× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπροστά στη σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια

Την Τετάρτη ψηφιακό σεμινάριο με θέμα τα μυστικά και τους κινδύνους στην ελαιοκαλλιέργεια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/2/2021

Μπροστά στη σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια

Ψηφιακό σεμινάριο με τίτλο «Μυστικά και κίνδυνοι στην ελαιοκαλλιέργεια» διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου από τις 6,30 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, ο σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος». Το σεμινάριο διοργανώνεται  στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί ο σύλλογος, με στόχο την ανάδειξη της Λέσβου με αφετηρία την πολιτιστική και ιστορική διάσταση της ελιάς.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, γεωπόνους, φοιτητές και ερευνητές τμημάτων γεωπονίας, ελαιοκομίας και αγροτικής ανάπτυξης, στελέχη αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών και άλλους ενδιαφερόμενους του κλάδου της ελιάς.

Θα μιλήσουν οι γεωπόνοι Κική Βαρίκου και Βασίλης Μουσελίμης και θα προλογίσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Τιρπιντήρη. Η κ. Βαρίκου θα μιλήσει με θέμα: «Δακοπροστασία και εντομοκτονία», ενώ η παρουσίαση του κ. Μουσελίμη θα έχει τίτλο «Καλλιεργητικές εργασίες της εποχής: Το κλάδεμα και η σχέση με τη θρέψη». Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλουν ερωτήσεις για ευρύτερα θέματα ελαιοκαλλιέργειας.

 

Έρχεται και συνέδριο

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 1ο Διεθνούς Συνεδρίου – Φεστιβάλ για την Ελιά με τίτλο ELIA Lesvos confest που θα διοργανώσει ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» το διάστημα από 23 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν, χωρίς απαραίτητη προηγούμενη δήλωση συμμετοχής, από τον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/83506178779ή από την εφαρμογή zoom με MeetingID: 835 0617 8779.

Επίσης, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέσω της σελίδας Facebook Elia Lesvos Confest στην σχετική ανάρτηση της εκδήλωσης https://fb.me/e/27v4Krom9

Στους ενδιαφερόμενους θα αποσταλούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου.

 

«Γιατί κάποιος να παρακολουθήσει το διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα το δάκο και το κλάδεμα της ελιάς;» ρωτήσαμε την Πρόεδρο του Συλλόγου Φωτεινή Τιρπιντήρη. «Για να κερδίσει, απάντησε, περισσότερο καρπό και ελαιόλαδο, καλύτερη ποιότητα προϊόντων και μείωση του χρόνου και του κόστους εργασίας στον ελαιώνα».

«Και γιατί αυτές οι δύο θεματικές ενότητες και όχι κάποια άλλη όπως η φυτοπροστασία;».

«Το σεμινάριο, είπε η κ. Τιρπιντήρη, θα επικεντρωθεί (και δεν θα αναλωθεί στις ενότητες αυτές γιατί ο δάκος είναι ο σημαντικότερος λόγος οικονομικής ζημιάς στον ελαιώνα. Το κλάδεμα δε είναι και επίκαιρη, λόγω εποχής, και η πιο σημαντική καλλιεργητική τεχνική καθώς επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες».

«Πώς γίνεται το σεμινάριο να απευθύνεται σε κοινό με διαφορετική εμπειρία στην ελαιοκαλλιέργεια;» ήταν το επόμενο ερώτημα προς την κ. Τιρπιντήρη.

«Το υλικό των εισηγητών είναι βασισμένο στα τελευταία ερευνητικά δεδομένα και εμπειρίες των ενοτήτων τους που θα βοηθήσουν τόσο έναν αρχάριο να ξεκινήσει με γερές βάσεις, όσο και έναν ειδικό να επικαιροποιήσει το δίκτυο αναζητήσεών του».

Όσον αφορά το αν μπορεί ένα σεμινάριο για την ελιά που διοργανώνεται στη Λέσβο να αφορά και άλλες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» σημείωσε πως «η Λέσβος αποτελεί ένα ιδανικό σύνολο διαφορετικών μικροκλιμάτων που προσιδιάζουν σε όλες σχεδόν τις διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας και σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες της Ελλάδας. Επομένως το υλικό του σεμιναρίου ταιριάζει αντίστοιχα σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις ποικιλίες». Τέλος όσον αφορά το πόσο ρεαλιστικό είναι ένα εξ αποστάσεως σεμινάριο με τέτοιο περιεχόμενο η κ. Τιρπιντήρη είπε πως «σε όλα τα σεμινάρια πάνω στην ελαιοκομία απαραίτητες προϋποθέσεις είναι οι θεωρητικές γνώσεις. Όσο περισσότερες  γνώσεις και εμπειρίες μοιράζονται, τόσο καλύτερα για την πράξη».

 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Η Κική Βαρίκου είναι Δρ. γεωπόνος. Απόφοιτη της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Βιολογική Αντιμετώπιση Εχθρών στο ImperialCollege, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι υπεύθυνη του Εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου στα Χανιά από το 2015. Την περίοδο 1999-2015 ήταν γεωπόνος στο ίδιο εργαστήριο και υλοποιούσε διάφορα ερευνητικά προγράμματα φυτοπροστασίας ελιάς, εσπεριδοειδών και κηπευτικών. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων για τους Νέους Αγρότες καθώς και σε πολλές ημερίδες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα αγροτών, γεωπόνων και άλλων ωφελούμενων.

Η διάλεξή της  θα αναφέρεται στην αντιμετώπιση του κυριότερου εντομολογικού εχθρού της ελιάς, του δάκου της ελιάς. Ωστόσο για να κατανοηθούν όλες οι υπάρχουσες μεθοδολογίες αντιμετώπισής του, θα πρέπει να δοθούν οι πληροφορίες της βιολογίας και της οικολογίας του εντόμου. Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε ελαιοπαραγωγός να επιλέξει τις μεθόδους εκείνες που μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στον ελαιώνα αλλά και να τις αναπροσαρμόζει λαμβάνοντας υπόψιν του π.χ. την αλλαγή του κλίματος

 

Ο Βασίλης Μουσελίμης είναι γεωπόνος. Την περίοδο 2014-2019 ήταν επιθεωρητής παραγωγής και μεταποίησης στον οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ για την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιόνια Νησιά.

Είναι υπεύθυνος διαχείρισης κτημάτων και υπεύθυνος παραγωγής σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις βιολογικής καλλιέργειας μεγάλης δυναμικότητας σε Μεσσηνία, Λήμνο, Λέσβο, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία κ.α.

Είναι βασικός συνεργάτης και εισηγητής σεμιναρίων για το ποιοτικό ελαιόλαδο που διεξάγονται στην Αθήνα και προσκεκλημένος εισηγητής για τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια ανά την Ελλάδα (Όλυνθος Χαλκιδικής, Ηράκλειο κ.α).

Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Θεσπρωτίας, μέλος του δικτύου για την προστασία της βιοποικιλότητας και της γεωργίας «Αιγίλοπας», ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού «Οικοζωή».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεγάλη διάκριση για το Eressian Hotel & Hammam Spa στην Ερεσό

Kέρδισε τον τίτλο “Small Hotel Spa of the Year” στα Greek Hotel of the Year Awards
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρεις προτάσεις της Περιφέρειας στο Leader αλιείας

Οι προτάσεις αφορούν σε Δημοσιές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Σύλλογος Επαγγελματιέων Αλιέων για το «Φράγμα Τσικνιά»

«Ο κύριος όγκος να εκβάλει στη θάλασσα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κτηνοτροφία και Νησιωτικότητα

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου για τον κτηνοτροφικό τομέα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος στην τουριστική αγορά της Γαλλίας

Άλλη μια δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών εξανεμίζει το κέρδος των κτηνοτρόφων»

Στα 1,70 ευρώ το κιλό ο άσσος στο ελαιόλαδο, 0,91 λεπτά το πρόβειο γάλα και 5 έως 5,50 ευρώ το κιλό το κρέας είναι οι τιμές των προϊόντων μας δηλώνει ο Στρατής Κόμβος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Ο Οδικός άξονας Αγία Παρασκευή – Στύψη καταστρέφει ζωές και περιουσίες»

Ανήσυχος για το μέλλον δεκάδων παραγωγών της περιοχής εμφανίζεται ο κτηνοτρόφος Χρήστος Σαμαράς, ο οποίος καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση για τη χάραξη του δρόμου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αρχές Μαΐου ανοίγει η εστίαση με τραπεζάκια έξω

Υποχρεωτικά self test σε όλους τους εργαζόμενους, αυστηρά μέτρα και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κριτήρια και προϋποθέσεις για το ΓΕΦΥΡΑ 2

Τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα διοργάνωσαν τη Δευτέρα από τα Επιμελητήρια του Βορείου Αιγαίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται προσωπικό για το snack‑bar IΣΤΟΡΙΚΟ

Διαφόρων ειδικοτήτων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Αγορές από όλη την Ελλάδα στο Kallonimall.gr

Επιτυχημένο μέχρι στιγμής το εγχείρημα του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δηλώνει ο πρόεδρος του Βαγγέλης Χαλκοδαίμων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ