× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Στα νησιά απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στο ζήτημα των βοσκοτόπων»

Συνέντευξη του προέδρου του Τμήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Παναγιώτη Κατσαβέλλη, για την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/2/2021

«Στα νησιά απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στο ζήτημα των βοσκοτόπων»

Στους προβληματισμούς και στην ανησυχία που προκαλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών, στην τοπική κοινωνία της Λέσβου και στους φορείς του νησιού μας, αναφέρεται ο πρόεδρος του Τμήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), Παναγιώτης Κατσαβέλλης, σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης, χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την αντίδραση και τους φόβους που εκφράζουν οι πολίτες, αφού όπως αναφέρει οι δασικοί χάρτες είναι κάτι πρωτόγνωρο το οποίο δεν έχουμε ακόμη εμπειρία για το πως θα το διαχειριστούμε.

Οι δασικοί χάρτες καθορίζουν μορφή και όχι ιδιοκτησία

«Σε κάθε περίπτωση σημειώνει, οι δασικοί χάρτες δεν σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά κυρίως με το είδος της έκτασης. Σε δεύτερο επίπεδο έρχεται και το ιδιοκτησιακό, εξίσου σημαντικό, ωστόσο σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα των δασικών εκτάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαιτούνται ισχυροί τίτλοι ιδιοκτησίας

Το θετικό ίσως στην όλη υπόθεση είναι ότι στην περιοχή μας, καθώς και σε άλλες περιοχές, στις λεγόμενες νέες χώρες, δεν ισχύει το τεκμήριο της ιδιοκτησίας του δημοσίου όπως στην Ηπειρωτική Ελλάδα.  Στην Ηπειρωτική Ελλάδα για παράδειγμα όλα τα δάση ανήκουν στο δημόσιο.

Στα νησιά μας, αυτό δεν είναι αυταπόδεικτο θα πρέπει το Ελληνικό δημόσιο να έχει τίτλους ιδιοκτησίας όπως και οι ιδιώτες. Από εκεί πέρα στο πλαίσιο της Δασικής Νομοθεσίας θα πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να έχει ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα τις ανταλλάξιμες γαίες και τον εποικισμό. Το επόμενο διάστημα πιστεύω ότι θα έχουμε πολλές προσφυγές στα δικαστήρια από πολίτες κυρίως που θα θέλουν να αποδείξουν την εγκυρότητα των τίτλων ιδιοκτησίας τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόταση για μείωση του αντιτίμου από ΓΕΩΤΕΕ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης αναφέρθηκε στο θέμα των αντιρρήσεων – ενστάσεων που μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες και στις προτάσεις που καταθέτει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για μείωση του αντιτίμου ώστε να μπορέσουν περισσότεροι ιδιοκτήτες  να προβούν σε ενστάσεις.

«Το αντίτιμο ήταν πολύ μεγαλύτερο το προηγούμενο διάστημα, τώρα έχει μειωθεί αρκετά και πάλι όμως πιέζουμε ως επιστημονικό όργανο, να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πολύπλοκη κατάσταση με τα βοσκοτόπια

Σε ότι αφορά τώρα στο ζήτημα των επιδοτήσεων, η κατάσταση είναι αρκετά πολύπλοκη. Κατά την άποψή μου οι καθαρά δασικές περιοχές είναι πολύ δύσκολο να δηλωθούν ως βοσκότοποι. Κάποιες ελπίδες όμως έχουμε για τις εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως χορτολιβαδικές. Εκεί πιθανόν με κάποιες τροποποιήσεις να αλλάξει το καθεστώς και δηλωθούν οι εκτάσεις αυτές και ως βοσκότοποι.

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Περιμένουμε τις εξελίξεις γιατί δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Με πολιτική απόφαση μπορούν να υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις. Τα νησιά λόγω των περιορισμένων εδαφών τους, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο, κυρίως για να μην χαθούν τα δικαιώματα της Ενιαίας Ενίσχυσης, αγροτών και κτηνοτρόφων».

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης οι πολίτες – ιδιοκτήτες γης στις αντιρρήσεις τους καλούνται επί της ουσίας να αποδείξουν ότι οι εκτάσεις τους έχουν χρησιμοποιηθεί για γεωργική χρήση. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα εφόσον υπάρχουν δείγματα ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές», σημείωσε ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τίμησαν στη Μυτιλήνη την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ