× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εισήγηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 18 Ιανουαρίου

Click away... προ των πυλών!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/1/2021

Εισήγηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 18 Ιανουαρίου
' χρόνος ανάγνωσης

Την επαναλειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away –παραγγελία δηλαδή μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος ή μέσω τηλεφώνου και παραλαβή σε προκαθορισμένη ώρα έξω από το κατάστημα–, καθώς και με την εφαρμογή του μοντέλου click in shop –αγορές με ραντεβού μέσα στο κατάστημα– για τα εμπορικά καταστήματα των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος, από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, πρόκειται να εισηγηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Βεβαίως, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εκφράσει αντιρρήσεις στην παραπάνω πρόταση, αλλά τονίζουν ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός. Θεωρούν δε πως εάν δεν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο άμεσα, δεν θα υπάρχει επιστροφή ούτε για τον κλάδο, αλλά ούτε για την ίδια την εθνική οικονομία. Εάν τελικώς γίνει αποδεκτή η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, τότε εκτιμάται ότι θα περιορίσει σημαντικά τις απώλειες που θα έχει η αγορά, ειδικά καθώς από χθες ξεκίνησαν οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες για την ώρα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Η παραπάνω πρόταση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργο Καρανίκα. «Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεσμεύεται να κάνει σε άμεσο χρόνο ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας ώστε να λειτουργήσει, έστω κι εν μέρει, η αγορά, αντιλαμβανόμενο πλήρως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη καραντίνα στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα για μας αποτελούν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δυνάμεις για να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάθε μέρα που περνάει χάνεται πλέον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ο τζίρος των εκπτώσεων, που για πολλές εξ αυτών είναι συνυφασμένος με την ίδια τους την επιβίωση. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από την ηγεσία του υπουργείου δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση για άμεσες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν αποδείξει ότι τηρούν με απόλυτη προσήλωση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας. Ο ίδιος, μάλιστα, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι οι έμποροι είναι διατεθειμένοι να λάβουν ακόμη και πιο αυστηρά μέτρα, αρκεί να λειτουργήσουν ξανά τα φυσικά καταστήματα. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, εάν επιλεγεί τελικώς το μοντέλο click in shop, τότε θα εφαρμοστούν τα γνωστά μέτρα (υποχρεωτική μάσκα για όλους, έως τέσσερα άτομα σε καταστήματα μέχρι 18 τ.μ.).

Χθες εξάλλου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε να λειτουργήσουν από μεθαύριο Πέμπτη τα καταστήματα με το μοντέλο click away, έτσι ώστε να διεκπεραιωθούν οι παλιές παραγγελίες, και από την ερχόμενη Δευτέρα με τη μέθοδο click in shop. Επίσης, ζήτησε την επιδότηση προμήθειας ειδικών μηχανημάτων απολύμανσης και καθαρισμού αέρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Ζουν με τις οικονομίες του χθες για να βγάλουν το σήμερα

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα όρια των νοικοκυριών -Η ακρίβεια «καταπίνει» τα εισοδήματα και οδηγεί σε αρνητική αποταμίευση
Ζουν με τις οικονομίες του χθες για να βγάλουν το σήμερα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα