× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Έργα φαντάσματα από την Περιφέρεια»

Συνάντηση Γ. Σπιλάνη με αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Β.Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/4/2019

«Έργα φαντάσματα από την Περιφέρεια»
' χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζει τις επαφές του με φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Σπιλάνης. Αυτή τη φορά είχε συνάντηση με την Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ. Μαζί με τον κ.Σπιλάνη ήταν τα στελέχη της Συμπαράταξης Πολιτών Μαρία Νικολάρα ,Βασίλης Τεντόμας, Ηρακλής Πιτσιλαδής και Στρατής Βουνατσής.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν με την έλλειψη αναπτυξιακών έργων της Π.Β.Αιγαίου «που χαρακτηρίζει την θητεία της απερχόμενης περιφερειακής αρχής , την απουσία προγραμματισμού αλλά και συνεργειών ,την υποστελέχωση των υπηρεσιών που αποτέλεσμα έχουν καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στην εξέλιξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων, καθώς και μια σειρά κλαδικών ζητημάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ.Σπιλάνης στην τοποθέτηση του επεσήμανε ότι «ζητούμενο για την Συμπαράτξη Πολιτών είναι η ποιότητα κατασκευής των δημόσιων έργων» και αναφέρθηκε στην τραγική εικόνα με τα έργα –φαντάσματα των οποίων η ύπαρξη ταλαιπωρεί τις υπηρεσίες αλλά και όλους τους πολίτες των νησιών με την μη ολοκλήρωσή τους, ειδικά σε Χίο και Σάμο αλλά και στη Λέσβο με χαρακτηριστικό την Νότια Παράκμψη της πόλης της Μυτιλήνης ένα έργο με αναπτυξιακή διάσταση για όλο το νησί.

Στη συνέχεια ο κ.Σπιλάνης τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι η άμεση ολοκλήρωση αυτών ακριβώς των έργων ώστε να επιτελέσουν επιτέλους το ρόλο τους έστω και μετά από πολλά χρόνια που εκκρεμούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη διαβούλευσης μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και Φορέων ώστε ο προγραμματισμός των έργων να αποκτήσει δημοκρατικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και των νησιών μας. «Αυτό που ονομάζουμε συμμετοχική αυτοδιοίκηση. Να ξεφύγει απ το μοντέλο της άκριτης απορρόφησης κονδυλίων σε έργα που αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες με πελατειακά κριτήρια και χωρίς στρατηγική στόχευση, που απορροφούν πόρους και σπαταλούν ανθρώπινο δυναμικό».

Ασκώντας κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Καλογήρου ο Γιάννης Σπιλάνης στάθηκε στην έλλειψη προγραμματισμού που οδήγησε και στην έλλειψη μελετών για αναπτυξιακά έργα την ίδια στιγμή που η Π.Β.Αιγαίου είχε στη διάθεσή της πολύ περισσότερα κονδύλια από οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

Επίσης αναφορά έγινε στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αυτής της περιόδου, αλλά και στην επιτυχία της επερχόμενης( 2021-2027) «για την οποία η παρούσα Κυβέρνηση εξασφάλισε για την Π.Β.Αιγαίου διπλάσιους πόρους. Ταυτόχρονα δεν πρόσφερε ευκαιρίες απασχόλησης στο Τεχνικό Επιστημονικό προσωπικό των νησιών μας».

Τέλος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο στον οποίο καλείται να συμβάλλει ο συγκεκριμένος επιστημονικός κλάδος, σε έργα που θα διασφαλίσουν τα νησιά από φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα ενόψει της κλιματικής αλλαγής.«Προσβλέπουμε στην συνεργασία σας προκειμένου να αντιστρέψουμε την αρνητική αναπτυξιακή εικόνα των νησιών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σπιλάνης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια πόλη γεμάτη νότες!

Με μια μαγευτική βραδιά στο Τσαρσί Χαμάμ, όπου το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών και η λυρική σοπράνο Βιβή Συκιώτη παρουσίασαν τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από κλασικά έργα και κουαρτέτα εγχόρδων, το φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα στην Πλατεία Σαπφούς
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Κατσαρολικά για την Παλαιστίνη»

Σήμερα Πέμπτη η συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στις 8 στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράκαμψη ΔΕΥΑΛ για να περάσει η μονάδα αφαλάτωσης στη Βάστρια

Τροπολογία-ντροπή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης που ακόμα μια φορά αγνοεί τις αποφάσεις της τοπικής Αυτοδιοίκησης και την θέληση της πλειοψηφία των πολιτών της Λέσβου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ΣΥΝ‑εξέλιξη ευχαριστεί τον Παλλεσβιακό

Τέτοιες πρωτοβουλίες υπενθυμίζουν τη σημασία της προσφοράς υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση του συλλόγου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Καλοκαίρι γεμάτο πολιτισμό στον Μεσότοπο

Δείτε εδώ το πρόγραμμα εκδηλώσεις του Συλλόγου «Η Αναγέννηση» από 3 έως 18 Αυγούστου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τριήμερο πανηγύρι στην Κάπη

Από τις 4 έως 6 Αυγούστου η Κάπη τιμά την Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού με ένα παραδοσιακό Λεσβιακό γλέντι
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για το πρόβλημα λειψυδρίας στον Πολιχνίτο

Έλλειψη σχεδιασμού και πρόβλεψης για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών διαπιστώνει η ανακοίνωση του κόμματος
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στο Μουσείο του Σιγρίου

την Παρασκευή 1 Αυγούστου από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί το ελαίολαδο «Πηνελόπη Κουλαγίνη»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στον αέρα η πρόσκληση για τις σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Μυτιλήνης

Θα προσληφθούν συνολικά 92 άτομα. Από αυτά 22 θα είναι πλήρους απασχόλησης και 70 μερικής απασχόλησης
ΕΛΛΑΔΑ

Οργή για τις χυδαιότητες Φλωρίδη στη Βουλή

Εμπρηστική παρέμβαση του Γιώργου Φλωρίδη που προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα και να διαλύσει τη συζήτηση • Την παραίτησή του ζητά η αντιπολίτευση • Στριμωγμένη η κυβέρνηση
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ «κλείδωσε» 495.000 ευρώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχθηκε τη χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επιταχύνοντας τις παρεμβάσεις σε Πολιχνίτο, Βασιλικά και Γέρα
ΧΩΡΙΑ

Ο καπνός από τα καμίνια της Γέρας φέρνει εντάσεις

Κάτοικοι του Περάματος μαζί με τον Διοικητή της Αστυνομίας επισκέφθηκαν εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Σκοπέλου. Έντονος διαπληκτισμός και φραστικό επεισόδιο με τον διαχειριστή της επιχείρησης