× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Είμαι στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής»

Κραυγή αγωνίας από τον Μάρτιν Μάρκου, ιδιοκτήτη καταστήματος εστίασης στο Μόλυβο, ο οποίος δεν έχει πάρει στα χέρια του ακόμη, ούτε ένα ευρώ κρατική ενίσχυση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 12/2/2021

«Είμαι στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής»

Την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνει εδώ και ένα χρόνο που ξεκίνησε την επιχείρησή του στο Μόλυβο, περιγράφει στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο συμπολίτης μας από το Μόλυβο και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης,  Μάρτιν Μάρκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μάρτιν Μάρκου ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα στη Μήθυμνα κάνοντας έναρξη επαγγέλματος πριν από ένα χρόνο περίπου, τον Ιανουάριο του 2020. Εκείνη τη χρονική στιγμή όπως αναφέρει ο κορονοϊός ήταν ένας μακρινός εφιάλτης που ζούσε ακόμη στην Κίνα και κανείς, ούτε και ο ίδιος φυσικά γνώριζε τι θα ακολουθούσε στη συνέχεια.

«Το κατάστημα μου  άνοιξε για πρώτη φορά στις 25 Μαΐου όταν τελείωσε το πρώτο lock down και άνοιξαν τα καταστήματα εστίασης. Ακολούθησε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με ελάχιστη δουλειά και πολύ μικρό τζίρο. Στα μέσα του καλοκαιριού και κυρίως τον Αύγουστο αυξήθηκε κάπως η κίνηση, κυρίως με Έλληνες τουρίστες και εκδρομείς. Τότε προσέλαβα 2-3 άτομα προσωπικό για να μπορέσω να ανταπεξέλθω γιατί ο χώρος του μαγαζιού ήταν μεγάλος και δεν μπορούσα να τα βγάλω πέρα μόνος με τη σύζυγό μου.

Ήρθε το δεύτερο lock down το Νοέμβριο και από τότε ξεκίνησε το μεγάλο μαρτύριο. Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι οι επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 δεν δικαιούνταν επιστρεπτέα προκαταβολή διότι δεν υπήρχαν συγκριτικά στοιχεία με το 2019 για να φανεί η μείωση του τζίρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου. Καθημερινά τηλέφωνα στα διάφορα Υπουργεία, όπου εξηγούσα το πρόβλημά μου και με έστελνε ο ένας στον άλλον. Όλοι κατανοούσαν το αδιέξοδο όμως κανείς δεν μπορούσε να δώσει λύση.

Τελικά μετά από πολλά βάσανα και κόπο και αφού έκανα δύο φορές αίτηση εγκρίθηκαν πριν λίγες μέρες 1.000 ευρώ από την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Τι να προτοπληρώσεις όμως με 1.000 ευρώ; Το ρεύμα του μαγαζιού; Άλλες υποχρεώσεις; Να ζήσεις εσύ και η οικογένειά σου;

Τα Χριστούγεννα για να πληρώσω την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που είχαν απασχοληθεί το καλοκαίρι στο μαγαζί, αναγκάστηκα να δανειστώ χρήματα για να μην έχω πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχες δυσκολίες γνωρίζω καλά ότι αντιμετωπίζουν πολλοί ακόμη ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης σε όλη τη χώρα που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους το 2020.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του Μάρτιν Μάρκου στο «Ν» 99 fm:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των  επαγγελματιών που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους μέσα στο 2020 και είναι οι πλέον αδικημένοι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης «Ασπίδα» Νίκος Γιαννάκας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το θέμα έχει τεθεί υπόψη του Υπουργείου πολλές φορές και μάλιστα πρόσθεσε ότι και πρόσφατα έγινε συζήτηση γι’ αυτό από την Ομοσπονδία των συλλόγων εστίασης. «Όσοι συνάδελφοι άνοιξαν το 2020 είναι οι πλέον αδικημένοι, αφού μέχρι σήμερα έχουν λάβει ψίχουλα από 1.000 έως 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις τους κυρίως από την τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι αδύνατον υπό αυτές τις συνθήκες να επιβιώσουν. Το μόνο θετικό είναι ότι βγαίνει στον αέρα σε λίγο ένα νέο πρόγραμμα για την κάλυψη των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων. Προσπαθούμε και πιέζουμε προς την κατεύθυνση σε αυτό να συμπεριληφθούν όλοι οι επαγγελματίες της εστίασης ανεξαρτήτως από το πότε ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους».

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του Νίκου Γιαννάκα στο «Ν» 99 fm

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία