× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καταπολέμηση του άγχους σε καιρούς πανδημίας!

Παρατήρηση πουλιών στην πόλη

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ Δημοσίευση 9/1/2021

Καταπολέμηση του άγχους σε καιρούς πανδημίας!

Το 2020 τελεείωσε και όλοι μας σκεφτόμαστε ότι πρέπει να φύγει και να μην ξανάρθει, καθώς με την πανδημία του Covid-19 ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές, χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετώπισαν τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων, που χρησιμοποιήθηκε ως το βασικό μέτρο περιορισμού της πανδημίας, μας έκλεισε στα σπίτια μας και περιόρισε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο. Η μετακίνηση-6, για σωματική άσκηση, μας έδωσε το δικαίωμα στην άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, για λίγο τρέξιμο, ποδήλατο ή πεζοπορία και χρησιμοποιήθηκε από όλους μας για να νιώσουμε καλύτερα.
Η εξέλιξη της πανδημίας ήταν φυσικό να γεμίσει όλους με άγχος, ένα αίσθημα ανησυχίας και νευρικότητας, που φυσικό είναι να προκαλείται σε τέτοιες καταστάσεις.
Ποια είναι όμως η καλύτερη, ανέξοδη και ευκολότερη τεχνική για την αντιμετώπιση του άγχους και του στρες; Μα φυσικά, η επαφή με τη φύση.
Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και μια 30λεπτη επαφή με τη φύση μπορεί να μειώσει σημαντικά την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Και για να το κάνουμε αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε τα βουνά. Ακόμα και περπατώντας σε ένα πάρκο της γειτονιάς μας ή σε ένα άλσος όπως αυτό της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη, η επαφή με τη φύση μπορεί να είναι ευεργετική.
Είναι γνωστό σε όλους ότι το πράσινο χρώμα της φύσης έχει ευεργετικές ιδιότητες για την χαλάρωση και αποφόρτιση που όλοι χρειαζόμαστε. Εάν θέλουμε να συνδυάσουμε την επαφή μας με τη φύση με ένα χόμπι μπορούμε να σκεφτούμε την παρατήρηση πουλιών, το birdwatching, μια δραστηριότητα που ενθουσιάζει και τα παιδιά και μπορεί να μας προσφέρει πολύ ωραίες στιγμές ακόμα και μέσα στην πόλη!
Για να απολαύσεις τα πουλιά ουσιαστικά δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να τα δεις ή να τα ακούσεις. Εάν έχεις κάποιον εξοπλισμό, όπως τα κυάλια ή μια φωτογραφική μηχανή, για να τα δεις από πιο κοντά είναι ακόμα καλύτερα. Εάν αρχίσει να το ψάχνεις λίγο παραπάνω, μπορεί να βρεις πιο πουλί παρατήρησες σε κάθε έξοδο σου, συμπληρώνοντας μια λίστα παρατηρήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός βιβλίου-οδηγού ή πιο απλά αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Και θα ρωτήσει κανείς, μα καλά μπορούμε να δούμε πολλά πουλιά στην πόλη μέσα στο χειμώνα; Φυσικά και μπορούμε, απλά θα πρέπει να είμαστε λίγο παρατηρητικοί. Εκτός από τα Περιστέρια, τα Σπουργίτια, τις Κάργιες ή τις Κουρούνες, που εύκολα μπορεί να αναγνωρίσουμε όλοι μας, υπάρχουν και αρκετά άλλα πουλιά στην πόλη μας.
Πρώτα απ’ όλα ο Κοκκινολαίμης, το γιαννέλι μας, ο καλογιάννος για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως αναφέρεται και στο ποίημα του Γ. Δροσίνη
«Στης λυγαριάς τ` ολόξερο κλαδί
του φθινοπώρου φτωχικό παιδί,
ο καλογιάννος πρόσχαρος προβάλλει,
με λόγια ταπεινά και σιγανά.
Μικρός προφήτης, φτερωτός μηνά
την άνοιξη, που θα γυρίσει πάλι.»
Θα δούμε και τη Λευκοσουσουράδα, αεικίνητη να μην σταματά να τρέχει και να κουνά με τον χαρακτηριστικό τρόπο την ουρά της, όταν εμφανίζεται το φθινόπωρο στα πάρκα της πόλης μας. Οι σουσουράδες είναι εντομοφάγες και θα τις βρούμε σε παρτέρια, πεζοδρόμια με γρασίδι ακόμα και στο στάδιο μέσα να τρέχουν νευρικά για να βρουν την τροφή τους. Η πολύ όμορφη εμφάνιση και η κινητικότητα της σουσουράδας έκαναν τον λαό να την ταυτίζει με τις όμορφες και ζωηρές κοπέλες σε πολλά τραγούδια της παράδοσης μας.
Άλλοι χειμερινοί επισκέπτες είναι οι δύο παπαδίτσες, η Γαλαζοπαπαδίτσα και ο Καλόγερος. Ο Καλόγερος έχει χαρακτηριστικό μαύρο κεφάλι, η Γαλαζοπαπαδίτσα γαλάζιο αλλά το πολύ όμορφο κίτρινο χρώμα που έχουν και οι δύο τα κάνουν πολύ ξεχωριστά για κάθε παρατηρητή της φύσης. Όλο το χρόνο στην Ελλάδα, μπορούμε να τα δούμε κοντά στην πόλη, στα δέντρα της γειτονιάς μας, κυνηγώντας έντομα για να τραφούν.
Άλλο ένα πολύ όμορφο πουλί που μπορούμε να δούμε στην πόλη μας είναι ο Καρβουνιάρης, με μαύρο κεφάλι ο αρσενικός και χαρακτηριστικά μεγάλη πορτοκαλί ουρά. Χειμερινός επισκέπτης, θα τον δούμε σε πάρκα και τους λόφους γύρω από την πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Εάν είμαστε τυχεροί, μπορεί να δούμε ή ακόμα καλύτερα να ακούσουμε, μια Καρδερίνα. Πολύ όμορφο πουλί, με κόκκινο κεφάλι, που μοιάζει σαν φέσι και γι’ αυτό παλιότερα ο λαός την έλεγε τουρκοπούλα. Οι Καρδερίνες είναι ωδικά πτηνά και γι’ αυτό κινδυνεύουν με αιχμαλωσία, πράξη παράνομη που πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφτεί. Οι Καρδερίνες τρώνε σπόρους αγκαθιών αλλά και σκουλήκια, και ζουν συνήθως ομαδικά σε σμήνη, οπότε συχνά θα δούμε πολλές μαζί πάνω σε κάποια αγκάθια να τσιμπάνε το γεύμα τους.


Τέλος άλλο ένα πουλί που μπορούμε να δούμε μέσα στο χειμώνα στην πόλη είναι ο Σπίνος, μικρόσωμο ωδικό πουλί που μοιάζει με σπουργίτι αλλά έχει χαρακτηριστικό γαλάζιο στο φτέρωμα του και άσπρα μπαλώματα στις φτερούγες.
Η επαφή με τη φύση, η παρατήρηση πουλιών ακόμα και μέσα στην πόλη είναι μια πολύ καλή διέξοδος στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Δοκιμάστε το, είμαι σίγουρος ότι θα αποζημιωθείτε!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου