× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντιπλημμυρικές λύσεις για την Καλλονή!

Η αναπ. Καθηγήτρια, Ράνια Τζωράκη μιλά στο «Ν» για το σπουδαίο έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου που προβλέπει τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η επιστημονική ομάδα παραθέτει τις δράσεις που έγιναν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 17/1/2021

Αντιπλημμυρικές λύσεις για την Καλλονή!

Κι όμως υπάρχουν αντιπλημμυρικές λύσεις για την Καλλονή και αυτές εξετάζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερμής», χάρη στο οποίο, θυμίζουμε ότι ενημερώθηκε έγκαιρα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ότι επρόκειτο να ακολουθήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα την περασμένη Τρίτη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στην κινητοποίηση.

Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λεκάνης Απορροής και Παρακτίου Περιβάλλοντος, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Ράνια Τζωράκη μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για το σπουδαίο έργο που κάνει η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή αλλά και πόσο έχει επηρεάσει το περιβάλλον και άρα τις ζωές μας η ανθρώπινη παρέμβαση.

Μπορείτε να ακούσετε Όλη τη συνέντευξη:

 

 Οι Σωτήρης Προβατάς, Τοπογράφος Μηχανικός-Γεωλόγος, Msc Γεωπληροφορικής, Ελεάνα Κουτσοβίλη, Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφια Διδάκτορ, Ράνια Τζωράκη, Αναπ Καθηγήτρια, Λεκάνης Απορροής και Παρακτίου Περιβάλλοντος, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Πανεπιστημίου Αιγαίου γράφουν για τις αντιπλημμυρικές λύσεις:

Στα πλαίσια υλοποίησης της πράξης ERMIS-F "Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Πλημμύρες" https://ermis-f.eu/, πραγματοποιήθηκε μια σειρά συμμετοχικών εργαστηρίων, κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Υδάτων Βορείου Αιγαίου με κύριο θέμα το πρόβλημα των πλημμυρών που ταλαιπωρεί την κοινότητα της Καλλονής. Στις συζητήσεις αυτές έλαβαν μέρος διαφορετικές ομάδες ενδιαφέροντος, από κατοίκους της Καλλονής, τοπικούς φορείς και ιδιοκτήτες γης, μέχρι επιστήμονες και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Στόχος των εργαστηρίων ήταν να αποσαφηνιστεί η πηγή του προβλήματος των πλημμυρών στην περιοχή και μέσα από τη συζήτηση να καμφθούν οι προκαταλήψεις και να εξευρεθούν ολοκληρωμένες, βιώσιμες και κοινώς αποδεκτές αντιπλημμυρικές λύσεις.

Οι προτιμήσεις των συμμετεχόντων, κατά κύριο λόγο, στηρίχτηκαν σε περιβαλλοντικά φιλικές παρεμβάσεις, μέσω μικρών έργων ορεινής υδρονομίας. Ως εκ τούτου, ένας συνδυασμός από μικρά φράγματα ανάσχεσης και ξυλοφράγματα που θα ρυθμίζουν και θα συγκρατούν την πλημμυρική παροχή στην ανάντη ορεινή ζώνη, αποδεικνύεται η πλέον βιώσιμη και αποδεκτή λύση για την περιοχή της Καλλονής. Επομένως, η ομάδα του ERMIS-F έχοντας στο δυναμικό της επιστήμονες και μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων εξέτασε σε επίπεδο προμελέτης τα έργα αυτά και έδωσε χειροπιαστή λύση στο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Προβατάς,  χωροθέτησε και διαστασιολόγησε πέντε (5) φράγματα από σκυρόδεμα ή εναλλακτικά από συρματοκιβώτια (σαρζανέτ) και τρία (3) ξυλοφράγματα σε στενώσεις της κοίτης στην ανάντη ορεινή ζώνη του Αχερώνα στην Καλλονή. Οι θέσεις κατασκευής των φραγμάτων επιλέχθηκαν έπειτα από εξέταση του ψηφιοποιημένου ανάγλυφου της λεκάνης απορροής και της εκτιμημένης υδατοστερεοπαροχής. Για κάθε προτεινόμενη θέση υπολογίστηκε η κλίση αντιστάθμισης, ο βέλτιστος διάρρους και στη συνέχεια έγινε έλεγχος ευστάθειας και σχεδιασμός της πρόσοψης και τομής κάθε έργου. Μέσω του υδρολογικού μοντέλου HEC-HMS εκτιμήθηκε ότι η παροχή αιχμής του χείμαρρου Αχερώνα, λίγο πριν την είσοδό του στην Καλλονή είναι 150,2 m3/s, η οποία μετά την κατασκευή των έργων εκτιμάται ότι μειώνεται κατά 40 %, στα 89,4 m3/s, με τον όγκο ανάσχεσης των 5 φραγμάτων ίσο με 1000 m3. Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε προμέτρηση και κοστολόγηση των δύο εναλλακτικών σεναρίων με χρήση τιμολογίων Δημοσίων Συμβάσεων Έργων. H περίπτωση κατασκευής τριών ξυλοφραγμάτων σε συνδυασμό με πέντε φράγματα από σκυρόδεμα απαιτεί έναν προϋπολογισμό της τάξης των 400.000€, ενώ αντίστοιχα αν τα ξυλοφράγματα συνδυαστούν με πέντε φράγματα από συρματοκιβώτια ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 272.000€. Η διαφορά του συνολικού κόστους μεταξύ των δύο εναλλακτικών είναι 128.000€, με οικονομικότερη και περιβαλλοντικά φιλικότερη επιλογή εκείνη των έργων με συρματόπλεχτα κιβώτια. Ωστόσο, και οι δύο εναλλακτικές αποτελούν άρτιες περιβαλλοντικά παρεμβάσεις και ταυτόχρονα οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις που μπορούν να μειώσουν την συχνότητα εμφάνισης πλημμυρικών επεισοδίων στην κωμόπολη της Καλλονής.

 

Οι συμμετοχικές δράσεις και η εξέταση των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή επίδειξης Καλλονής Λέσβου διοργανώθηκαν από την Πράξη "Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Πλημμύρες" ERMIS-F του Προγράμματος INTERREG V-A 2014-2020. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Διεύθυνσης Υδάτων Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Χανίων και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποστρατεύθηκε ο Ταξίαρχος Υποδιοικητής της 98 ΑΔΤΕ

Αλλάζει όλη η Διοίκηση του στρατιωτικού σχηματισμού στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η πραγματικότητα και τα δεδομένα σας διαψεύδουν, κύριε Πρωθυπουργέ»

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» για τη συνάντηση Δημάρχων και Μητσοτάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην «κόκκινη» Λέσβο

Τι λέει το ΦΕΚ και τι αλλάζει στα SMS προς το 13033
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεν έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους, οι αγρότες της Μόριας

Καταστράφηκαν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι της περιοχής μετά τις νεροποντές του Φεβρουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγή κυκλοφορίας για τους οδηγούς

Το Σάββατο και την Κυριακή σε 8η Νοεμβρίου, Σκρα και Εφταλιώτη
ΧΩΡΙΑ

Κουφάρια ζώων πεταμένα στην Εθνική Οδό Μυτιλήνης‑ Καλλονής

Δυσοσμία και αποκρουστικές εικόνες
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έσβησαν τη φωτιά σε αυτοκίνητο στην Προκυμαία

Βοήθησαν οι περίοικοι με πυροσβεστήρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεργεία της Cosmote καταστρέφουν λιθόστρωτα

«Η δημοτική αρχή έχει ευθύνες για το ότι δεν αποκαθίστανται λιθόστρωτα και τσιμεντόδρομοι που καταστρέφονται για την τοποθέτηση δικτύων τηλεπικοινωνίας» σημειώνει η «Δημοκρατική Μυτιλήνη»
ΧΩΡΙΑ

Τρεις πρόεδροι ζητούν την αντικατάσταση συντονιστή για τη Βρίσα

«Ο Θ. Κυπραίος δεν έκανε απολύτως τίποτα»
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ψευδή εικόνα έδωσαν οι αυλικοί Δήμαρχοι στον πρωθυπουργό»

Στα κάγκελα η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη νέα δομή με τη χτεσινή συνάντηση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έτοιμος για νέους αγώνες» ο Αρης

Ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης και Αντιπεριφερειάρχης Άρης Χατζηκομνηνός, δηλώνει παρών στις εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βάζει πλώρη για τις Περιφερειακές εκλογές του 2023
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΩΡΙΑ

Επανήλθαν οι μηχανικοί στη Βρίσα‑ Χτίζεται το καφενείο!

Έπειτα από απουσία μηνών, ξαναμπαίνουν «σε σειρά» τα σπίτια των κατοίκων, λέει ο πρόεδρος της κοινότητας, Στράτος Παράκοιλας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ