× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κ.Κούνεβα: «Η ανθρωπιά αξίζει»

Παρέμβαση στην εκδήλωση για την αλληλεγγύη

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 12/4/2019

Κ.Κούνεβα: «Η ανθρωπιά αξίζει»

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου το απόγευμα η εκδήλωση που διοργάνωσε το εργαστήριο κοινωνικής και πολιτισμικής ψηφιακής τεκμηρίωσης του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με τη σύμπραξη της Κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα».Το θέμα της εκδήλωσης ήταν "Η αξία της Αλληλεγγύης και της Συλλογικής Δράσης : Το παράδειγμα της Λέσβου" και προσκεκλημένη ήταν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Παίρνοντας τον λόγο η κ.Κούνεβα ευχαρίστησε τους κατοίκους της Λέσβου για την αμέριστη αλληλεγγύη και προσφορά στους στους πρόσφυγες όλο αυτό τον καιρό και επεσήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει η Ε.Ε.πως πρόκειται για ζωές και όχι πολιτική».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της ανέφερε ότι όσοι ευρωβουλευτές από τις χώρες της Ευρώπης ήρθαν στην Ελλάδα επηρεάστηκαν από την επαφή που είχαν με τους πρόσφυγες ενώ στην αρχή της επίσκεψης τους είχαν άλλες θέσεις. Η κ.Κούνεβα προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές τύπωσε ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από την προσφυγική κρίση στη Ελλάδα και το δώρισε σε όλους τους. «Η πλειοψηφία από τους ευρωβουλευτές σιώπησε καθώς το βλέμμα των ευρωπαίων αξιωματούχων έχει εξοικιωθεί με τους πνιγμένους πρόσφυγες».

Στη συνέχεια η κ.Κούνεβα στηλίτευσε την υποκρισία των ευρωπαϊκών ηγεσιών που μπορεί να κουνάνε το δάκτυλο για την Μόρια «όμως ξεχνάνε ότι η κάθε Μόρια είναι η ντροπή που διαμόρφωσε η ίδια η Ευρώπη. Δείχνουν το δέντρο που είναι οι συνθήκες στα hot spot αλλά ξεχνάνε το δάσος που είναι τα κλειστά σύνορα».

Παράλληλα η Κωνσταντίνα Κούνεβα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη οι ρατσιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις στην Ε.Ε. θα βρουν κι άλλο πρόσφορα έδαφος. «Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στη μισαλλοδοξία, στον εθνικισμό και στην καχυποψία ανάμεσα στους λαούς».

Τέλος η κ.Κούνεβα ανέφερε ότι «το γεγονός ότι είμαι εδώ είναι αποτέλεσμα της αλληλεγγύης και αυτήν προσπάθησα να επιστρέψω. Προσπάθησα ν ακουστούν οι αόρατοι της κοινωνίας».

Αμέσως μετά πήρε το λόγο η πρόεδρος της Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο Ήβα Βουγιούκα-Φράγκου κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της δράσης της Κίνησης από την ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Απολογισμό της πολυσχιδούς δράσης της Ηλιακτίδας έκανε και η πρόεδρος της Βασιλική Ανδεαδέλλη δίνοντας στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία από τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση στον ντόπιο πληθυσμό που έχει ανάγκη αλλά και στους πρόσφυγες. Μεταξύ άλλων η κ. Ανδρεαδέλλη τόνισε ότι στα προγράμματα που υλοποιεί η Ηλιακτίδα εργάζονται 300 εργαζόμενοι και ενοικιάζονται 100 και πλέον οικίες που χρησιμοποιούνται ως ξενώνες.


Μετά το πέρας των ομιλιών ο Ιζραέλ πρόσφυγας από το Κονγκό εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους καθώς έπαιξε με την κιθάρα του και τραγούδησε σε άπταιστα ελληνικά το τραγούδι των Πυξ Λαξ "Πούλα με".

Η εκδήλωση έκλεισε με ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής από την χορωδία βυζαντινής μουσικής «Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης υπό την διεύθυνση π. Ευστρατίου Γιουσμά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ