× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης

Από τις 323 ενστάσεις που κατατέθηκαν εγκρίθηκαν οι 258

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/1/2021

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης
' χρόνος ανάγνωσης

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στο νησί μας και στη χώρα γενικοτερα εξαιτίας του κορονοϊού, η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων των Σχεδίων Βελτίωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Από την αρχή που ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης των φακέλων των υποψηφίων επενδυτών – αγροτών προέκυψαν αρκετά προβλήματα τα οποία σχετίζονταν κυρίως με την έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες από τη μία πλευρά και το πλήθος των προτάσεων που κατατέθηκαν από όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

768 από 1.239 προτάσεις

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τις 1.239 προτάσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν μετά και την εξέταση των ενστάσεων που κατατέθηκαν το τελευταίο δίμηνο 768 προτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Πανάγο Κουφέλο, από τις 323 συνολικά ενστάσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν οι 258.

«Παράλληλα επισήμανε ο Παν. Κουφέλος, τα 13 εκατομμύρια περίπου που είχαν παρακρατηθεί από τους πόρους του προγράμματος για να καλυφθούν οι ενστάσεις των δικαιούχων, ενσωματώθηκαν και πάλι στο πρόγραμμα και έτσι εντάχθηκαν σε αυτό και αρκετοί επιλαχόντες εκτός από τις 258 ενστάσεις που εγκρίθηκαν. Μεταξύ των ενστάσεων που απορρίφθηκαν περιλαμβάνονται και 3 περιπτώσεις που είχαν προσκομίσει πλαστές Ασφαλιστικές Ενημερότητες».

Ειδικότερα στα προγράμματα Βελτίωσης από τη Λέσβο εντάχθηκαν συνολικά 613 προτάσεις, ενώ στην πρώτη φάση πριν την εξέταση των ενστάσεων είχαν περάσει μόλις 450.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη Χίο πέρασαν συνολικά 48 προτάσεις, ενώ στην πρώτη φάση είχαν περάσει μόνο 11. Από τη Σάμο εγκρίθηκαν 61 προτάσεις ενώ στην πρώτη φάση είχαν περάσει 31 και από τη Λήμνο εγκρίθηκαν συνολικά 60 προτάσεις ενώ στην πρώτη φάση είχαν περάσει 34.

Πληρωμή προκαταβολών

Ικανοποιημένος που επιτέλους έκλεισε η υπόθεση των Σχεδίων Βελτίωσης και μπορούν οι αγρότες να προχωρήσουν στις απαιτούμενες επενδύσεις δήλωσε ο Παν. Κουφέλος ο οποίος τόνισε ότι πολύ σύντομα αμέσως μόλις οι αγρότες προσκομίσουν τα πρώτα τιμολόγια θα γίνει η εξόφληση του 50% του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, έχουν ήδη προχωρήσει σε πληρωμές των προγραμμάτων αυτών. Εμείς θα είμαστε αν όχι η τελευταία, μία από τις τελευταίες Περιφέριες που προχωρά στην ολοκλήρωση και πληρωμή λόγω των γνωστών προβλημάτων και των καθυστερήσεων που προέκυψαν στην πορεία εξέτασης των φακέλων και των ενστάσεων στη συνέχεια. Οι πληρωμές ωστόσο θα γίνουν πολύ γρήγορα με την προσκόμιση μόνο των τιμολογίων από τους αγρότες. Η εξόφληση του προγράμματος φυσικά θα γίνει σε επόμενη φάση αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Εντός εξαμήνου πάντως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και όσοι αγρότες δεν προχωρήσουν τελικά στην επένδυση θα απενταχθούν από το πρόγραμμα και στη θέση τους θα μπούνε οι επιλαχόντες του προγράμματος».

Κι άλλοι πόροι

Το επόμενο διάστημα εξάλλου, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας θα προγραμματισθούν συναντήσεις με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις χρηματοδοτήσεις καθώς και την επιπλέον ενίσχυση της Περιφέρειάς μας, ώστε να ενταχθούν περισσότερες προτάσεις. Ήδη σημείωσε ο Π. Κουφέλος, ο προηγούμενος Υπουργός Μ. Βορίδης είχε προχωρήσει τη διαδικασία με το Ταμείο Εγγυήσεων ώστε να λάβει η Περιφέρειά μας περισσότερα χρήματα. «Δεν ξέρω αν η παρούσα ηγεσία θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε καλές ειδήσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για τους αγρότες – επενδυτές των νησιών μας. Γενικότερα η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών θα συνεισφέρει θετικά στην οικονομία των νησιών μας και θα πέσουν πολλά χρήματα στην αγορά», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ακυρώνεται η καθαίρεση της Τυχεροπούλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Το Μονομελές Πρωτοδικείο διατάσσει επιστροφή στη θέση της και αποζημιώσεις
Ακυρώνεται η καθαίρεση της Τυχεροπούλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας» στον αφθώδη η κυβέρνηση

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από Κομνηνάκα και Κόκκαλη στη Βουλή. Στα 22 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέφερε ο Κέλλας.
Με στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας» στον αφθώδη η κυβέρνηση
ΑΓΟΡΑ

Πάσχα με βαριά σκιά και τιμές που σοκάρουν

Χωρίς ζώα από τη Λέσβο και αυξημένη ζήτηση οδηγούν σε ένα από τα πιο ακριβά Πάσχα των τελευταίων ετών -70.000 ζώα της Λέσβου έχουν τεθεί εκτός αγοράς, επηρεάζοντας άμεσα την επάρκεια
Πάσχα με βαριά σκιά και τιμές που σοκάρουν
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα δεδομένα για την εξάπλωση του αφθώδους πυρετού

Πάνω από 32.500 αιγοπρόβατα και 733 βοοειδή ελέγχθηκαν στις περιοχές Πελόπης, Κλειού, Κάπης, Νάπης και Υψηλομετώπου - Πάνω από 2.300 ζώα θανατώθηκαν
Νέα δεδομένα για την εξάπλωση του αφθώδους πυρετού
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Μας παίρνουν τα κοπάδια χωρίς εξηγήσεις»

Στο όριο οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου: Ζητούν γραπτές αποφάσεις πριν τις σφαγές
«Μας παίρνουν τα κοπάδια χωρίς εξηγήσεις»
ΑΓΟΡΑ

Book and Art και Book and Art Kids

Όταν το όραμα μιας γυναίκας παίρνει μορφή - Δυο χώροι όπου το βιβλίο, η τέχνη και το παιχνίδι σε υποδέχονται αλλιώς…
Book and Art και Book and Art Kids
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέος σταθμός απολύμανσης από την Papadellis Olive Oil στην Αγία Παρασκευή

Αυξάνονται τα μέτρα προστασίας της παραγωγής και της τοπικής οικονομίας με συντονισμό Περιφέρειας και ιδιωτικού τομέα
Νέος σταθμός απολύμανσης από την Papadellis Olive Oil στην Αγία Παρασκευή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αφθώδης πυρετός: Νέα δεδομένα με τη ζώνη των 10 χιλιομέτρων να μεγαλώνει

Έκκληση για αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και περιορισμό μετακινήσεων ζώων
Αφθώδης πυρετός: Νέα δεδομένα με τη ζώνη των 10 χιλιομέτρων να μεγαλώνει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε αναζήτηση κτηνιάτρων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στόχος η επιτάχυνση των ελέγχων για τον αφθώδη πυρετό στο νησί
Σε αναζήτηση κτηνιάτρων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου