× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βρύα και λειχήνες, αυτά τα ταπεινά, μικρά και όμορφα που χωρίς αυτά δεν θα ήταν η Γη όπως την ξέρουμε!

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

Δημοσίευση 17/1/2021

Βρύα και λειχήνες, αυτά τα ταπεινά, μικρά και όμορφα που χωρίς αυτά δεν θα ήταν η Γη όπως την ξέρουμε!
' χρόνος ανάγνωσης

Χτες, μια ιδιαίτερα βροχερά ημέρα, ας σκύψουμε να δούμε λίγο τα ταπεινά, πολύ μικρά, όμορφα αλλά και εξαιρετικά σημαντικά, βρύα και λειχήνες. Τα βρύα μετανάστευσαν από τη θάλασσα στη στεριά πριν 470 εκατ χρόνια, αποτελώντας μαζί με τις λειχήνες τη βάση της διαμόρφωσης της Γης όπως την ξέρουμε, καθώς συνέβαλαν στη σταδιακή αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, στην απορρόφηση του άνθρακα αλλά και τη δημιουργία του χώματος, μέσα από τη διάβρωση των πετρωμάτων. Αυτά ήταν τα στοιχεία που συντέλεσαν στην ανάπτυξη ανώτερων φυτών, όπως οι φτέρες και βοήθησαν στην ανάπτυξη ζώων, που έτρωγαν αυτά τα φυτά, ώστε να καταλήξουμε στη δημιουργία του κόσμου, όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Τα βρύα, τα βρυόφυτα, η πρωτόγονη αυτή κατηγορία φυτών, δεν παράγουν άνθη ή καρπούς, αναπαράγονται με σπόρια και μπορούν να σχηματίσουν νέα φυτά από μικρά τμήματα τους που αποκόπτονται. Ουσιαστικά δεν έχουν καν ρίζες αλλά ριζοειδείς δομές με μόνο ένα κύτταρο πάχος. Τα βρίσκουμε σε περιοχές με υψηλή υγρασία, πάνω σε βράχους, κορμούς ή και δέντρα και υπολογίζονται 15 χιλιάδες είδη βρυόφυτων σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικά για τη σταθεροποίηση του εδάφους, προστατεύοντας από τη διάβρωση και την έκπλυση από τις βροχές.
Οι λειχήνες είναι συμβιωτικοί οργανισμοί από το σύνδεσμο φυκών με μύκητες. Ο μύκητας (ετερότροφος) προσφέρει νερό και ανόργανα άλατα, ενώ το φύκος (αυτότροφο) γλυκίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες. Θα βρούμε λειχήνες σε χώμα, δέντρα, βράχους αλλά και τοίχους, συνήθως σε περιοχές με υψηλή υγρασία αν και κάποια είδη λειχηνών επιζούν και σε ακραίες συνθήκες ερήμου ή και σε αρκτικές περιοχές. Έχουν καταγραφεί περί τα 20 χιλιάδες είδη λειχήνων που συντελούν στην αποσάθρωση των πετρωμάτων και τη δημιουργία χώματος όπως και τα βρύα, ενώ αποτελούν και δείκτες ρύπανσης καθώς απορροφούν ατμοσφαιρικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα ακόμα και ραδιενέργεια. Οι λειχήνες κατέχουν σπουδαία θέση στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ενώ τα έλαια τους χρησιμοποιούνται σε αρώματα και αλκοολούχα ποτά!


Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στη φύση, ας προσέξουμε λίγο καλύτερα τα βρύα και τις λειχήνες, τα μικρά αυτά αστεράκια της φύσης, που η παρατήρηση τους μπορεί να μας προσφέρει πολύ όμορφες στιγμές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα