× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αισιόδοξος ο Μητσοτάκης για ανάκαμψη του τουρισμού εφέτος

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο πρακτορείο Reuters

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2021

Αισιόδοξος ο Μητσοτάκης για ανάκαμψη του τουρισμού εφέτος
' χρόνος ανάγνωσης

Αισιοδοξία για ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, καθώς μεταξύ άλλων οι ταχείς εμβολιασμοί σε βασικές αγορές, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για επιστροφή των τουριστών (παρά τις σημερινές δυσκολίες του κλάδου), εκφράζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

Στο πλαίσιο της διαπίστωσης ότι Βρετανία και Ισραήλ προηγούνται στους εμβολιασμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ουσιαστικά, το ζήτημα εξαρτάται από το ρυθμό των εμβολιασμών στις βασικές μας αγορές», εξηγεί. «Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Πέρυσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι».


Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα ηλεκτρονικό πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού τονίζοντας την διευκρίνιση του Πρωθυπουργού ότι τα πιστοποιητικά δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπέρ της συλλογικής αγοράς των εμβολίων μέσω ΕΕ
Ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει πολύ θετική την απόφαση των κρατών - μελών της ΕΕ να προχωρήσουν σε συλλογική αγορά των εμβολίων μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως εάν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο οι μικρότερες χώρες θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις (με τις φαρμακευτικές εταιρείες).

Σε διαφορετική περίπτωση, εξηγεί, ότι θα ήταν πιο δύσκολο για τις μικρότερες συγκριτικά χώρες της ΕΕ να διαπραγματευτούν απευθείας με μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. «Είμαι λοιπόν χαρούμενος που το έκανε η Ευρώπη εκ μέρους μας συλλογικά. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, υπήρξαν ζητήματα, αλλά ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα» σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι δεν θα ήταν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να λάβει τον αριθμό των δόσεων που έλαβε, χωρίς τον κεντρικό συντονισμό για την αγορά και διανομή σύμφωνα με το μέγεθος του πληθυσμού. Το ίδιο θέμα θα αντιμετώπιζαν πιθανότατα και μικρότερες χώρες της ΕΕ από την Πορτογαλία ως την Εσθονία, ή και μεγαλύτερα κράτη όπως η Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου, δηλαδή πριν την προγραμματισμένη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. «Τις αναμένω εντός του επόμενου μήνα, κάποια στιγμή προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters.

«Η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια στην συμπεριφορά της. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένας περισπασμός για να αποφύγει την συζήτηση στη Σύνοδο του Μαρτίου» τονίζει ο Πρωθυπουργός.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μπλόκο στους κυνηγούς από την ηπειρωτική Ελλάδα ζητά ο Βλάττας

Φοβούνται τη μεταφορά της ευλογιάς των προβάτων στη Λήμνο οι κτηνοτρόφοι του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τί προκαλεί την παστεριδίαση στα πρόβατα

Η επικίνδυνη ζωονόσος που εντοπίσθηκε στη Λέσβο και μπορεί να αντιμετωπισθεί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα γίνονται στο Πλωμάρι

Αναφορά κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου υιοθετώντας τις καταγγελίες του Συλλόγου «Αλκαίος»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η 4η διαβροχή για την καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο

Από 18 Σεπτεμβρίου οι ψεκασμοί σε περιοχές με καρποφορία και αυξημένες συλλήψεις εντόμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ισπανία: Στους 404.000 τόνους υποχώρησαν τα αποθέματα ελαιολάδου

Λιγοστά τα λάδια στις δεξαμενές εμπόρων και τυποποιητών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο