× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης τα «έβαλαν» με εξωγήινους!

Απέσπασαν το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/1/2021

Οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης τα «έβαλαν» με εξωγήινους!

Πώς το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Από την γη στη Σελήνη» και οι απόψεις του Βενιαμίν του Λέσβιου συνέβαλαν ώστε να αποτραπεί μια εισβολή εξωγήινων στη Γη κατά τον 19ο αιώνα; Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης το εξήγησε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον πανελλαδικό Διαγωνισμό «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις 2019-2020» της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Απέδειξαν παράλληλα ότι η Φυσική μπορεί να συνδυαστεί με την λογοτεχνία, το σχέδιο, τους κοινωνικούς αγώνες, το πνεύμα και τα φιλοσοφικά και κοινωνικά ρεύματα της εποχής. Αλλά και με το μοντάζ, τη σκηνοθεσία αλλά και την μετατροπή σχεδίων από το χαρτί σε ηλεκτρονικά μέσα, τα εργαλεία σχεδίασης και πάρα πολλά άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Θεωρήσαμε σαν πρόκληση να πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό μια και το σχολείο μας είχε λάβει μέρος σε πολλούς ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς σχετικούς με το διάστημα και θέλαμε να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση» λένε στην «Π» οι 10 μαθήτριες της νικήτριας σχολικής ομάδας: Αβδελέλλη Άννα, Γεωργιτζίκη Βιβή, Γιαννίκου Μαρία, Αγιασώτη Μαρία, Αγκοπιάν Μαρία Αγκοπιάν Στρατούλα, Γκριτζιώτου Μαρία, Θεοδοσίου Νίκη, Λούκου Ταξιαρχούλα, Μυρωδέλη Σοφία.
Με αφορμή την εξιστόρηση των γεγονότων παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιουλίου Βερν, οι επιστημονικές αναζητήσεις του 19ου αιώνα, η πόλη της Μυτιλήνης, το σχολείο, ενώ έγιναν αναφορές σε προβλήματα γενικότερα της εποχής μας, επεσήμανε από την πλευρά του ο επιβλέπων καθηγητής της ομάδας, Γιώργος Κοντέλλης.
Αναφορικά με τις επιστημονικές έρευνες του 19ου αιώνα η ομάδα επέλεξε να βασιστεί και να αναδείξει το διασωθέν συγγραφικό έργο του Βενιαμίν του Λεσβίου που γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι της Λέσβου και δίδαξε στη Σχολή Κυδωνιών μαθηματικά, φυσική, ηθική και μεταφυσική.


Ο Βενιαμίν o Λέσβιος ήταν εκπρόσωπος του νεοελληνικού Διαφωτισμού, μοναχός και λόγιος, μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και πολιτικός κατά την ελληνική επανάσταση. Ηγετική μορφή της ελληνικής παιδείας στην καμπή του 18ου αιώνα και την αρχή του 19ου, ενώ μπορεί να θεωρηθεί το σημαντικότερο φιλοσοφικό πνεύμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Υπήρξε φορέας μιας κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτισμικής κίνησης, όπως ήταν ο Διαφωτισμός, του οποίου η διείσδυση στον ελληνικό και στον βαλκανικό χώρο βρισκόταν τότε στην κορύφωσή της, αναφέρουν οι μαθήτριες.
Ο Βενιαμίν έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις νεωτερικές ιδέες του, που σκανδάλισαν με τον αιρετικό χαρακτήρα, όπως το «Πανταχηκίνητον», που, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος ονομάζεται «η εισροή και εκροή αυτού είναι ανάλογος με τον σωρό του σώματος». Με βάση τις ιδέες που διατυπώνει ο Βενιαμίν στη «Φυσική» και στη «Μεταφυσική» του, συμπεραίνεται ότι το «Πανταχηκίνητον» προτείνεται, με τολμηρή φαντασία, ως η αιτία όλων των φαινομένων, φυσικών και ψυχικών.

Φυσική και καλές τέχνες
«Ο διαγωνισμός ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, που μας έδωσε την δυνατότητα να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα του κορονοϊού και να ξεχάσουμε για λίγο αυτή την κατάσταση» αναφέρουν οι νικήτριες που συνδύασαν τις επιστημονικές γνώσεις με το καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο τους ως ηθοποιοί για τις ανάγκες της... ταινίας.


Παράλληλα παρουσίασαν κάποιες ξεχωριστές γωνιές της Λέσβου όπως το «Πανελλήνιον», ένα από τα Ιστορικά παραδοσιακά καφενεία της Μυτιλήνης που σηματοδότησε την ανάπτυξη της αστικής τάξης της Μυτιλήνης, ενώ αποτέλεσε χώρος πολιτικών και παραπολιτικών συναντήσεων των διανοουμένων της πόλης.
Και η ανάδειξη τέτοιων χώρων που υπάρχουν και σήμερα ήταν η συμβολή των μαθητριών να αποτελέσουν αντίβαρο στην αρνητική προβολή της Λέσβου από τα γεγονότα του προσφυγικού, όπως μας είπαν.
Και επεσήμαναν: «Θελήσαμε να προβάλουμε και το σχολείο μας το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια το στερηθήκαμε γιατί ανακαινιζόταν και μας είχε λείψει.
Τώρα που έγινε η αρχή εξετάζουμε να προβάλουμε το έργο μας και αλλού όπως την παρουσίαση του στην σχολική κοινότητα, στην κοινωνία της πόλης μας αλλά και να εξετάσουμε την συμμετοχή μας σε φεστιβάλ».

*To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου