× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντιπλημμυρικές λύσεις για την Καλλονή!

Η αναπ. Καθηγήτρια, Ράνια Τζωράκη μιλά στο «Ν» για το σπουδαίο έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου που προβλέπει τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η επιστημονική ομάδα παραθέτει τις δράσεις που έγιναν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 17/1/2021

Αντιπλημμυρικές λύσεις για την Καλλονή!

Κι όμως υπάρχουν αντιπλημμυρικές λύσεις για την Καλλονή και αυτές εξετάζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερμής», χάρη στο οποίο, θυμίζουμε ότι ενημερώθηκε έγκαιρα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ότι επρόκειτο να ακολουθήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα την περασμένη Τρίτη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στην κινητοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λεκάνης Απορροής και Παρακτίου Περιβάλλοντος, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Ράνια Τζωράκη μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για το σπουδαίο έργο που κάνει η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή αλλά και πόσο έχει επηρεάσει το περιβάλλον και άρα τις ζωές μας η ανθρώπινη παρέμβαση.

Μπορείτε να ακούσετε Όλη τη συνέντευξη:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι Σωτήρης Προβατάς, Τοπογράφος Μηχανικός-Γεωλόγος, Msc Γεωπληροφορικής, Ελεάνα Κουτσοβίλη, Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφια Διδάκτορ, Ράνια Τζωράκη, Αναπ Καθηγήτρια, Λεκάνης Απορροής και Παρακτίου Περιβάλλοντος, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Πανεπιστημίου Αιγαίου γράφουν για τις αντιπλημμυρικές λύσεις:

Στα πλαίσια υλοποίησης της πράξης ERMIS-F "Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Πλημμύρες" https://ermis-f.eu/, πραγματοποιήθηκε μια σειρά συμμετοχικών εργαστηρίων, κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Υδάτων Βορείου Αιγαίου με κύριο θέμα το πρόβλημα των πλημμυρών που ταλαιπωρεί την κοινότητα της Καλλονής. Στις συζητήσεις αυτές έλαβαν μέρος διαφορετικές ομάδες ενδιαφέροντος, από κατοίκους της Καλλονής, τοπικούς φορείς και ιδιοκτήτες γης, μέχρι επιστήμονες και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Στόχος των εργαστηρίων ήταν να αποσαφηνιστεί η πηγή του προβλήματος των πλημμυρών στην περιοχή και μέσα από τη συζήτηση να καμφθούν οι προκαταλήψεις και να εξευρεθούν ολοκληρωμένες, βιώσιμες και κοινώς αποδεκτές αντιπλημμυρικές λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προτιμήσεις των συμμετεχόντων, κατά κύριο λόγο, στηρίχτηκαν σε περιβαλλοντικά φιλικές παρεμβάσεις, μέσω μικρών έργων ορεινής υδρονομίας. Ως εκ τούτου, ένας συνδυασμός από μικρά φράγματα ανάσχεσης και ξυλοφράγματα που θα ρυθμίζουν και θα συγκρατούν την πλημμυρική παροχή στην ανάντη ορεινή ζώνη, αποδεικνύεται η πλέον βιώσιμη και αποδεκτή λύση για την περιοχή της Καλλονής. Επομένως, η ομάδα του ERMIS-F έχοντας στο δυναμικό της επιστήμονες και μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων εξέτασε σε επίπεδο προμελέτης τα έργα αυτά και έδωσε χειροπιαστή λύση στο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Προβατάς,  χωροθέτησε και διαστασιολόγησε πέντε (5) φράγματα από σκυρόδεμα ή εναλλακτικά από συρματοκιβώτια (σαρζανέτ) και τρία (3) ξυλοφράγματα σε στενώσεις της κοίτης στην ανάντη ορεινή ζώνη του Αχερώνα στην Καλλονή. Οι θέσεις κατασκευής των φραγμάτων επιλέχθηκαν έπειτα από εξέταση του ψηφιοποιημένου ανάγλυφου της λεκάνης απορροής και της εκτιμημένης υδατοστερεοπαροχής. Για κάθε προτεινόμενη θέση υπολογίστηκε η κλίση αντιστάθμισης, ο βέλτιστος διάρρους και στη συνέχεια έγινε έλεγχος ευστάθειας και σχεδιασμός της πρόσοψης και τομής κάθε έργου. Μέσω του υδρολογικού μοντέλου HEC-HMS εκτιμήθηκε ότι η παροχή αιχμής του χείμαρρου Αχερώνα, λίγο πριν την είσοδό του στην Καλλονή είναι 150,2 m3/s, η οποία μετά την κατασκευή των έργων εκτιμάται ότι μειώνεται κατά 40 %, στα 89,4 m3/s, με τον όγκο ανάσχεσης των 5 φραγμάτων ίσο με 1000 m3. Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε προμέτρηση και κοστολόγηση των δύο εναλλακτικών σεναρίων με χρήση τιμολογίων Δημοσίων Συμβάσεων Έργων. H περίπτωση κατασκευής τριών ξυλοφραγμάτων σε συνδυασμό με πέντε φράγματα από σκυρόδεμα απαιτεί έναν προϋπολογισμό της τάξης των 400.000€, ενώ αντίστοιχα αν τα ξυλοφράγματα συνδυαστούν με πέντε φράγματα από συρματοκιβώτια ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 272.000€. Η διαφορά του συνολικού κόστους μεταξύ των δύο εναλλακτικών είναι 128.000€, με οικονομικότερη και περιβαλλοντικά φιλικότερη επιλογή εκείνη των έργων με συρματόπλεχτα κιβώτια. Ωστόσο, και οι δύο εναλλακτικές αποτελούν άρτιες περιβαλλοντικά παρεμβάσεις και ταυτόχρονα οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις που μπορούν να μειώσουν την συχνότητα εμφάνισης πλημμυρικών επεισοδίων στην κωμόπολη της Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι συμμετοχικές δράσεις και η εξέταση των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή επίδειξης Καλλονής Λέσβου διοργανώθηκαν από την Πράξη "Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Πλημμύρες" ERMIS-F του Προγράμματος INTERREG V-A 2014-2020. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Διεύθυνσης Υδάτων Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Χανίων και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι