× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θα λειτουργήσει το φράγμα Σεδούντα το καλοκαίρι;

Σύσκεψη στην Περιφέρεια με θέμα την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου και την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/1/2021

Θα λειτουργήσει το φράγμα Σεδούντα το καλοκαίρι;
' χρόνος ανάγνωσης

Σύσκεψη με θέμα τη λειτουργία του φράγματος Σεδούντα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Φλώρου, του εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλους του Πλωμαρίου Δημήτρη Βαρβαγιάννη, του προέδρου της κοινότητας Πλωμαρίου Γιάννη Ξανθούλη και του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αποστόλου Αλατζή.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητηθούν και να διευθετηθούν άμεσα τα όποια προβλήματα υπάρχουν, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου και άμεσης υδροδότησης της περιοχής του Πλωμαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύσκολο ιστορικό

Το φράγμα Σεδούντα ως γνωστόν αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση η οποία θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος υδροδότησης του Πλωμαρίου. Είναι ένα έργο που σχεδιάσθηκε την δεκαετία του ’90 και ξεκίνησε το 1998.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλοποιήθηκε τμηματικά στα χρόνια που ακολούθησαν από τις δημοτικές αρχές Μαμάκου και Βαρβαγιάννη ενώ τα τελευταία χρόνια την αποπεράτωση των εργασιών ανέλαβε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται σε στάδιο σχετικής ολοκλήρωσης, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Πάση θυσία το καλοκαίρι…

Στο πλαίσιο της σύσκεψης φαίνεται ότι μπήκε μεταξύ άλλων επιτακτικά το ζήτημα της ομαλής υδροδότησης του Πλωμαρίου και της ευρύτερης περιοχής η οποία ως γνωστόν είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη και με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει σε δοκιμαστική λειτουργία του φράγματος, εφόσον φυσικά ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, ώστε το αργότερο έως το καλοκαίρι να συνδεθεί με  το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής.

Έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής επισημαίνουν ότι πέρυσι το καλοκαίρι με μηδενική κίνηση το Πλωμάρι είχε κατανάλωση 1.500 κυβικών νερού ημερησίως και οι υφιστάμενες γεωτρήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Φέτος υπολογίζεται πως αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αυξηθεί το τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή, το Πλωμάρι σε καμία περίπτωση υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιέζουν για λύση οι Πλωμαρίτες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνος που πιέζει περισσότερο για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος υδροδότησης της περιοχής και λειτουργίας του φράγματος είναι ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο οποίος πέρασε δύσκολες στιγμές όταν αναγκαζόταν Δεκέμβρη μήνα να κάνει διακοπή υδροδότησης για να εξασφαλισθεί η επάρκεια νερού.

Ο Δ. Βαρβαγιάννης, μάλιστα φέρεται ότι έχει ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λειτουργίας του φράγματος με στόχο το φετινό καλοκαίρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όπως επισημαίνεται το φράγμα αυτή τη στιγμή μπορεί να δώσει 240 χιλιάδες κυβικά νερού. Η ποσότητα αυτή μαζί με τις πηγές που υδροδοτούν στο Πλωμάρι την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Σε περίπτωση τώρα, που δεν ολοκληρωθούν οι τεχνικές δοκιμές του φράγματος, ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης, φέρεται ότι έχει προειδοποιήσει τη ΔΕΥΑΛ και τη Δημοτική Αρχή για το πρόβλημα ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο και έχει ζητήσει την πραγματοποίηση δύο τουλάχιστον επιτυχημένων γεωτρήσεων οι οποίες θα στηρίξουν το Πλωμάρι το τρίμηνο του θέρους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής