× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η κανονικότητα στον τουρισμό θα επιστρέψει το 2022»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρη Βατή. Μιλά για την αναγκαιότητα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων και για τη σεζόν που έρχεται

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/12/2020

«Η κανονικότητα στον τουρισμό θα επιστρέψει το 2022»

Στην ιδιαιτερότητα της τουριστικής περιόδου του 2020 και στις προοπτικές του 2021 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή στο «Ν» 99 fm ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Δημήτρης Βατής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δημήτρης Βατής αναφερόμενος στο καλοκαίρι που πέρασε, σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι καταστάσεις που βιώσαμε όλοι και κυρίως οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού ήταν πρωτόγνωρες, ενώ πρόσθεσε πως όσοι ξενοδόχοι γενικά επέλεξαν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους τη σεζόν που πέρασε το έκαναν περισσότερο για ιδεολογικούς λόγους και επειδή ήθελαν να δώσουν ένα αισιόδοξο μήνυμα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

«Στην ουσία τα ξενοδοχεία που επέλεξαν συνειδητά να λειτουργήσουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες το περασμένο καλοκαίρι, επιδότησαν τις διακοπές όσων επισκεπτών ήρθαν στο νησί. Καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν είχε οικονομικό κέρδος και αν δεν υπήρχαν κάποιες προσπάθειες από την πολιτεία να ενισχυθούν τα ξενοδοχεία αυτά, οι περισσότεροι δεν θα είχαν ανοίξει τις επιχειρήσεις τους. Όσο και αν φαίνεται περίεργο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  που δεν άνοιξαν καθόλου είχαν μικρότερη οικονομική ζημιά από εκείνους που επέλεξαν να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους».

Αναφερόμενος ο Δημήτρης Βατής στις ενισχύσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών και γενικά των τουριστικών επιχειρήσεων, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση σε καμία περίπτωση όμως δεν επαρκούν για να στηριχθούν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις του τουρισμού και να επιβιώσουν έως το επόμενο καλοκαίρι ή έως ότου επανέλθουμε πλήρως στην κανονικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά για το πρόγραμμα της Περιφέρειας ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων σημείωσε ότι είναι το καλύτερο πρόγραμμα στήριξης που θα μπορούσε να βγει την παρούσα δύσκολη περίοδο, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα χρήματα που δίνονται δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι επιχειρήσεις και ότι θα πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην αύξηση του προϋπολογισμού. «Η αρχική επιδότηση που είχε ανακοινωθεί ήταν από 5 έως 50 χιλιάδες ευρώ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στη συνέχεια όμως όταν προστέθηκαν και νέοι ΚΑΔ στις επιχειρήσεις που δικαιούνται στήριξης το ποσό της επιδότησης μειώθηκε σημαντικά. Εμείς δεν λέμε να μην προστεθούν και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι εφόσον βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστιο πλήγμα στην αγορά αυτή την περίοδο. Αυτό που λέμε είναι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιδοτηθούν με ένα αξιόλογο ποσό που θα τις βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Δημήτρης Βατής αναφέρθηκε στις προβλέψεις για την επόμενη σεζόν επισημαίνοντας ότι το 2021 θα είναι ουσιαστικά μια μεταβατική χρονιά και ότι πλήρως η κανονικότητα θα επιστρέψει το καλοκαίρι του 2022.

«Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι όλα τα πρακτορεία και οι σταθεροί πελάτες με τους οποίους μιλάμε πολύ συχνά, μας αναφέρουν ότι υπάρχει διάθεση του κόσμου να κάνει διακοπές και ότι πολλοί από αυτούς ανυπομονούν να κάνουν το εμβόλιο για να μπορέσουν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι και να έρθουν στο νησί μας. Φυσικά οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Το 2021 δεν θα είναι μια κανονική χρονιά. Ευελπιστούμε ωστόσο ότι θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε τουλάχιστον το 50% του χαμένου εδάφους ώστε το 2022 να επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

300 παιδιά και 68 εκπαιδευτικοί τονώνουν τον μαθητικό τουρισμό της Λέσβου

Στο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!