× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τσουνάμι λουκέτων σε καφέ, εστίαση και κέντρα διασκέδασης το καλοκαίρι»

Δυσοίωνες προβλέψεις του προέδρου της «Ασπίδας» Ν. Γιαννάκα για το μέλλον της εστίασης εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/1/2021

«Τσουνάμι λουκέτων σε καφέ, εστίαση και κέντρα διασκέδασης το καλοκαίρι»

Στην τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί τα καταστήματα καφέ, εστίασης και Κέντρα Διασκέδασης, αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασπίδα Νίκος Γιαννάκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων ο Ν. Γιαννάκας επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αναφέρονται συνολικά, είναι εκείνες που επλήγησαν περισσότερο μαζί με εκείνες του τουρισμού σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση.

Στροφή στο delivery

«Πολλοί συνάδελφοι, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της «Ασπίδας», προκειμένου να καλύψουν μέρος των εσόδων που χάνονται αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους και να κάνουν παραδόσεις κατ’ οίκον, αξιοποιώντας το καλό όνομα και την αναγνωρισιμότητα που είχαν στην αγορά πριν το lock down. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ωστόσο που δραστηριοποιούνται στο delivery  καταφέρνουν οριακά να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδά τους και τη μισθοδοσία του προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικότερα η φιλοσοφία των παραδόσεων κατ’ οίκων είναι μια διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του καταστήματος που σερβίρει φαγητό και καφέ στο χώρο του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ταχύτητα, η καλή συσκευασία των προϊόντων και φυσικά η ποιότητα η οποία πολλές φορές διαφοροποιείται όταν το προϊόν σερβίρεται σε πακέτο.

Όσο πιο πολλά καταστήματα μπαίνουν στο παιχνίδι του delivery, τόσο μοιράζεται η πίτα του τζίρου, αφού οι επιχειρήσεις αυτές απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό το οποίο δεν αυξάνεται ανάλογα με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται».

Από Μάρτη ...και βλέπουμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Γιαννάκας αναφέρθηκε στις προοπτικές επαναλειτουργίας των καταστημάτων, στο χρονοδιάγραμμα και στις πληροφορίες που υπάρχουν.

«Δυστυχώς τα καταστήματά μας, έχασαν τη μισή σχεδόν περσινή χρονιά, αφού ήταν κλειστά για πολλούς μήνες ενώ και το καλοκαίρι λειτούργησαν με περιορισμούς, αυστηρό πλαίσιο και ωράριο. Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά μετά το Μάρτιο ενώ πλήρη επανεκκίνηση των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης θα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση λαμβάνει κάποια μέτρα στήριξης, ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να καλυφθούν οι απώλειες του τζίρου και μάλιστα σε περιόδους όπως είναι οι γιορτές, οι λεγόμενες καλές μέρες για τα μαγαζιά μας».

Δύσκολο το πρώτο διάστημα

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των καταστημάτων εστίασης, καφέ και διασκέδασης ο Ν. Γιαννάκας υπογράμμισε ότι οι πρώτοι μήνες θα είναι αρκετά δύσκολοι έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση ενώ όπως τόνισε πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν την κρίση και θα αναγκασθούν να βάλουν λουκέτο. «Η σταθεροποίηση της κίνησης όταν ανοίξουν τα καταστήματα, δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Θα χρειαστούν εβδομάδες και μήνες ενώ φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τζίρους της περιόδου πριν τον κορονοϊό.

Πολύ φοβάμαι ότι υπό το βάρος των χρεών και των αυξημένων υποχρεώσεων πολλές επιχειρήσεις θα λυγίσουν και δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Ως Σύλλογος παλεύουμε μαζί με αντίστοιχες οργανώσεις καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα να ανατρέψουμε το δυσάρεστο αυτό σκηνικό και να πείσουμε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιβίωση των καταστημάτων».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη