× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι δασικοί χάρτες βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη της Λέσβου»

Την άμεση αναθεώρηση των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν για τα νησιά μας, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, καθώς θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/2/2021

«Οι δασικοί χάρτες βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη της Λέσβου»
' χρόνος ανάγνωσης

Σήμα κινδύνου για τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας και κυρίως για την οικονομία του νησιού μας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα, εκπέμπει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και o αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Πανάγος Κουφέλος, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Λέσβου.

Όλη η Λέσβος, ένα απέραντο δάσος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Πανάγος Κουφέλος, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή αν δει κανείς τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν για το νησί μας, θα διαπιστώσει ότι ολόκληρη η Λέσβος είναι ένα απέραντο δάσος, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τις χρήσεις γης, τα ελαιοκτήματα και τις βοσκήσιμες εκτάσεις.  

«Εδώ και μέρες δεχόμαστε ως Περιφέρεια πολλά παράπονα από τους προέδρους των χωριών μας, οι οποίοι επισημαίνουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν κυρίως στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.  Εάν τελικά οι χάρτες αυτοί που έχουν αναρτηθεί εφαρμοσθούν στην πράξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τότε θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Θα υπάρξουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και δεν είναι υπερβολικές αυτές οι προβλέψεις, οι οποίοι στο μέλλον θα ξεκληριστούν και θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τα κοπάδια και τις καλλιέργειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα χαθούν χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεων

Για να  αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να γνωρίζει πως αν το ελαιόκτημα ή ο βοσκότοπος που έχει δηλώσει κάποιος παραγωγός, χαρακτηρισθεί δασική έκταση, χάνονται όλες οι επιδοτήσεις καθώς και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Παράλληλα τινάζεται στον αέρα όλη η προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή η Περφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη σύνταξη μελέτης βοσκοτόπων. Με απλά λόγια δεν μπορούμε να  χαρακτηρίσουμε βοσκοτοπια   τις περιοχές που ήδη γνωρίζουμε, αν έχουν χαρακτηρισθεί νωρίτερα δασικές εκτάσεις.

Επιτόπια αυτοψία και όχι αεροφωτογραφίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήδη έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα συναρμόδια Υπουργεία, χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει κάποια απάντηση μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο Περιφερειάρχης είναι αποφασισμένος να σταματήσει με κάθε τρόπο την εφαρμογή των συγκεκριμένων δασικών χαρτών έτσι όπως έχουν αναρτηθεί σήμερα και να απαιτήσει νέα επεξεργασία με επιτόπιους ελέγχους σε όλες τις αμφισβητούμενες περιοχές του νησιού μας, από κλιμάκια μηχανικών και όχι απλές καταγραφές με αεροφωτογραφίες.

Αυτή τη στιγμή τεράστιες εκτάσεις αμπελώνων στο Πλωμάρι, ελαιώνων στη Γέρα και βοσκοτόπων στη Δυτική Λέσβου έχουν χαρακτηρισθεί δασικές εκτάσεις.

Σεβόμαστε όλοι το δάσος και τον δασικό πλούτο, ωστόσο η πολιτεία θα πρέπει να βάλει τα αρμόδια όργανα να αποτυπώσουν τις πραγματικές δασικές εκτάσεις του νησιού μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προχωρούν Leader και Σχέδια Βελτίωσης

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη όπως τα Σχέδια Βελτίωσης και το Leader σημειώνοντας ότι κύριο μέλημα της Περιφέρειας είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις αυτές το συντομότερο δυνατόν και να εξασφαλισθούν επιπλέον πόροι ώστε να ενταχθούν και να υλοποιηθούν περισσότερες επενδυτικές προτάσεις.

Η διαχείριση της κακοκαιρίας

Αναφορικά με την διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, ο Παν. Κουφέλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο κύριος όγκος των προβλημάτων δημιουργήθηκε την Κυριακή το απόγευμα μεταξύ 6 και 9 το απόγευμα όταν το νησί μας έπληξε μία έντονη χιονοθύελλα. «Ευτυχώς σημείωσε, τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, από τα μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας, τα οποία άνοιξαν τους δρόμους. Παραμένουμε ωστόσο σε επιφυλακή λόγω των ισχυρών βοριάδων που πνέουν στην περιοχή μας και οι οποίοι ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα τις επόμενες ώρες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, χωρίς να έχει προγραμματισθεί, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ