πάντα ΕΠΟΝίτισα» όπως χαρακτηριστικά έλεγε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οδοντίατρος στο επάγγελμα η Φιφή παντρεύτηκε με το Φρίξο αμέσως μετά την απελευθέρωσης τους από τις φυλακές όπου είχαν κλειστεί από το μετεμφυλιακό καθεστώς. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές της «Ελεύθερης Νέας» και της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ, της ΕΔΑ, του ΚΚΕ Εσωτερικού μετά το 1968, της Ελληνικής Αριστεράς, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ η Φιφή Πρωτογερέλλη πρωτοστάτησε στους αγώνες του επιστημονικού της σωματείου, των γυναικών και του κινήματος της γειτονιάς της, της Ριζούπολης στην Αθήνα στην οποία πρωτοστάτησε μέσα από τις γραμμές του συλλόγου «πολίτες της Ριζούπολης». Με μια απαράμιλλη αξιοπρέπεια ο Φρίξος και η Φιφή άντεξαν το 1988 την ανείπωτη συμφορά του θανάτου σε τροχαίο ατύχημα των δυο τους παιδιών της Καίτης και του Μίλτου.

Αύριο η σορός της Φιφής θα αποτεφρωθεί.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πάντα ΕΠΟΝίτισσα Φιφή

«Όλη η ζωή μας η ΕΠΟΝ ήταν. Η ευτυχία μας η μεγάλη που μπορούσαμε να προσφέρουμε. Πρώτα απ' όλα η ΕΠΟΝ. Εικόνισμα την είχαμε» είχε πει ο Φρίξος Πρωτογερέλλης και η Φιφή μιλώντας στην «ΑΥΓΗ» πριν δυο χρόνια. Οργανώθηκε στο Ηράκλειο Αττικής, στην 8η αχτίδα της ΕΠΟΝ. «Όταν έφυγα από την Αθήνα και πήγα στο Ηράκλειο να ζήσω, μπήκα στα γραφεία του κόμματος και ζήτησα να συνδεθώ γιατί μέχρι τότε ήμουν στο Παγκράτι, απ’ όπου το είχα σκάσει.

Στα γραφεία ήταν τα γνωστά στελέχη Σταματιάδης και Δομνάκης. Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο (Οδοντιατρική), όμως, είπα ότι θέλω να πάω στην ΕΠΟΝ. Δεν ήθελα το κόμμα, ήθελα την ΕΠΟΝ. Τους φάνηκε παράξενο γιατί ζητούσα να πάω στην ΕΠΟΝ και μου έλεγαν «θα πας στην ΕΠΟΝ;». Βεβαίως, απαντούσα. «Ο χώρος μου είναι εκεί. Μπήκα πανεπιστήμιο; Είμαι φοιτήτρια. Ο χώρος μου είναι στην ΕΠΟΝ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πήγα και παρουσιάστηκα στην ΕΠΟΝ που ήταν η Φώφη Λαζάρου και της λέω «θέλω να έρθω». Εκεί συνδέθηκα με τον Σταύρο Γιαννακόπουλο (το ψευδώνυμο του Πέτρου Ανταίου) και βγάζαμε τη «Νέα Γενιά». «Επειδή ήξερα Γαλλικά, μ' έβαλε στο μεταφραστικό τμήμα και βοηθούσα".

Καμιά δουλειά για την ΕΠΟΝ δεν έμοιαζε με αγγαρεία, είχε πει η Φιφή Πρωτογερέλλη. «Πήγαινα και κουβάλαγα νερό να σφουγγαρίσουμε τον χώρο για να κάνουμε πάρτι. Δίναμε την ψυχή μας. Δυο τενεκέδες νερό έφερνα από κάτω από το Σύνταγμα για να το ανεβάσω στα σκαλιά επάνω στην Ακαδημίας (γραφεία ΕΠΟΝ). Κι ενώ είχα συγγενείς δίπλα, δεν πήγαινα επειδή ήταν δεξιοί. Θέλω να σου πω ότι δεν ντρεπόσουν ούτε τους ντενεκέδες που κουβάλαγες ούτε το σφουγγάρισμα που έκανες».

Η Φιφή Πρωτογερέλλη ήταν πριν την ΕΠΟΝ στην οργάνωση «Λεύτερη Νέα». Ήταν μία από τις 10 οργανώσεις που συγκρότησαν την ΕΠΟΝ. Η πρώτη συνεδρίαση για την αυτοδιάλυση της οργάνωσης και την ένταξή της στην ΕΠΟΝ έγινε στο σπίτι της Φιφής Πρωτογερέλλη, το οποίο ήταν τότε στην Αρκτινού 2 στο Παγκράτι. Ας σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο του 2019 η Φιφή και ο Φρίξος Πρωτογερέλλης, παρουσίασαν τα δυο βιβλία τους «Πόρτες» και «Ελλη» αντίστοιχα (εκδόσεις «24 γράμματα», Αθήνα 2019).

Η Φιφή Πρωτογερέλλη με το βιβλίο της «Πόρτες» επόπτευσε τη μεγάλη εικόνα της ιστορίας, ενώ επικεντρώθηκε σταδιακά στην ιστορία των ανθρώπων, την ιστορία της καθημερινότητας και μας χαρίζει απλόχερα έναν ποταμό πληροφοριών, υφαίνοντας μια παράλληλη αφήγηση των πέτρινων χρόνων του πολύπαθου 20ού αιώνα με απόδοση ιδιαίτερης έμφασης στην ιδεολογική παρακαταθήκη της ΕΠΟΝ για τη σύγχρονη Ελλάδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συνάντηση Βέρρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 11 Μαΐου στο Αϊβαλί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έναρξη εγγραφών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στις 31 Μαΐου λήγει η περίοδος έγγραφων αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ