× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θα λειτουργήσει το φράγμα Σεδούντα το καλοκαίρι;

Σύσκεψη στην Περιφέρεια με θέμα την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου και την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/1/2021

Θα λειτουργήσει το φράγμα Σεδούντα το καλοκαίρι;
' χρόνος ανάγνωσης

Σύσκεψη με θέμα τη λειτουργία του φράγματος Σεδούντα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Φλώρου, του εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλους του Πλωμαρίου Δημήτρη Βαρβαγιάννη, του προέδρου της κοινότητας Πλωμαρίου Γιάννη Ξανθούλη και του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αποστόλου Αλατζή.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητηθούν και να διευθετηθούν άμεσα τα όποια προβλήματα υπάρχουν, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου και άμεσης υδροδότησης της περιοχής του Πλωμαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύσκολο ιστορικό

Το φράγμα Σεδούντα ως γνωστόν αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση η οποία θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος υδροδότησης του Πλωμαρίου. Είναι ένα έργο που σχεδιάσθηκε την δεκαετία του ’90 και ξεκίνησε το 1998.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλοποιήθηκε τμηματικά στα χρόνια που ακολούθησαν από τις δημοτικές αρχές Μαμάκου και Βαρβαγιάννη ενώ τα τελευταία χρόνια την αποπεράτωση των εργασιών ανέλαβε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται σε στάδιο σχετικής ολοκλήρωσης, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Πάση θυσία το καλοκαίρι…

Στο πλαίσιο της σύσκεψης φαίνεται ότι μπήκε μεταξύ άλλων επιτακτικά το ζήτημα της ομαλής υδροδότησης του Πλωμαρίου και της ευρύτερης περιοχής η οποία ως γνωστόν είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη και με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει σε δοκιμαστική λειτουργία του φράγματος, εφόσον φυσικά ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, ώστε το αργότερο έως το καλοκαίρι να συνδεθεί με  το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής.

Έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής επισημαίνουν ότι πέρυσι το καλοκαίρι με μηδενική κίνηση το Πλωμάρι είχε κατανάλωση 1.500 κυβικών νερού ημερησίως και οι υφιστάμενες γεωτρήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Φέτος υπολογίζεται πως αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αυξηθεί το τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή, το Πλωμάρι σε καμία περίπτωση υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιέζουν για λύση οι Πλωμαρίτες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνος που πιέζει περισσότερο για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος υδροδότησης της περιοχής και λειτουργίας του φράγματος είναι ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο οποίος πέρασε δύσκολες στιγμές όταν αναγκαζόταν Δεκέμβρη μήνα να κάνει διακοπή υδροδότησης για να εξασφαλισθεί η επάρκεια νερού.

Ο Δ. Βαρβαγιάννης, μάλιστα φέρεται ότι έχει ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λειτουργίας του φράγματος με στόχο το φετινό καλοκαίρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όπως επισημαίνεται το φράγμα αυτή τη στιγμή μπορεί να δώσει 240 χιλιάδες κυβικά νερού. Η ποσότητα αυτή μαζί με τις πηγές που υδροδοτούν στο Πλωμάρι την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Σε περίπτωση τώρα, που δεν ολοκληρωθούν οι τεχνικές δοκιμές του φράγματος, ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης, φέρεται ότι έχει προειδοποιήσει τη ΔΕΥΑΛ και τη Δημοτική Αρχή για το πρόβλημα ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο και έχει ζητήσει την πραγματοποίηση δύο τουλάχιστον επιτυχημένων γεωτρήσεων οι οποίες θα στηρίξουν το Πλωμάρι το τρίμηνο του θέρους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός για το 2ο Φεστιβάλ Νέων του Πλωμαρίου

Επιτυχημένη διοργάνωση από το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των υγειονομικών

Το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Στρατής Σαμαράς καταγγέλλει την μη εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στην Παγανή

Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στις ενορίες της Καλλιθέας Μυτιλήνης

Απεβίωσε ο αγαπημένος ιερέας που υπηρέτησε με σεμνότητα και αγάπη την τοπική Εκκλησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας η Λέσβος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ